Fairphone 5: hoe toekomstigbestendig is dit toestel?

Smartphones Sam Dille 4 feb 2024
Leestijd: 3 minuten

De Fairphone 5 is een smartphone van Nederlandse bodem. De telefoon schijnt enorm goed te zijn voor het milieu. Maar of de gadget ook lang meegaat, is nog maar de vraag.

De Fairphone 5 is een geweldige optie als je voor duurzaamheid wilt gaan. Eerder bekroonden we de smartphone tot een van de meest duurzame gadgets van 2023.

Maar een duurzame gadget is geen garantie voor goede kwaliteit. Of dat ook bij de Fairphone 5 het geval is, hebben we voor je uitgezocht. Dit zijn onze bevindingen.

Hoe lang gaat de Fairphone 5 mee?

De nieuwste Fairphone is voorzien van een chip die je niet vaak ziet in een smartphone, de Qualcomm QCM6490. Deze chip is namelijk gemaakt voor heel veel verschillende devices, waaronder tablets, notebooks en laptops. Maar je ziet hem niet vaak in telefoons.

Fairphone is van plan om vijf Android-updates en acht jaar beveiligingspatches uit te brengen. Dit is allemaal mogelijk dankzij deze opmerkelijke processorkeuze. De Qualcomm QCM6490 heeft acht CPU-kernen en biedt midrange-prestaties. Daarom belooft Fairphone dat de processor zo’n acht tot tien jaar meegaat (!)

Fairphone 5 uit elkaar gehaald
Hier zie je het toestel van binnen. (Afbeelding: Samuel Gibbs/The Guardian)

De duurzame productie van de groene smartphones

Fairphone heeft veel aandacht besteed aan de duurzaamheid van haar smartphones. Het bedrijf zegt dat de Fairphone 5 minimaal 80 procent van zijn oorspronkelijke capaciteit behoudt na meer dan duizend keer opladen.

Bij de productie van de Fairphone 5 komt natuurlijk ook koolstofdioxide vrij. Het bedrijf recyclet daarom het gewicht aan elektronica voor elke verkochte telefoon. Op die manier zijn ze e-waste neutraal. Ze maken hun smartphones onder andere met fairtrade goud en zilver, ethisch geproduceerd lithium en gerecycled aluminium.

Android als besturingssysteem

De Fairphone 5 wordt geleverd met standaard Android 13, zonder onnodige toevoegingen. Daarmee heb je volledige toegang tot de Google Play Store en alle diensten van Google. Dus je kunt al je favoriete apps downloaden en gebruiken.

Met de Fairphone 5 kun je Android langer veilig gebruiken dan welk ander apparaat dan ook, dankzij de acht tot tien jaar aan beveiligingsupdates. Interessant is dat Fairphone gebruikers ook de vrijheid geeft om een ander besturingssysteem te installeren als ze dat willen. Je kunt bijvoorbeeld ook Linux of andere versies van Android installeren.

Fairphone 5
Goed voor de natuur (Afbeelding: Fairphone)

Is de Fairphone 5 makkelijk te repareren?

Een smartphone die gemakkelijk te repareren is, gaat natuurlijk veel langer mee dan modellen die niet gerepareerd kunnen worden. Uit tests van iFixit blijkt dat dit heel makkelijk gaat bij de Fairphone 5.

De IT-website gaf de maximale score aan de Fairphone 5 op het gebied van repareerbaarheid. De smartphone is niet alleen makkelijk uit elkaar te halen, maar Fairphone verkoopt ook alle reserveonderdelen rechtstreeks op haar website.

Kortom, de Fairphone 5 is een smartphone die na jaren gebruik nog prima hoort te werken. De telefoon is voorzien van een sterke processor, een batterij die lang meegaat en als er toch iets misgaat, kun je hem makkelijk (laten) repareren. Je kunt hem dus zeker toekomstbestendig noemen.

Dit zijn de meest duurzame gadgets van 2023

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen