5 functies die je meteen moet veranderen bij de iPhone 15 (Pro)

Smartphones Jeroen Kraak 21 sep 2023
Leestijd: 3 minuten

Dit weekend kunnen de eerste gelukkigen eindelijk aan de slag met de iPhone 15 (Pro). WANT-redacteur Jeroen Kraak vertelt welke dingen je als eerst moet aanpassen.

Het doosje van de nieuwe iPhone 15 ligt al voor je, en het enige wat je hoeft te doen is het openen om aan de slag te gaan. Het installeren van de smartphone is een fluitje van een cent. Pas daarna begint het echte werk.

@wantnl

iPhone 15 Pro Max heeft ZEVEN lenzen 🔥 #iphone15promax #iphonecamera #iphone #iphonetips #techtok

♬ original sound – WANT – WANT

Functies die je meteen wilt aanpassen op de iPhone 15 Pro

Je nieuwe iPhone 15 heeft namelijk een aantal functies die helemaal nieuw zijn, functies die je meteen wilt uitproberen. Wij vertellen je hoe je dat het beste kunt doen.

#1 De actieknop op de iPhone 15 Pro

Een van de meest opvallende functies van de iPhone 15 Pro en Pro Max is de actieknop. Deze vervangt de mute-slider. Het voordeel is dat je hem elke functie kunt geven die je maar wilt, maar hoe doe je dat precies?

Je hebt eenvoudige en iets complexere functies. Voor de eenvoudige functies ga je naar Instellingen > Actieknop. Daar kun je een van de zeven vooraf ingestelde functies gebruiken. Het leukste is om in dat menu naar Opdrachten te gaan, waar je de knop bijna elke functie kunt geven die je maar wilt. Selecteer daar Open App. Hiermee kun je de Actieknop elke app laten openen die je maar wilt.

#2 Schakel het always-on-scherm uit

Het always-on-scherm is een leuke gimmick op de iPhone 15 Pro, maar het voegt niet veel toe. Het is het beste om het meteen uit te schakelen, omdat ie behoorlijk wat batterij verbruikt. Vooral als je vaak aan het einde van de dag een lege batterij hebt, is het beter om deze functie uit te schakelen.

Het uitschakelen van het always-on-scherm doe je door naar Instellingen > Scherm en helderheid > Altijd aan te gaan. Hier kun je kiezen of je de achtergrond en meldingen wilt zien. In dat menu kun je ook het always-on-scherm helemaal uitschakelen.

#3 Verander je foto’s

Apple slaat foto’s op de iPhone 15 automatisch op in een HEIF/HEVC-bestandsformaat. Als je een Mac gebruikt, is er niet veel aan de hand, maar als je afbeeldingen naar een ander apparaat stuurt, zoals een pc of Android-telefoon, kunnen deze de afbeeldingen mogelijk niet goed weergeven. Gelukkig kun je instellen dat foto’s in JPEG worden opgeslagen, wat wel wordt ondersteund.

Hiervoor moet je de instellingen voor de camera wijzigen. Ga naar Instellingen > Camera > Bestandsstructuren. Kies in plaats van High Efficiency voor Meest compatibel. Zo worden al je foto’s voortaan in JPEG-formaat gemaakt.

#4 Pas de batterij-instellingen aan

Bij de iPhone 14 liep de batterij snel leeg in vergelijking met eerdere modellen. Hoewel nog niet bekend is of dit ook het geval is bij de iPhone 15, is het een goed idee om de instellingen aan te passen. Met de nieuwe modellen kun je de batterij opladen tot maximaal 80 procent. Dit is beter voor de batterijconditie en verlengt de levensduur.

https://www.want.nl/iphone-app-store-concurrent-setapp/
Deze functie vind je door naar Instellingen > Batterij > Batterijconditie en opladen te gaan. Selecteer daar 80%-limiet. Hierdoor wordt de telefoon opgeladen tot maximaal 80 procent.

#5 Pas het Dynamic Island aan op je iPhone 15

Vorig jaar was het Dynamic Island alleen beschikbaar op de Pro-modellen, maar nu hebben alle iPhone 15-modellen deze functie. Hoewel je niet veel kunt veranderen aan het Dynamic Island zelf, kun je wel instellen hoe elke app het gebruikt.

Dit kun je doen voor verschillende apps. Ga hiervoor naar Instellingen en kies de betreffende app waarvoor je het wilt aanpassen, en wijzig wat je wilt zien op het Dynamic Island.

Op dit moment ondersteunen nog niet veel apps het Dynamic Island, omdat Apple de functie lange tijd niet beschikbaar heeft gesteld voor externe ontwikkelaars. Nu kunnen andere app-makers er wel gebruik van maken.

Wat Apple je niet vertelt over USB-C op je iPhone 15

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen