General Motors roept elektrische auto’s terug (en geeft LG de schuld)

Elektrische auto's Mark Hofman 23 aug 2021
Leestijd: 2 minuten

Afgelopen weekend werd bekend dat General Motors elektrische auto’s terug moest roepen. Waar het eerder alleen de Chevrolet Bolt werd teruggeroepen, moet de gigantische autofabrikant nu nog meer modellen innemen. Alle elektrische modellen uit 2019 en de 2020-2022 modellen moeten allemaal terug.

Alle modellen moeten overigens niet zomaar terug naar de fabrikant. De actie is van start gegaan nadat er een Chevy Bolt uit 2020 opeens in brand vloog. Iets dat, helaas voor General Motors zelfs, niet uniek is voor de elektrische auto’s die van zijn productieband komt rollen. Hoe kan dat?

General Motors geeft LG de schuld

Door een fout in de batterijpakketten van verschillende elektrische auto’s, heeft General Motors veel meer modellen terug moeten roepen dan het in eerste instantie dacht. Iets dat, naar eigen zeggen, de schuld van de LG Chem cellen zijn die in deze batterij verwerkt zitten. “We zijn keihard aan het werk met LG om zo snel mogelijk vervangende modules de kunnen bieden”, laat woordvoerder Daniel Flores in een e-mail weten aan The Verge.

Chevy Bolt General Motors elektrische auto's
De auto in kwestie (Afbeelding: Bill Pugliano / AFP)

Een terugroepactie van deze schaal zie je niet vaak en is dus wel degelijk serieus te nemen. De elektrische auto’s zijn op dit moment zelfs dusdanig gevaarlijk dat General Motors zelfs oproept om ze niet meer overal op te laden. Zo is het niet slim om je Chevy Bolt op te laden in de buurt van je huis en hem zelfs niet in je eigen garage te zetten als de accu vol is. Daarbij moet je als consument de batterij niet meer dan 90% opladen of de actieradius niet onder de 120 kilometer laten komen.

Elektrische auto’s zogen voor problemen

De stap naar de elektrische auto’s is ongelofelijk snel genomen en moet binnen negen jaar de norm worden. Tot op heden zag die toekomst er veelbelovend uit, maar de problemen waar General Motors tegenaan loopt brengt wel wat zorgen met zich mee. Het bedrijf moest eerder al alle BOLT modellen, die tussen 2017-2019 verschenen, terugroepen. Niet één keer, maar twee keer. Inmiddels zijn daar dus ook de modellen uit 2019 en 2020-2022 bijgekomen.

Audi e-tron GT: dé elektrische auto voor de echte liefhebber

Het is dus maar de vraag hoe veilig de rest van de elektrische auto’s zijn. General Motors is namelijk niet het enige bedrijf dat zijn voertuigen terug moet roepen. Ook Hyundai moest zijn elektrische Kona terugroepen vanwege problemen in het accupakket. En drie keer raden van welke batterijcellen dat model gebruikmaakte…juist. De LG Chem.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen