Google Assistant verkast binnenkort naar andere plek op je smartphone

Het lijkt erop dat Google een nieuwe trigger introduceert voor de Google Assistant op je smartphone. Een bevestiging laat op zich wachten. Het nieuws is gekomen uit code die ontleed is uit de officiële Google-app. De stemassistent zou – zoals het er nu op lijkt – naar de powerknop van je telefoon kunnen verkassen.

Google lijkt te werken aan een nieuwe trigger voor de Google Assistant. De website XDA Developers heeft dat geconcludeerd door te kijken naar de code van de officiële Google-app. Waarschijnlijk kun je binnenkort de populaire stemassistent oproepen door de powerknop van je smartphone te gebruiken.

Google Assistant krijgt nieuwe plek

De nieuwe optie moet beschikbaar gesteld worden naast alle huidige opties. Je roept de stemassistent op door omhoog te vegen op het thuisscherm, maar ook door hem met je stem aan te spreken of door de zijkanten van je telefoon in te drukken. Die laatste mogelijkheid is beschikbaar op de Google Pixel 4, bijvoorbeeld.

Google Assistant
Hey Google (Afbeelding: ANP / Ethan Miller)

Het lijkt erop dat de nieuwe optie geïntroduceerd wordt met Android 12. Het toestel dat die optie aanbood, draait namelijk op een developer preview van Android 12. Hetzelfde toestel met Android 11 aan boord, laat de functie niet zien. Ook heeft Google hier zelf nog niets over naar buiten gebracht.

Zo nieuw is het niet

En toch: zo nieuw is de plek niet. Verschillende Chinese fabrikanten bieden de optie al aan. Zo kun je bijvoorbeeld op je OnePlus de Google Assistant aanspreken door de powerknop een halve seconde in te drukken. Ook kun je op een Samsung via een knop aan de zijkant stemassistent Bixby tevoorschijn toveren.

Google Nest Hub: 5 beste functionaliteiten voor een betere nachtrust

Als je nu op een gemiddelde Androidtelefoon de powerknop ingedrukt houdt, dan komt het nieuwe Powermenu omhoog. Hier vind je allerlei opties, zoals het opnieuw opstarten van je smartphone. Mocht je veel slimme apparaten in huis hebben staan, dan krijg je toegang tot simpele bedieningsmogelijkheden.

XDA Developers

Reageer op artikel:
Google Assistant verkast binnenkort naar andere plek op je smartphone
Sluiten