Hoe Google Chrome de accuduur van je laptop gaat verbeteren

Apps Wesley Akkerman 7 jul 2022
Leestijd: 2 minuten

Ondanks het feit dat de Google Chrome-browser snel de accu van je laptop leeg laat gaan, is het ‘s werelds meest populaire browser. De zoekmachinegigant weet dat de browser nogal wat processen laat varen en heel wat middelen verbruikt. En daar wil het bedrijf nu iets aan gaan doen, met veranderingen achter de schermen.

Het is natuurlijk niet voor her eerst dat Google iets aan het verbruik van Google Chrome doet. Door de jaren heen is de browser al wat minder middelen gaan gebruiken, waardoor die sneller is en minder energie verbruikt. Maar dan nog slurp Chrome je laptopaccu leeg; dus daar zit wat ruimte voor verbetering.

Veranderingen voor Google Chrome

Google wil nu dus gaan kijken hoe de browser minder energie verbruikt. Met een optie genaamd quick intensive throttling wil het bedrijf achtergrondprocessen beperken. Vooral de pagina’s (tabs) die je open laat staat op de achtergrond verbruiken dan minder middelen. Dat blijkt uit deze tweak op Chrome Platform Status.

Google Chrome 75
Chrome. (Afbeelding: Google)

De verandering komt niet alleen naar Windows, maar ook naar macOS en Linux. Met de genoemde optie kunnen pagina’s op de achtergrond geen JavaScript-elementen meer laden na tien seconden. Dat gebeurt momenteel ook al, maar dat tijdslimiet staat ingesteld op maximaal vijf minuten.

Meer energie uit je accu persen

In een ander commit legt Google uit dat dit effect kan gaan hebben op de batterijduur van een laptop. De verwachting is in elk geval dat de accu meer energie overhoudt en daardoor langer meegaat. In de Canary- en Dev-kanalen (testkanalen waar zeer vroege Chrome-versies gedeeld worden) is er geen regressie opgemerkt, maar wel een toegenomen CPU-tijd van tien procent.

Google Chrome krijgt een nieuwe functie waar je blij van wordt

Uiteraard ligt het er maar net aan hoe je Google Chrome op je laptop gebruikt. Wellicht zul je hier weinig van merken; bijvoorbeeld wanneer je weinig tabs open hebt staan. Of wanneer je je laptop altijd met de stekker in het stopcontact gebruikt. Het wachten is nu overigens op het moment dat de update naar iedereen komt. Wanneer dat gebeurt, is helaas nog niet duidelijk.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Chromestatus (1)Chromestatus (2)

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen