Ilona Braam
Ilona Braam Apps 16 okt 2018
Leestijd: 3 minuten

Zo kom je van die vervelend pop-ups af in Google Chrome

Bedrijven zijn gek op advertenties en sommige daarvan proberen je helaas te pas en te onpas lastig te vallen met hun producten. Zo kun je op je Android smartphone of tablet in Google Chrome soms platgegooid worden met rare pop-ups, ongewenste advertenties, vreemde waarschuwingen over een virus of tabs die maar niet weg willen gaan.  Als dit je bekend voorkomt is er een kans dat er malware op je device is geïnstalleerd. Dit is wat je kunt doen om ervan af te komen.

Dubieuze apps verwijderen

Als je eerder geen last had van die rare toestanden en je onlangs nieuwe apps hebt geïnstalleerd, is de kans groot dat één van die apps de oorzaak is van je onheil. De eerste stap om dit aan pakken is om je toestel op te starten in de veilige modus. Houdt hiervoor de aan/uit knop van je tablet of smartphone lang ingedrukt. Houdt vervolgens het power symbool op het scherm lang ingedrukt en als het goed is start je toestel op in de veilige modus. Je ziet dan onderaan het scherm “Safe Mode” staan.

Google Chrome

Begin vervolgens één voor één je nieuwe (mogelijk dubieuze) apps te verwijderen en start telkens als je een app hebt verwijderd je toestel weer normaal op. Check dan of je van je pop-ups af bent en als dat niet het geval is, ga je verder naar de volgende app. Als je eindelijk de boosdoener hebt gevonden, kun je de andere apps natuurlijk gewoon weer installeren en dan maar hopen dat daar ook geen malware tussen zat. Anders moet je het proces weer opnieuws starten.

Smartphone en tablet beschermen

Nadat je je device hebt opgeschoond is het natuurlijk handig om ervoor te zorgen dat je niet per ongeluk weer malware installeert. Dit kun je doen door Play Protect in te schakelen. Ga hiervoor naar de Google Play Store en kies voor Play Protect in het hamburger menu. Hier kun je de optie “Scan device for security threats” inschakelen. Voortaan wordt je toestel automatisch gescand op malware en krijg je daar dan meteen een notificatie van. Google adviseert zelf nog te overwegen om een anti-malware app te downloaden, zoals Malwarebytes.

Google Chrome Play Protect

Klaar met die notificaties in Chrome

Sommige websites blijven je maar notificaties geven, wat je niet echt oplost door malware van je toestel te halen. Wat je wel kunt doen is de toestemming van een site om notificaties te tonen in te trekken. Dit doe je door in Chrome naar de site te gaan en te kiezen voor het puntjes menu rechts van de adresbalk. Kies vervolgens voor “Site settings” en zoek onder het “Permissions” kopje naar “Notifications”. Daar kun je ervoor kiezen om notificaties van de site te blokkeren.

Als het goed is ben je nu van al die indringende advertenties en pop-ups af en kun je weer genieten van Google Chrome. Als je toestel overigens nog draait op Android Jelly Bean, krijg je binnenkort wel een probleem. De browser zal dan op een gegeven moment niet meer werken op je toestel.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Google

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!