Google Chrome voert verandering door die Apple pislink maakt

Tech Jeroen Kraak 7 feb 2023
Leestijd: 2 minuten

Google Chrome is de meest populaire browser van dit moment. Ook veel Apple-gebruikers hebben Chrome op hun iPad, iPhone of Mac geïnstalleerd. Nu komt de browser van Google met een verandering waar Apple niet al te blij mee is.

Google-medewerkers die aan Chrome werken, testen op dit moment een nieuwe engine voor de browser. Op zich niet heel apart, ware het niet dat dat Google voor iOS nu gebruik maakt van de Blink-engine in plaats van Apple’s WebKit-engine. Iets waar de iPhone-maker absoluut niet blij mee is. Mocht Google dit echt gaan toepassen, dan kan het zelfs een flinke rel worden.

Google maakt Apple niet blij met nieuwe versie Chrome

Het blijkt dat dit een testversie is om graphics en zwakheden te analyseren. Desondanks lijkt het bedrijf zich dus voor te bereiden op een toekomst zonder WebKit en dat is voor de iPhone-maker zeer nadelig.

Tot nu toe moet alle software die je gebruikt op je iPhone gedownload worden via de App Store. Dat is natuurlijk flink voordelig voor Apple, want hierdoor kan het commissies vragen op de aankopen van apps en diensten. Om de App Store te gebruiken is Google gedwongen om Chrome te ontwikkelen met WebKit.

Alleen nog testen op iPhone

Het zal tot nu toe alleen bij testen blijven voor het bedrijf, want Blink is verboden door Apple op iOS. Je gaat deze versie van Chrome dus niet zien op je iPhone. Toch staat dit punt flink ter discussie bij de politiek. Apple en Google worden flink onder druk gezet om hun platformen te openen voor derde partijen. Zo moeten ook andere bedrijven een eigen App Store of Google Play mogen aanbieden.

Tim Cook iPhone 13 Apple
Tim ziet het al helemaal niet zitten (Afbeelding: Apple/AFP)

WebKit van Apple heeft zowel voor- als nadelen voor browsers zoals Chrome en Safari op je iPhone. In theorie zorgt het voor een betere beveiliging, maar het nadeel is dat andere browsers niet te veel kunnen tweaken. Hierdoor hebben ze minder manieren om op te vallen. Daardoor kan men niet kiezen om bijvoorbeeld een snellere browser te maken, of uitgebreidere functies aanbieden.

Microsoft Edge heeft een functie waar ik als Chrome-gebruiker jaloers op ben

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen