Google Earth ontdekt mogelijk ruimtewapen van Rusland

Wetenschap Jeroen Kraak 12 jul 2022
Leestijd: 2 minuten

Terwijl er nu oorlog woedt in Oekraïne is Rusland mogelijk ook al bezig met de ontwikkeling van een nieuw wapen. Eentje die alles te maken heeft met de ruimte.

In Oekraïne zien we nu wat voor leed oorlog aanricht. Rusland is het land binnengevallen en zorgt naast de vele doden ook voor een enorme schade. Deze oorlog is natuurlijk op aarde, maar wellicht zien we in de toekomst ook een heuse ruimteoorlog.

Ruimteoorlog

Bij een ruimteoorlog denk je wellicht meteen aan films als Star Wars en een enorme Death Star. Dat lijkt dat nog ver weg, maar wapens in de ruimte zijn vermoedelijk al in ontwikkeling. Zo ook in  Rusland, want daar is men sinds 2011 bezig met project met de naam Kalina. Een mogelijk wapen dat met een enorme laser satellieten uit de ruimte moet schieten. Het plan liep verschillende vertragingen op, maar lijkt nu weer een fase verder te zijn.

Kalina moet satellieten vernietigen die zich boven Rusland bevinden. De ontwikkeling daarvan zou plaatsvinden in Selentschukskaja, een stad in het zuidwesten van het land nabij de grens met Georgië. Daar is het gebouw gevestigd van de ruimtebewaking van het Russisch Ministerie van Defensie waar technieken beschikbaar zijn zoals lidar. Bovendien zijn in de regio ook andere gebouwen als telescopen aanwezig.

NASA geeft je een nieuwe kijk op de ruimte dankzij Webb-ruimtetelescoop

Rusland en Kalina

Tot nu toe is het bestaan van het wapen vooral bekend van online aanbestedingen en gerechtelijke documenten als we The Space Review en Space.com moeten geloven. Uit een bankgarantie uit 2014 wordt Kalina beschreven als een functionele onderdrukking van elektro-optische systemen, met behulp van lasers. In een document uit 2017 wordt het een antisatellietwapen genoemd.

Natuurlijk zijn het allemaal vage omschrijvingen, maar door nieuwe satellietbeelden van Google Earth – hoe ironisch – blijkt dat bij het complex waar Kalina ontwikkeld wordt er een telescoopkoepel is bijgebouwd. Deze staat in verbinding met een tunnel naar het lidar-gebouw. Deze is volgens The Space Review volgens eerdere beschrijvingen uit de documenten.

Rusland zelf houdt ondertussen de kaken stijf op elkaar. Het is dus onbekend wat de mogelijke kracht van dit wapen zal zijn.

Ondertussen houden ook andere landen zich bezig met de (on)veiligheid in de ruimte. Zo liet de Amerikaanse Space Force aan de Washington Post al weten er ernstig rekening meet te houden dat satellieten gevaar lopen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen