Google I/O 2021: 10 aankondigingen die het leven makkelijker maken

Apps Jeroen Kraak 21 mei 2021
Leestijd: 3 minuten

Google I/O 2021 stond afgelopen week op het programma. De tech-gigant deed nieuwe aankondigingen die we voor jou op een rij zetten.

Zoals Apple de WWDC heeft, organiseert Google elk jaar de I/O. Natuurlijk komen er tijdens dit evenement weer een hoop nieuwe ontwikkelingen aan het licht. Google heeft een lijstje gemaakt van een aantal nieuwe toevoegingen aan Android en Chrome. Wij zetten de belangrijkste/leukste hieronder.

Makkelijker je privacy-instellingen aanpassen in Android

Privacy wordt steeds belangrijker. Je wil controle hebben over wie welke gegevens van je ziet. Op het internet kan dat soms lastig zijn met alle cookies van derden. Gelukkig wordt het in Android nu een stuk makkelijker. Via een nieuw privacy-dashboard kun je makkelijk toestemming geven of weigeren.

Verander van tv-zender via je telefoon

Ben je de afstandsbediening kwijt? Geen probleem, je kunt nu ook gewoon je telefoon gebruiken. Het voordeel is ook dat je met het keyboard op de telefoon makkelijk kan inloggen op bijvoorbeeld Netflix. Dit werkt op alle tv’s die gebruikmaken van Android TV OS.

Google I/O 2021: 5 dingen die we deze week kunnen verwachten

Open je auto met je telefoon

We kennen natuurlijk al Apple Car Key, maar nu heeft ook Google haar eigen variant in Android 12. Het wordt nu mogelijk om je auto te openen en zelfs te starten met je telefoon. In sommige gevallen hoef je jouw smartphone geen eens uit de zak te pakken. Ideaal als je net geshopt hebt!

Begrijp je zoekresultaten beter

Google is ooit begonnen als zoekmachine en dat is nog steeds een corebusiness. Jij googelt waarschijnlijk ook regelmatig. Wil je juist weten waarom je welke resultaten te zien krijgt? Daarbij helpt het bedrijf je nu een handje, want er komt een About This Result-feature. Eerst is dit alleen in de Engelse versie, maar later komen ook andere talen beschikbaar. Zo krijg je alle info.

Google komt met area busyness

In Google Maps kun je al een tijdje zien hoe druk het bijvoorbeeld in een winkel of sportschool is. Deze functie wordt nu uitgebreid waardoor je kunt zien hoe druk het is in de gehele omgeving in plaats van een specifieke locatie. Zo wordt het nog makkelijker om drukke plaatsen te ontwijken.

Makkelijker wachtwoorden veranderen

Je wachtwoorden veranderen wordt nog makkelijker in Google Chrome en Assistant. Op ondersteunde sites kun je meteen zien of je wachtwoord in handen is gevallen van hackers. Het techbedrijf komt met een knop waarmee je het wachtwoord meteen kunt veranderen. Je hoeft zelfs niet het hele proces te doorlopen, want nu doet Chrome of Assistant doet dit voor jou.

Vertalen met Google Lens

Google Lens helpt je met zoeken wat je op dat moment ziet. De vertaling van Translate in Lens krijgt een enorme update. Door makkelijker te knippen en te plakken wordt het nog eenvoudiger om teksten te vertalen. Meer dan 100 talen worden ondersteund.

Pixel Buds A: Google onthult per ongeluk nieuw AirPods-alternatief

Screenshots zoeken met Google Lens

Maar Google Lens kan nog veel meer. Heb je een screenshot gemaakt? Dan kun je via de feature zoeken wat er precies op staat. Wil je graag meer informatie over schoenen die iemand aanheeft, of een plaats die je erop ziet? Google geeft je het antwoord.

Google Lens
Zo werkt de nieuwe functie in Google Lens. (Afbeelding: Google)

Meer details in Google Maps tijdens lopen

Loop je over straat en wil je meer informatie over de buurt? Dan geeft Google Maps je nu nog meer informatie. Door middel van AR zie je meteen info over bijvoorbeeld winkels en restaurants, zoals foto’s en reviews.

Cinematic moments zorgen voor levende foto’s

We herkennen het allemaal wel dat we tig foto’s maken tijdens een moment. Door speciale technieken te gebruiken kan Google die foto’s aan elkaar koppelen waardoor er bewegend beeld ontstaat. Zo heb je naast foto’s ook een kleine video van de mooie momenten die je wil vastleggen.

Google Cinematic Moments
Van foto’s naar video. (Afbeelding: Google)

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen