[REVIEW] Honor 9X: budgetsmartphone met X-factor

Smartphones Dominick Vietor 7 jan 2020
Leestijd: 6 minuten

Is een randloos scherm voorbehouden aan de duurste smartphones? Als het aan Honor ligt niet. De Honor 9X biedt namelijk voor net wat meer dan €200 een stijlvol ontwerp met randloos scherm, bijzondere achterkant én goede specificaties. In deze review lees je hoe dat uitpakt.

Maar eerst even dit: hoe kan het eigenlijk dat een bedrijf dat onder Huawei valt ondanks de Amerikaanse ban nieuwe smartphones met Google-diensten kan uitbrengen? Dat zit zo: stiekem is de Honor 9X helemaal niet zo nieuw. Het is namelijk een Huawei P Smart Z, maar dan met een wat ander ontwerp en verbeterde camera. Door de essentiële componenten hetzelfde te houden, kunnen ze onder hetzelfde typecertificaat uitgebracht worden. Zo hoeft de Honor 9X niet meer door Google gekeurd te worden en kan hij dus alle Google-diensten gewoon gebruiken. Slim!

Honor 9X review popup-cam
Afbeelding: WANT/Dominick Vietor

Is de Honor 9X dan geen oude wijn in nieuwe zakken? Een beetje wel natuurlijk, maar erg rouwig hoef je daar niet om te zijn. Hij is namelijk door zijn geüpgradede camera beter dan de P Smart Z én kost minder. Win-win dus. In deze review lees je of die upgrade genoeg is om de Honor 9X op de overvolle budgetmarkt de moeite waard te maken.

Geen zin om te lezen? Check dan onze videoreview hieronder. De tekst gaat verder onder de video.

Bijzonder ontwerp

Een notch- en bijna randloos scherm en een pop-up camera zijn misschien eerder designelementen waar je aan denkt bij een high-endtelefoon. Toch is de Honor 9X ook van een dergelijk modern ontwerp voorzien. Ik moet wel zeggen dat de schermranden wat dikker zijn dan die van bijvoorbeeld een OnePlus 7T Pro, maar voor een budgettoestel is het nog steeds indrukwekkend.

Honor 9X review design
Afbeelding: WANT/Dominick Vietor

Dat geldt ook voor de achterkant. Je kunt de Honor 9X in een simpele zwarte variant krijgen, of in een erg opvallende blauwe versie. Die laatste is zo opvallend omdat de achterkant – geheel naar de naam van het toestel – licht reflecteert in een X-patroon. Dat geeft ‘m een bijzondere look en is wat mij betreft in ieder geval erg geslaagd.

Honor 9X review design
Afbeelding: WANT/Dominick Vietor

Verder goed om te weten is dat de Honor 9X een vingerafdrukscanner op de achterkant heeft en onderop voorzien is van een USB-c poort en audiojack. Hij is helemaal van plastic gemaakt, maar dat is wel afgewerkt alsof het toestel van glas en metaal is. Dat wil zeggen dat het er luxe uitziet, maar wat minder luxe aanvoelt. De achterkant krast relatief snel, maar is wel minder gevoelig voor breuken.

Heerlijke hardware

De Honor 9X heeft een 6,6-inch Full HD+ scherm, een achtkernige Kirin 710F-chipset en 4GB werkgeheugen. Gezien de prijs van het toestel is dat in een woord heerlijke hardware. Dat geldt ook – of misschien zelfs wel het meeste – voor de 4000mAh-accu. Die komt in de praktijk heel makkelijk de dag door, ook met intensief gebruik.

Honor 9X review logo
Afbeelding: WANT/Dominick Vietor

De rest van de hardware scoort in de praktijk ook prima. Het scherm van de Honor 9X is redelijk helder en geeft mooie kleuren weer. De witbalans is iets te blauwig, maar echt last heb je daar niet van. Aan processorkracht komt het toestel ook niet tekort; zolang je niet al te zware taken gaat uitvoeren is de Honor 9X gewoon lekker snel.

Software blijft achter

Over die snelheid moet ik wel zeggen dat de software het toestel soms een beetje in de steek laat. De optimalisaties hadden wat beter gekund en zo nu en dan loopt de 9X even vast. Geen drama, maar het is wel net irritant en er zijn budgettoestellen die stabieler werken.

Honor 9X screenshot EMUI
Afbeelding: WANT/Dominick Vietor

De software zelf is de bekende EMUI over Android 9. Die heeft een heleboel toegevoegde features, zoals een uitgebreide telefoonbeheerder en ‘party modus’ waarmee je de speakers van verschillende toestellen aan elkaar kunt koppelen. Aan de andere kant is hij wel redelijk druk en grijpt hij wat te extreem in op achtergrondprocessen, waardoor functies als Dropbox camera-uploads bijvoorbeeld niet standaard vlekkeloos werken.

Kortom: de software van de Honor 9X heeft zo zijn voor- en nadelen. Welke zwaarder wegen is een beetje persoonlijk, maar uiteindelijk zou ik zeggen dat de software iets ondergemiddeld is. Geen groot nadeel, maar zeker ook geen voordeel.

Selfies met hoge dynamische range

De Honor 9X heeft een driedubbele camera op de achterkant en een enkele selfiecamera die als je ‘m nodig hebt uit de bovenkant komt schuiven. De hoofdcamera kom ik zo op, maar eerst even de selfiecamera. Die heeft een resolutie van 16 megapixel, en het valt me vooral op hoe goed de dynamische range en kleuren van de selfies die hij maakt zijn. Daardoor zien selfies er, zeker bij goed licht, als je er niet te ver op inzoomt mooi uit. Dat is bij budgettoestellen nog weleens anders. Overigens zijn de selfies van de Honor 9X niet erg indrukwekkend qua details of scherpte, maar zeker ook niet slecht.

Foto's: WANT/Dominick Vietor

De hoofdcamera heeft een 48-megapixelsensor en wordt bijgestaan door een 8-megapixel groothoekcamera en 2-megapixel dieptesensor. Standaard maakt de Honor 9X 12-megapixelfoto’s, maar 48 megapixel kan ook. De foto’s uit de hoofdcamera zijn behoorlijk goed. Het toestel heeft een aardige nachtmodus en maakt scherpe plaatjes met over het algemeen goede kleuren. Die zijn soms een beetje aan de fletse kant en als het wat donkerder wordt zijn foto’s relatief snel bewogen, maar dat is allemaal vrij normaal voor een toestel in het budgetsegment. Vanwege zijn detailrijke plaatjes en goede nachtmodus hoort de Honor 9X tot de top van zijn klasse.

Honor 9X review camera
Afbeelding: WANT/Dominick Vietor

Van de twee extra camera’s hoef je echter niet zoveel te verwachten. Hoewel het leuk is om een groothoekcamera te hebben, is de kwaliteit ervan vrij matig. Kleuren zijn wat groenig, details missen en foto’s komen wat ‘schilderachtig’ over. De dieptesensor had Honor ook wel achterwege mogen laten. Die moet de portretmodus van de smartphone beter maken, en hoewel die aardig werk doet is het niet duidelijk beter dan bij smartphones zonder zo’n extra sensor.

Foto's: WANT/Dominick Vietor

Honor 9X review conclusie

De Honor 9X is met €230 erg scherp geprijsd en doet voor dat geld vooral veel goed. Vooral zijn ontwerp is een uitblinker: de bijzondere achterkant en het randloze scherm zijn twee duidelijke plussen in deze klasse. Ook de prima (selfie-)camera en accu zijn zeker voordelen van de Honor 9X. Op de meeste andere belangrijke vlakken scoort het toestel op z’n minst een voldoende. Hij is lekker snel, heeft een prima scherm en mist in principe niks.

Honor 9X review design
Afbeelding: WANT/Dominick Vietor

Het enige echte punt van kritiek is de software. Deels omdat die niet helemaal stabiel is, deels omdat de schil van Honor niet top is en het toestel het nog moet doen met Android 9. Een smartphone van €230 kan nou eenmaal niet alles perfect doen, en Honor heeft met de 9X wat mij betreft de juiste keuzes gemaakt.

Honor 9X review popup camera
Afbeelding: WANT/Dominick Vietor

Enthousiast geworden? De Honor 9X is op het moment verkrijgbaar vanaf €229. Als je nog niet helemaal overtuigd bent, check dan ook eens onze recente vergelijking van vijf andere goede budgetsmartphones.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen