NASA ontdekt ‘tweede aarde’: 5 feiten over planeet TOI 700 d

Wetenschap Alrik de Jong 7 jan 2020
Leestijd: 2 minuten

In een zonnestelsel hier ver vandaan heeft de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA een mogelijk leefbare planeet ontdekt die verdacht veel op de aarde lijkt. Dit is wat je moet weten over TOI 700 d, die ontdekt is door ruimtetelescoop TESS.

1. De planeet heeft een perfecte ligging

De planeet heet TOI 700 d en staat in het sterrenbeeld Goudvis, dat zich op ongeveer 100 lichtjaar van de aarde bevindt. Dat is voor ruimtebegrippen aardig dichtbij. De planeet staat in de zogenoemde leefbare zone rond zijn ster, dus niet te ver en niet te dichtbij. In die zone zou vloeibaar water op het oppervlak van de planeet kunnen voorkomen.

2. TESS

De planeet en de bijbehorende ster is ontdekt door TESS (Transiting Exoplanet Survey Satellite), het zusje van de niet meer actieve NASA-ruimtetelescoop Kepler. TESS is in de zomer van 2018 door NASA de ruimte ingeschoten en scant voortdurend de sterrenhemel om planeten met mogelijke sporen van leven te ontdekken. TESS kan vierhonderd keer zoveel waarnemen als Kepler en ontdekte naast TOI 700 d ook een planeet die rond twee sterren draait.

3. Net iets groter dan de aarde

TESS ontdekte aanvankelijk TOI 700, een koude rode dwergster die weinig licht uitstraalt en daardoor nauwelijks is waar te nemen vanaf de aarde. Bij nadere inspectie werden door de ruimtetelescoop van NASA drie bijbehorende planeten ontdekt. TOI 700 b (de binnenste) en TOI 700 c (de middelste) bevinden zich te dicht bij de ster voor leven. TOI 700 d is slechts 20 procent groter dan de aarde en ligt als enige van de drie planeten die in de leefbare zone. Er zijn verschillende computermodellen in 3D gemaakt. Eentje daarvan is bedekt door een oceaan met een door CO2 gedomineerde atmosfeer, terwijl een ander model een wolkeloze versie van de aarde zonder water is.

4. Een ‘jaar’ duurt 37 dagen

‘Tweede aarde’ is een populaire term, want er zijn ook behoorlijk wat verschillen. Zo draait TOI 700 d in 37 dagen om zijn as. Een ander groot verschil is dat het om een gebonden roterende planeet gaat. Dat houdt in dat één kant van de planeet constant naar de ster is gericht. Op de ene helft van de planeet is het dus altijd donker en op de andere helft altijd licht. Dat kan van grote invloed zijn op mogelijke wolkenvorming en windpatronen.

5. NASA: er is mogelijk leven op TOI 700 d

Mogelijk wel, daarom heeft NASA het nieuws ook onthuld. Dat er misschien vloeibaar water kan stromen, wil nog niet direct zeggen dat er leven is. Maar de omvang van de planeet en de afstand tot de ster is precies waar sterrenkundigen op hopen in hun zoektocht naar buitenaards leven. “Bovendien hebben we in elf maanden tijd geen opflakkeringen van de ster gezien, wat de kans groter maakt dat de planeet bewoonbaar is”, zegt wetenschapper Emily Gilbert op de website van NASA.

? Check ook: Deze vrouwelijke astronaut verpulvert record in de ruimte

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!