Huawei neemt drastische maatregelen na ingrijpende uitspraak Joe Biden

Smartphones Mark Hofman 19 feb 2021
Leestijd: 2 minuten

Met de komst van Joe Biden als President van de Verenigde Staten was er hoop. Hoop vanuit Huawei dat het van de Amerikaanse zwarte lijst afgehaald zou worden en weer terug zou kunnen naar het oude niveau. Alleen lijkt Joe Biden daar geen trek in te hebben en moet het bedrijf drastische maatregelen nemen.

Sinds 2019 heeft Huawei zich nog redelijk staande weten te houden, maar lijkt het er sterk op dat het bedrijf op het gebied van verschepingen zijn slechtste jaar tot nu toe tegemoet gaat.

Huawei neemt drastische maatregelen

Het is inmiddels geen geheim meer dat de Amerikaanse sancties grote invloed hebben op het succes van Huawei. Waar het bedrijf in het begin van 2019 nog de tweede grootste smartphone-leverancier ter wereld was, gaat het bedrijf in 2021 een heel zwaar jaar tegemoet. Volgens Nikkei Asia heeft Huawei leveranciers namelijk een pittige opdracht gegeven. Het bedrijf wil dit jaar genoeg componenten hebben om 70 tot 80 miljoen smartphones te kunnen produceren. Dat klinkt misschien veel, maar is slechts 40% van de hoeveelheid die het bedrijf in 2020 wilde hebben. Vorig jaar verscheepte het bedrijf 189 miljoen smartphones, wat dus een daling van 60% is.

De gigantische daling is voor het bedrijf schokkend genoeg, al zal het hier waarschijnlijk niet bij blijven. In het artikel van Nikkei Asia laten een aantal leveranciers weten dat de verwachting is dat Huawei dit nog verder terug gaat schalen. Het zou zomaar kunnen dat het bedrijf in 2021 slechts 50 miljoen smartphones verscheept. Niet alleen een gigantisch verschil met vorig jaar, maar ook zeker met de jaren daarvoor.

Huawei Mate Xs review telefoon
Softwarematig is de situatie nog steeds niet optimaal (Afbeelding: WANT/Dominick Vietor)

Waarom treft dit ook Europa?

Huawei staat op de zwarte lijst van de Verenigde Staten, omdat de producten een gevaar kunnen vormen voor de nationale veiligheid. Maar waarom merkt de consument in Europa daar dan ook wat van?

Dat heeft voornamelijk te maken met het feit dat Huawei, door de sancties, niet meer in staat is om samen te werken met Amerikaanse bedrijven. Dat dit veel impact heeft wordt het beste duidelijk als we naar de samenwerking met Google kijken. Het Amerikaanse bedrijf mag niet meer met Huawei samenwerken, waardoor de smartphonemaker geen toegang meer krijgt tot de Google-diensten. Populaire applicaties als Gmail, YouTube en Google Maps zijn daardoor niet meer te gebruiken op de smartphones van Huawei. Dat lijkt misschien al vervelend, maar die het missen van die diensten gaat verder dan dat. Er zijn namelijk verschillende applicaties die de diensten van Google gebruiken om bepaalde tools te draaien. Gezien het feit dat Google-diensten verboden zijn zorgt er dus voor dat ook deze apps niet meer werken. Iets dat overigens ook geldt voor de Google Play Store waar jij al je applicaties vandaan haalt.

Huawei komt overigens wel met een alternatief: de Huawei Mobile Services (HMS). Alleen zorgt dit alternatief er niet voor dat Android-gebruikers een Huawei smartphone verkiezen boven een toestel dat wel toegang verleent tot de Google-diensten.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen