Huawei P Smart 2019 review: modern toestel is het net niet

Prestaties: super accu, snelheid blijft achter

Intern is de Huawei P Smart 2019 niet veel anders dan de andere middenklassers die Huawei de laatste tijd uitgebracht heeft. Dat is iets positiefs: het betekent dat de smartphone de nodige power heeft en uitstekend met zijn batterij omgaat. Alleen de software is niet ideaal.

Kirin 710 aanwezig

De Kirin 710-chipset, inmiddels een oude bekende, zorgt vaak voor prima prestaties. De achtkernige chipset is modern en bezit voldoende power. Toch merk je dat de P Smart 2019 soms wat traag aanvoelt, wat andere smartphones met deze chip minder hebben. Het lijkt erop dat de software-optimalisatie van het toestel nog niet helemaal in orde is. Zaken als het toetsenbord oproepen of een foto maken duren soms onnodig lang. Maar de hardware heeft meer in zich en ik hoop dat Huawei dat met een update nog zal fixen.

Als je ‘m niet te intensief gebruikt kun je prima twee dagen halen

Het werkgeheugen van 3GB is ruim voldoende om een aantal apps in te laden, waardoor je over het algemeen snel kan switchen tussen apps. Daarbij moet ik wel zeggen dat de telefoon relatief snel apps op de achtergrond afsluit om batterij te besparen, dus soms moet je toch wat langer wachten.

Op het moment is de Huawei P Smart 2019 echter niet een van de snellere smartphones van zijn klasse. Aan de andere kant: het is ook niet zo dat het in het dagelijks gebruik erg storend is. En dat is natuurlijk uiteindelijk het belangrijkste.

Nooit meer zonder batterij

De keerzijde daarvan is dat de batterij erg goed scoort. De vrij hoge capaciteit van 3400mAh gecombineerd met die agressieve software-optimalisatie zorgt ervoor dat de P Smart 2019 met het grootste gemak de dag doorkomt. Sterker nog: als je ‘m niet al te intensief gebruikt kun je prima twee dagen halen. Dikke pluspunten voor Huawei wat dat betreft.

Huawei P Smart 2019 screenshot batterij

Android Pie met EMUI

Het goede nieuws op softwaregebied is dat de P Smart 2019 al op Android 9.0 Pie draait. Dat klinkt logisch, gezien dat besturingssysteem inmiddels al bijna een half jaar beschikbaar is. Toch is zo’n nieuwe Androidversie bij budgettoestellen nog alles behalve vanzelfsprekend. Fijn dat Huawei in dit geval dus wel voor een moderne Androidversie gaat.

Huawei P Smart 2019 screenshot interface

Bovenop die moderne software ligt de bekende Emotion UI van Huawei. Een relatief drukke Androidschil met net wat teveel bloatware. Gelukkig zijn de game-demo’s uit eerdere versies verdwenen en zet Huawei zowel grafisch als functioneel constant stappen in de goede richting. Maar de drukke visuals en het agressieve beheer van achtergrondtaken zorgen ervoor dat dit nog altijd niet mijn favoriete Androidschil is.

Reageer op artikel:
Huawei P Smart 2019 review: modern toestel is het net niet
Sluiten