[INTERVIEW] Rick Astley vertelt alles over Marvel, gamen en Rickrollen

Games Jeroen Kraak 30 okt 2021
Leestijd: 7 minuten

Rick Astley is nu te horen in Marvel’s Guardians of the Galaxy. Wij spraken de zanger over games, Marvel en natuurlijk zijn beroemde muziek.

Rick Astley scoorde in de jaren ’80 verschillende hits, waarvan Never Gonna Give You Up de bekendste is. Door de rickroll is hij nu al jaren een fenomeen op het internet. Recent haalde de videoclip van het beroemde nummer 1 miljard views op YouTube. Nu maakt de zanger ook zijn gamedebuut. Hij is te horen in de nieuwe game Guardians of the Galaxy. Wij spraken de zanger over games, Marvel en natuurlijk zijn beroemde muziek.

Een Rick Roll of de echte Rick Astley?

Terwijl het weer buiten guur is en de windvlagen de verkleurde bladeren over de straten voeren, spreken we via Zoom met een van de grootste internetfenomenen van de laatste jaren. Hoewel we voorafgaand wellicht dachten dat het wellicht een Rick Roll was, kregen we de kans om met Rick Astley te spreken. Hij is van de vele topartiesten uit de jaren ’80 die te horen in de nieuwe Marvel’s Guardians of The Galaxy te horen is. Nee, niet de film, maar de game.

FIFA, Doom en Golden Eye

Voor Richard Astley, die we beter kennen als Rick Astley is het bijzonder dat hij nu ook echt in een game te horen is. De wereld van game is echt enorm. Het is voor een bepaalde groep zelfs het belangrijkste in het leven. Ze volgen het meer dan het voetbal, muziek en andere zaken. Het is een compleet een andere wereld. Mensen kijken het nu zelfs in stadions en YouTube. Het is een andere generatie als waarin ik ben opgegroeid. Wij konden het hooguit in een arcade hall spelen.”

Zelf is Rick Astley niet echt meer een gamer. Dat laat hij nu meer over aan zijn peetzoon, waarmee hij zelfs soms een potje FIFA en Formule 1 speelt. “Hij maakt me echt helemaal in. Ik kan daar beter mee stoppen,” grapt de zanger. Toch was hij vroeger zelf ook achter de Nintendo 64 te vinden. “Lang geleden speelde ik Doom. Als je er nu naar terugkijkt lijkt het echt verschrikkelijk, maar toentertijd was het geweldig. Ook speelde ik Golden Eye, die game was echt fantastisch.”

Marvel’s Guardians of the Galaxy: de beste Marvel-game sinds Spider-Man?

Rick Astley ziet wel meer verschillen met toen en nu. Het internet heeft echt gezorgd voor een cultuuromslag. “Games en internet zorgen voor een nieuwe manier van communiceren. Nu spelen mensen online samen terwijl ze thuis alleen zitten. Dat is alsof iets van een andere planeet als wij daar vroeger aan zouden denken.”

Ik ben zelf nu 55 jaar oud en het liedje Never Gonna Give You Up rond de 30 jaar. Voor mij is het dus niet echt normaal dat een liedje dat zo oud is in een game te horen is.

Rick Astley Guardians of the Galaxy
Rick Astley. (Afbeelding: Eidos Montreal)

Rick Astley en Guardians of the Galaxy

“Guardians of the Galaxy is – zoals ik het misschien niet mag noemen – een game die voor een groot deel draait op retro-muziek. Als je teruggaat naar de originele films dan hoor je daarin dat de liedjes van decennia geleden zijn”, volgens Astley is het dan ook een van de reden waarom de films zo goed zijn.

“De films spelen zich af in de toekomst op het moment dat Peter Quill als kind wordt meegenomen wordt door buitenaardse wezens naar een ander universum. Het enige wat hij van vroeger heeft is die muziek. De manier hoe ze de soundtrack hebben meegenomen in de game is briljant. Het hoofdpersonage wordt geleid door de muziek en die brengt het weer over naar de andere Guardians. Normaal staat de muziek bij een film of game wat op de achtergrond, maar hierbij versterkt het elkaar enorm en dat maakt het zo mooi.”

Het is een eer voor Rick dat zijn muziek in een game zit van Marvel. Hij is namelijk een echte Marvel-fan. “Als je terugdenkt aan de eerste Marvel-films zag het er allemaal heel anders uit. Het was toen allemaal nog niet zo mainstream. Nu zijn het echte blockbusters. Het zijn de grootste films ter wereld en ontzettende grote franchises geworden. Nu breiden ze het zelfs uit met games.”

Zorgen over het internet

Toch is Rick Astley niet alleen maar positief. Hij is ook een beetje bang, omdat het nu lastiger is om te zien waar kinderen mee bezig zijn. “Ik weet dat er bepaalde veiligheden zijn ingebouwd in Google en andere diensten, maar als je een kind een half uur alleen laat op het net weet je niet wat hij uitspookt. Daarnaast zorgt het ook voor veel druk op ze via Instagram en Facebook. Hoe anders is dat bij films en games. Je weet wat je kinderen aan het doen zijn en dat is echt een veilige plaats is.”

Natuurlijk is het internet niet alleen negatief voor Rick Astley. Mede daardoor is de zanger nu weer ontzettend populair. “Ik trad afgelopen weekend op in Kopenhagen en natuurlijk is mijn publiek ouder, maar soms zie je in het publiek mensen waarvan je dan denkt: ‘wow die waren ten tijde van mijn hits niet geboren. Bij andere genres als rock zie je dat nog meer. Bij een concert van ACDC zie je gewoon publiek van jong tot oud. Ik denk dat het geen toevalligheid is. Ook hen muziek wordt gebruikt in films. Kinderen luisteren niet meer naar de radio zoals wij en dus moeten ze muziek op een andere manier ontdekken. Ik voel me dan ook echt heel gelukkig dat Rickrollen is gebeurd.”

1 miljard views op YouTube

Mede door het Rickrollen heeft Never Gonna Give You Up 1 miljard views op YouTube. “Het is echt  bizar. Toen we die clip maakten moest ik zelf een zak met kleren meenemen: een regenjas, een t-shirt en een blazer. Dat die video nu nog steeds bekeken wordt kan ik niet geloven. In de jaren ’80 dachten we geen eens in miljarden. Toen waren we al blij met miljoenen.” In de toekomst wordt het waarschijnlijk weer anders volgens Astley, dan hebben we het niet over 1 miljard, maar 10 miljard.”

De muziek van Rick Astley maakt veel mensen blij. Toch dringt het niet altijd tot de zanger door. “Soms moet ik mezelf eraan herinneren, omdat ik mezelf als een normaal persoon zie die bijvoorbeeld ook gewoon een koffie ergens koopt en de boodschappen doet. Als de lichten aangaan en je op het toneel loopt, voel je pas dat je jezelf gelukkig mag voelen dat je dit op je 55ste kunt doen.”

Guardians of the Galaxy
(Afbeelding: Eidos Montreal)

Een bijzondere carrière voor Rick Astley

“Ik ben ook gewoon een vader en – nou ja – meestal volwassen. Net zoals iedereen heb ik mijn ups en downs gehad. Ik weet hoe het voelt om als bezoeker naar een concert te gaan en daar je problemen te vergeten. Aan de andere kant op het podium kan ik dat erg waarderen. Ik zie het als een privilege.”

Hij wordt dan ook niet moe van elke keer Never Gonna Give You Up te zingen. Het geeft hem veel mooie herinneringen zoals het reizen en het leven erna. “De simpele waarheid is dat ik nu een geweldig leven heb, omdat ik een aantal hits in de ’80’s had. Dat is raar. Ik kan gewoon genieten van mijn optredens en om op het podium te staan. Vooral in deze tijden met corona waarin je nooit weet hoe de volgende week zal zijn.”

Rick Astley Guardians of the Galaxy
Hij treedt nog steeds op. (Afbeelding: Luis COLLAO / ATON CHILE / AFP)

Familie

Zo was vorige week erg bijzonder van Astley. Hij was in Kopenhagen om een optreden te geven. Zijn vrouw komt uit Denemarken en zijn inmiddels 30-jarige dochter woont er. Zij kwam dan ook naar het concert van haar vader. “Zij was geen eens geboren toen ik Never Gonna Give You Up voor het eerst zong. Het is erg bijzonder om dat nog steeds te kunnen zingen. Ik ben er echt trots op.”

Zijn dochter heeft Astley voor het eerst verteld over Rickrollen. “Zij kwam naar me toe aan zei: ‘Pa het heeft helemaal niets met jou te maken.’ Ik vroeg haar: ‘Wat heeft niets met mij te maken?’ Zij daarna: ‘Het duurt waarschijnlijk maar één week.’ Nou ze had het mis! Maar wat ze bedoelde was dat het iedereens video had kunnen zijn. Het is meme. Ze vertelt nog steeds dat ze trots op me ze is. Ze is volgens mij ook blij dat ik tijdens haar jeugd gestopt was met zingen, zodat ik alle aandacht voor haar had. Iets wat niet elk kind met beroemde ouders kan meemaken. We zien nu samen de leuke kant ervan. Nu kan ze me zien optreden en kunnen we samen genieten.”

Wil je ook van Rick Astley genieten? Dat kan nu dus in Guardians of the Galaxy. De game is nu te koop op Xbox, PlayStation, PC en Nintendo Switch.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen