Deze iOS 18-functies had Android natuurlijk al een tijdje

Smartphones Jeroen Kraak 17 jun 2024
Leestijd: 4 minuten

Apple presenteerde vol trots iOS 18. Maar welke nieuwe iPhone-functies hebben Android-gebruikers al een tijdje?

Apple en Google lenen regelmatig functies van elkaar. De ene functie vindt eerder zijn weg naar iOS, terwijl de ander als eerste op Android wordt gelanceerd.

Natuurlijk kijken de bedrijven goed naar elkaar, want waarom zou je een goed bedachte functie niet toevoegen aan je eigen besturingssysteem? Zo zagen we deze nieuwe functies voor iPhone al eerder terug in eerdere versies van Android.

Android-functies in iOS 18

En stiekem zijn best veel nieuwe iOS 18-functies aanwezig op Android. Hier komen ze.

Je iPhone personaliseren met iOS 18 zoals een Android

Misschien wel de meest opvallende Android-functie die iPhone-gebruikers krijgen, is de mogelijkheid om het uiterlijk van de iPhone aan te passen. Dit is een van de redenen voor veel mensen om toch voor een Android te gaan.

Apple volgt Android: hoe veel kan je personaliseren op je iPhone?
Personalisatie. (Afbeelding: Apple)

Niet alleen kun je je icoontjes voortaan op je iPhone plaatsen waar je maar wilt, je kunt ook kiezen welke kleur ze krijgen. Deze optie is bij iPhone wel wat uitgebreider dan Android, want Google geeft je maar een aantal keuzes. Daarnaast haal je ook heel eenvoudig de labels weg.

Maar behalve de icoontjes is er nog veel meer personalisatie mogelijk. Ook kun je in iOS 18 het controlecentrum naar smaak aanpassen. Ook deze functie heeft Android al met het Quick Access-menu, waar je zelf allerlei tegels kunt toevoegen.

Op het vergrendelscherm kun je straks de icoontjes aanpassen. Dit is eveneens al mogelijk op Android.

Nieuwe functies voor de Berichten-app op je iPhone

Ook een aantal nieuwe functies voor iMessage zijn al een lange tijd aanwezig op Android. De belangrijkste is RCS, al is Google daar waarschijnlijk blijer mee dan omgekeerd. Het bedrijf smeekt Apple al jaren om het berichtenprotocol te ondersteunen.

Apple gooit de Berichten-app op z'n kop: dit kan je verwachten van iMessage
Apple maakt het nieuws niet al te groot bekend. (Afbeelding: Apple)

Hiermee is het straks ook mogelijk om foto’s en video’s van iPhone naar Android te sturen en omgekeerd zonder dat hier een app van derden zoals WhatsApp of Telegram voor nodig is.

Een van de handigste berichten-functies die Apple aankondigde, is om geplande berichten te versturen. Zo kun je van tevoren een bericht maken dat op een later moment automatisch verstuurd wordt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een felicitatie voor een verjaardag. Zo vergeet je die taak nooit meer.

Ook de nieuwe tapbacks zijn al langer aanwezig bij andere berichtendiensten, zoals die op Android. Daar kun je al met een emoji antwoorden op een bericht.

Siri als AI-assistent

Met de komst van Gemini heeft Google zijn AI-chatbot al ingebouwd in zijn Assistant-app. Al moeten we wel toegeven dat Apple het veel beter doet. Waar Gemini voor veel opdrachten verbinding met het internet nodig heeft, doet Apple dit in iOS 18 vooral on-device. Wel moet je toestel hiervoor geschikt zijn.

Apple Intelligence: alles over de AI op je iPhone, iPad en Mac
(Afbeelding: Apple)

Daarnaast heeft Apple veel meer privacy-maatregelen toegepast dan Android. Het lijkt dan ook dat de iPhone straks voorop zal lopen op het gebied van AI.

Objecten van foto’s weghalen

Dit heeft Apple goed afgekeken bij Android. Door middel van de magische gum is het op Android-toestellen mogelijk om personen of objecten op de achtergrond van een foto te verwijderen. Dat is straks ook mogelijk met je iPhone als je iOS 18 hebt geïnstalleerd op een nieuwer toestel.

Categorieën in je e-mail

Als je Gmail gebruikt, komt dit je vast bekend voor: je mail is opgedeeld in verschillende categorieën. Dat gebeurt straks ook in de e-mailapp voor je iPhone. Dat doet het door middel van machine learning. Waarschijnlijk krijg je in de Mail-app wel wat meer mogelijkheden.

Stemopnames transcriberen zoals op Android

Transcriberen is een nieuwe functie van iOS 18. Hierbij worden je opnames automatisch uitgeschreven door de software. Dat is al een tijdje mogelijk op Android-smartphones. Hetzelfde is ook het geval met het uitschrijven van voicemails en telefoongesprekken. Desalniettemin een handige functie om ook op de iPhone te hebben.

Gamemodus

Nadat Apple eerst een gamemodus uitbracht voor de Mac, is met iOS 18 de iPhone aan de beurt. Hierdoor worden de instellingen zo aangepast dat de game die je speelt voorrang krijgt op alle andere taken die de iPhone uitvoert. Bij Android is dit al mogelijk sinds 2021. Het bedrijf lanceerde toen zijn Game Dashboard, die hetzelfde doet.

Nummer intikken om een contact te vinden in iOS 18

Het is straks ook mogelijk om nummers in te tikken om een contact te vinden. Deze minder bekende functie is al jaren op Android, maar die komt nu ook naar de iPhone. Heb je een vriend die Bas heet, dan tik je 227 in (de nummers die corresponderen met de letters daaronder). Zo vind je snel die persoon zonder dat je je contacten hoeft te openen.

Apple Intelligence: hoe veilig is de AI voor iPhone, Mac en iPad?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen