iPhone krijgt na 17 jaar eindelijk deze nieuwe functie

Smartphones Jeroen Kraak 17 jan 2024
Leestijd: 2 minuten

Tot nu toe is de App Store de enige plaats op je iPhone waar je apps en games kan downloaden. Dat gaat binnenkort veranderen door de Europese Unie waardoor je ook bij andere digitale winkels terecht kan. En dat heeft grote gevolgen.

De iPhone was altijd een gesloten bolwerk en dat komt voor een groot deel door de App Store. Apple kon als enige apps verkopen waardoor het een monopoly heeft. De Digital Markets Act (DMA) van de Europese Unie brengt daar verandering in. Het dwingt Apple om ook andere app-winkels toe te laten, of zoals het in mooi Engels heeft: sideloading.

Apple moet andere winkels voor 7 maart toelaten. Volgens de goed geïnformeerde Mark Gurman van Bloomberg, is Apple er al klaar voor.

Twee verschillende versie van de App Store op de iPhone

Volgens een ingewijde gaat Apple de App Store in tweeën verdelen om dit mogelijk te maken. Eentje is er speciaal voor Europa en de tweede is er voor de rest van de wereld. Zo lijkt dus alleen Europe te kunnen profiteren van meerdere app-winkels. Dit wordt de aankomende weken uitgerold in een nieuwe versie van iOS.

Hoe Apple precies de App Store-concurrenten gaat toestaan, is nog onbekend. Kan het vanaf speciale websites, of is het alleen mogelijk in speciale apps?

Apple gaat met iOS Android achterna, maar niet helemaal
Niet meer de enige plaats waar je een app kan kopen. (Afbeelding: EPA/RITCHIE B. TONGO)

Overigens betekent dit niet dat je ineens minder gaat betalen als je apps op je iPhone aanschaft. Apple krijgt zelfs over aankopen die je via een andere app-winkel doet commissies. Als aanbieders betalingsopties van derden willen aanbieden zullen ze daar zelf de kosten voor moeten dragen.

Concurrenten liggen op de loer voor Apple

Het ligt voor de hand dat er meteen partijen zijn die hier op willen aanhaken. Sterker nog, twee liggen zo goed als zeker vast.

Als eerste is er natuurlijk Epic, die jarenlang in juridisch gevecht met Apple verwikkeld was, voor het niet toestaan van alternatieve betaalsystemen. Die heeft op de PC al een Epic Game Store, en het zal raar moeten lopen als deze niet naar de iPhone komt.

Een andere kaper op de kust is Microsoft. Dit bedrijf liet eerder al weten dat het aan een app-winkel werkt om Xbox-games naar Apple-apparaten, zoals de iPhone, te brengen. Nu kan het bedrijf dat nog niet. Met deze functie wordt Xbox nog interessanter voor een grotere groep mensen.

Welke partijen zich nog meer in de concurrentiestrijd met Apple gaan mengen is nog onbekend. Wellicht gaan we dus nog meer App Store-concurrenten op de iPhone zien.

iPhone of Android van de toekomst hoeft nooit meer opgeladen te worden

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen