Waarom dat Keto-dieet van je alles behalve goed is voor onze planeet

Gezondheid Sam Dille 22 mrt 2023
Leestijd: 2 minuten

Als we een maatje kleiner willen, is een dieet vaak het eerste waar we aan denken. Waar mensen alleen weinig rekening mee houden, is wat voor gevolgen een dieet heeft voor de gezondheid van onze planeet. Een van de populairste diëten van dit moment, het keto-dieet, blijkt bijvoorbeeld extreem vervuilend te zijn.

Uit een recente studie in The American Journal of Clinical Nutrition, blijkt dat onze eetgewoonten ongeveer een derde van alle uitstoot op aarde bepalen. Het onderzoek beoordeelde daarom zes populaire diëten. En wat bleek: het keto-dieet zorgt voor de grootste uitstoot en heeft de laagste voedingskwaliteit.

Waarom het keto-dieet funest is voor ons milieu

Mensen die het keto-dieet volgen, eten minder dan 50 gram koolhydraten en eten vetten om energie uit te halen. Deze vetten worden meestal gehaald uit vlees of zuivel. Het zorgt er volgens veel diëtisten voor dat je in korte tijd veel afvalt. Maar voor het milieu is dit strenge dieet helemaal niet gunstig.

De onderzoekers schatten dat dit dieet bijna 3 kilogram CO2 uitstoot voor elke 1.000 calorieën. Een veganistisch dieet was juist het beste voor het milieu, met 0,7 kilogram CO2 per 1.000 calorieën.

De wetenschappers kwamen op dit aantal door de diëten van meer dan 16.000 volwassenen te beoordelen. Deze gegevens vergeleek het team met een zelfgemaakte database waarin alle effecten voor het milieu per voedselbron staan beschreven. Hierdoor konden de auteurs de gemiddelde uitstoot berekenen voor elk dieettype. Het keto-dieet kwam bij dit onderzoek niet zo goed uit de verf.

Wat moeten we dan wel eten?

Het keto-dieet is dus iets wat we maar beter kunnen vergeten. Gelukkig vertelt het onderzoek ook wat we dan wél moeten eten. De resultaten lieten zien dat het eten van minder dierlijk voedsel het beste is voor de planeet. Consumenten hebben de grootste invloed op het verminderen van koolstof uitstoot door beter op hun dieet te letten.

Keto-maaltijd
Een keto-prove maaltijd (Afbeelding: Unsplash)

Het minderen van vlees heeft het meeste effect. Als we dit massaal zouden doen, zou de uitstoot met maximaal 73 procent kunnen verminderen.

Een plantaardig dieet zorgt er ook nog voor dat de landbouwgrond die nu wordt gebruikt voor veeteelt leeg komt te staan. Op die plek zouden veel bossen en oerwouden kunnen groeien, die 366 tot 603 gigaton koolstofdioxide kunnen absorberen. Plantaardige eiwitten zoals peulvruchten, sojaproducten, noten en zaden kunnen de impact op het milieu dus volledig veranderen.

We hebben misschien al een alternatief gevonden voor het keto-dieet. Er bestaat namelijk een dieet dat ervoor zorgt dat je langer blijft leven. Je leest er alles over in dit artikel.

Het perfecte dieet: hoe een kleine wijziging je leven kan veranderen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen