[REVIEW] Kobo Libra H2O: uitstekende e-reader voor een goede prijs

Gadgets Mark Hofman 6 nov 2019
Leestijd: 5 minuten

Kobo staat bekend om het leveren van uitstekende e-readers en lijkt zichzelf keer op keer weer te verbeteren. Maar hoe zit dat eigenlijk met de nieuwe, waterbestendige, H2O?

De Kobo Libra H2O is voor een kleine €180 in huis te halen en is van heel veel gemakken voorzien. Althans, op papier. Maar hoe werkt deze e-reader nu precies in de praktijk, wat heeft hij te bieden en is het zijn geld waard? Mark zocht het voor je uit!

Uiterlijk van de Kobo Libra H2O

De Kobo Libra H2O is een e-reader die het qua looks allemaal wel heeft. Het 7-inch scherm is groot genoeg om op gemakkelijke wijze je boeken te lezen, de vorm van de Libra H2O zorgt ervoor dat het apparaat lekker in de hand ligt en het bedieningspaneel is wat mij betreft goed genoeg. Dit paneel loopt schuin omhoog, waardoor je vinger er op rust, en is voorzien van twee verschillende knoppen. Een knop om naar de volgende bladzijde te gaan en een knop om naar de vorige bladzijde te gaan. Een systeem dat ik persoon wel erg fijn vindt, zeker omdat hij zowel horizontaal als verticaal makkelijk te gebruiken is.

De achterkant van het de H2O kent een mooie afwerking en biedt ruimte voor de aan en uit-knop. Wat mij betreft, net zoals bij de knoppen aan de zijkant, een uiterst goede locatie. Het opladen van de batterij of het koppelen van de e-reader aan de computer gebeurt door middel van een micro-USB connector.

Kobo Libra H2O
Verschillende kleurenopties (Afbeelding: Kobo)

Uitstekend display

Wat het allerbelangrijkste is van een e-reader is uiteraard het display. Het apparaat kan er nog zo oogstrelend mogelijk uitzien, maar als het scherm niet naar wens werkt is er weinig plezier te beleven. Gelukkig zit dat, wat mij betreft, helemaal goed bij de Kobo Libra H2O.

Zoals ik net al een beetje verklapte beschikt de Kobo Libra H2O over een 7-inch display en een pixeldichtheid van 300ppi. Wat dat betreft is de resolutie groot genoeg om de letters zo scherp mogelijk te vertonen. Sterker nog: heb regelmatig het gevoel dat ik simpelweg gewoon een boek aan het lezen bent. Nou snap ik zelf ook wel dat dit precies is wat ik op dat moment doe, maar ik bedoel dan ook een fysiek boek. De helderheid-mogelijkheden van de Libra H2O zijn wat mij betreft precies goed en past zich goed aan op de lichts-omstandigheden. Zo is het mogelijk om overdag je boek te lezen met een koele blauwe kleur (waardoor het beter leesbaar is) en deze in de avond te lezen in een wat rodere kleur (zodat het rustiger is voor de ogen).

Mooie hieraan is dat je ook een timer aan die laatste functie kan koppelen. Op het moment dat het tijdstip van jou keuze bereikt is, zal het scherm roder of lichter worden. Op deze manier hoef je zelf niet na te denken over de helderheid van je scherm, maar doet de Kobo dat geheel zelf voor je. En dat is ideaal!

Waterdichtheid all the way!

De Kobo Libra H2O heeft zijn naam uiteraard niet zomaar gekregen. De H2O staat namelijk voor het feit dat deze e-reader waterdicht is (het duurde even voor het kwartje bij mij viel). Gezien het feit dat er nog wel eens mensen zijn die dit apparaat bij een zwembad gebruiken, of op het strand, is het wel fijn om te weten dat een ongelukje geen vervelende gevolgen heeft. Althans, als het ongelukje op de Kobo slaat dan.

Kobo Libra H2O
Libra H2O bij het ontbijt (Afbeelding: Kobo)

Het apparaat kan tot 2 meter diep tegen water, wat betekent dat er weinig aan de hand is wanneer je het apparaat in het zwembad laat knikkeren. Haal hem uit het bad, wip het water van het apparaat af en ga gerust verder met waar je gebleven was.

Genoeg leesmateriaal

De e-reader van Kobo beschikt over 8GB aan opslagcapaciteit, wat meer dan voldoende is om duizenden boeken erop te zetten. Dat kan uiteraard gewoon vanuit je eigen collectie, die je door middel van de USB-kabel overzet, maar ook door boeken direct vanaf de Libra H2O aan te schaffen. Maar het mooiste van alles is wel dat er een optie is om gebruik te maken van Kobo Plus, een soort Netflix voor boeken. Deze dienst is in twee verschillend varianten beschikbaar. Zo kun je kiezen voor Kobo Plus Lezen (alleen e-books) dat je vervolgens €9,99 per maand zal kosten. Ook is het mogelijk om voor Kobo Plus Lezen & Luisteren te kiezen (€12,99 per maand) waarbij je ook toegang krijgt tot audioboeken. Op deze manier is er genoeg voor jou te vinden.

We zijn Kobo Plus op dit moment nog aan het testen. Hier later meer informatie over.

Kobo Libra H2O: Uitstekende e-reader

De Kobo Libra H2O is een uitstekende e-reader voor een vrij stevige prijs van €180. Maar hiermee heb je wel een vrij identieke e-reader te pakken, dan wanneer je de €100 duurdere Kobo Forma aanschaft. Je hebt degelijk een kleiner scherm, maar verder werkt het eigenlijk allemaal wel heel erg fijn.

Wie opzoek is naar een e-reader die heel veel innovatie met zich meebrengt, kan de Kobo Libra H2O lekker links laten liggen. Maar als je daar meer dan oke mee bent en gewoon een goede e-reader wil hebben, dan is dit zeker weten een aanrader.

Kobo Libra H2O
Man leest een boekkie in bed (Afbeelding: Kobo)

Interesse om de Kobo Libra H2O aan te schaffen? Dan is dit misschien wel een goede deal voor jou!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen