‘Zoveel miljoen wordt Bitcoin uiteindelijk waard’

Tech Robert Kroes 15 apr 2019
Leestijd: 4 minuten

In de wereld van Bitcoin en cryptomunten duikelen voorspellers en experts vaak over elkaar heen om de koersen te voorspellen. Grofweg zijn er dan 2 kampen. Aan de ene kant hebben we de mensen die denken dat een koersval nooit ver weg is. Aan de andere kant staan de zogenoemde cryptobulls of hodlers die het hoogtepunt tot nu toe (van $ 20.000,-) weglachen omdat zij denken dat dit het begin is van een revolutie. In die laatste categorie heeft zich een kandidaat gemeld voor de titel ‘optimist van het jaar’. Het goede nieuws is dat hij een koers voorspelt van $ 98 miljoen per Bitcoin. Het slechte nieuws is dat dit nog 10 tot 20 jaar gaat duren.

Pardon, 98 miljoen dollar voor 1 Bitcoin?!

Inderdaad. Deze analist heeft gerekend en gerekend en ziet dat de Bitcoin binnen 10 tot 20 jaar wel moet stijgen naar 98 miljoen dollar. Hij benoemt 3 factoren:

De totale marktkapitalisatie van Bitcoin

Zoals is vastgelegd in de White Paper van de Bitcoin komen er maximaal 21 miljoen Bitcoins beschikbaar. Daarvan zijn er op dit moment al 17,65 miljoen van beschikbaar. Deze worden verhandeld, maar ook vaak vastgehouden of zijn verloren gegaan. Dit betekent dat er nog ‘maar’ 3,35 miljoen munten beschikbaar komen om te handelen. Ook betekent dit volgens de analist dat de relatieve schaarste groter wordt en dat drijft de prijs op.

De interesse uit de financiële wereld

Uit analyse van de koers over de afgelopen 10 jaar analyseert deze Bitcoin-fanaat dat de interesse weliswaar wegebt als de koers daalt, maar dat deze daarna steeds sterker terugkomt en dan ook meer interesse wekt dan daarvoor. Wat volgens hem nog belangrijker is, de interesse is niet alleen van speculanten, maar ook van partijen die waarde toevoegen aan de munt door producten en diensten (zoals software of toepassingen) te ontwikkelen die de vraag blijvend omhoog drijven.

In deze Twitterbom legt analist Moon Capital zijn theorie uit (tekst gaat verder na de tweet).

De Bitcoin als enig betaalmiddel

In een serie tweets vergelijkt deze analist de Bitcoin met goud en traditioneel geld. Hij ziet hierin dat Bitcoin veruit het meest geschikt is als betaalmiddel. Daarmee verwacht hij dat in 10 tot 20 jaar de Bitcoin de plaats van baar geld volledig zal vervangen, hetgeen een waarde van $90.4 triljoen in de markt brengt. Daarnaast verwacht hij dat andere waardemiddelen ook deels omgezet zullen worden in Bitcoin. Zo ziet hij goud voor 90% bijdragen (hetgeen een waarde oplevert van $ 6,9 triljoen), het wereldwijd bruto product zou voor 5 % meetellen, de schuldenvoorraad voor 50%, hetgeen ook geld voor waardepapieren en tot slot ziet hij 25% van de waarde van vastgoed in Bitcoin omgezet worden. In totaal levert dit een kapitaal van $ 294 triljoen dollar op.

Dus 98 miljoen voor 1 Bitcoin?

Inderdaad, want hij deelt de 294 triljoen over de ruim 3 miljoen munten die nog beschikbaar moeten komen. Hiermee stelt hij de waarde van 1 Bitcoin vast op 98 miljoen dollar in 10 tot 20 jaar tijd. Deze ruime marge zal naar zijn mening vooral concreet worden ingevuld door het effect van de komende Bitcoin halvings.

Gaat de Bitcoin echt 98 miljoen dollar kosten?

Uiteraard weet niemand wat de koers van de Bitcoin gaat brengen. Wel kunnen we zeker concluderen dat de Bitcoin tot nu toe over langere termijn altijd gestegen is. Ook snappen we dat geld dat in de Bitcoin geïnvesteerd wordt niet ook ergens anders kan worden geïnvesteerd. Toch is er ook een aantal kritische kanttekeningen te maken. Allereerst is de Bitcoin pas iets waard wanneer je hem kunt afzetten tegen een ander waardemiddel, het zogenaamde pairing. Ook zal in de toekomst de handel in Bitcoin betaald moeten worden.

Het kopen van Bitcoin met Bitcoin is immers niet zinvol. Tot slot lijkt zijn gedachte een rekenfout te bevatten. Immers, de waarde van 294 trijoen dollar, als deze vrijkomt, wordt niet gedeeld over de 3,5 miljoen munten die nog in omloop gebracht moeten worden, maar over het totaal. Immers, als de koers van de Bitcoin stijgt, stijgt deze ook voor de munten die al verhandeld zijn of worden. Tot slot zullen er vast investeerders zijn die ervoor kiezen om hun Bitcoin(s) al eerder te verkopen.

Toch toont deze rekensom het potentieel van de Bitcoin aan en een verdere koersstijging is dan ook volgens velen onvermijdelijk. Over deze specifieke voorspelling zou men kunnen zeggen: ‘al wordt het de helft, dan is het nog veel.’ In ieder geval alle reden om de koersen goed in de gaten te houden.

Op de hoogte blijven van de laatste koersontwikkelingen van de Bitcoin?

Je kunt de ontwikkelingen zelf dagelijks volgen met onze WANT crypto-analyse. Deze kun je op de website bekijken, maar je kunt je ook eenmalig registreren om de crypto-analyse elke dag gratis in jouw mailbox te ontvangen. Uiteraard kun je ook de live-koersen 24 uur per dag volgen als je real-time op de hoogte wilt blijven.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen