Koptelefoon op tijdens het rijden? Dit is waarom je dat nooit moet doen!

Elektrische auto's Wesley Akkerman 14 mei 2021
Leestijd: 2 minuten

Tijdens het autorijden zijn er een hoop dingen die je niet moet doen. Eén van die dingen is het dragen van het koptelefoon. Als je diezelfde mening deelt, dan is er geen probleem. Als je denkt dat dit wel kan, dan kun je het beste even verder lezen. Want er gaan wel degelijk gevaren in schuil.

In sommige landen is het dragen van een koptelefoon of oortjes achter het stuur zelfs illegaal. Maar ook wanneer het niet illegaal is, kun je het beter laten. Want wanneer je rijdt met iets dat je gehoor beperkt, dan gaat dat ten koste van je ruimtelijk bewustzijn. Dat blijkt uit onderzoek van autofabrikant Ford.

Rijd niet met een koptelefoon op

In het onderzoek van Ford maakt de autofabrikant gebruik van speciaal ruimtelijk geluid in 8D. Met de app kunnen realistische situaties in het verkeer nagebootst worden. Daarnaast wordt er gewerkt met virtual reality. De straat is volledig digitaal. Dat is niet alleen veilig, maar zo hebben onderzoekers perfect invloed op waar geluiden vandaan kunnen komen.

Zo kon onder meer gevraagd worden aan participanten of ze bepaalde geluiden konden horen met een koptelefoon op. Bijvoorbeeld een ambulance die van achteren aan kwam. In de test werden dezelfde situaties voorgelegd en vragen gesteld aan mensen met en zonder koptelefoons op.

Je reageert meer dan vier seconden trager

Uit het onderzoek van Ford komt onder meer dat wanneer je naar muziek luistert via een koptelefoon tijdens het rijden, het gemiddeld 4,2 seconden langer duurt om ergens op te reageren. Dat lijkt niet heel veel uit te maken op papier, maar in de praktijk kunnen vier seconden toch echt ongelukken voorkomen.

AirPods Max vs Sony WH-1000XM4: dit is de beste koptelefoon van de markt!

Aan het onderzoek deden 2.000 mensen mee. 44 procent van de participanten geven na afloop aan niet meer met een koptelefoon op te rijden. En dat is al een flinke vooruitgang. Mocht je geïnteresseerd zijn in de app, dan hebben we goed nieuws. Want Ford heeft de applicatie voor iedereen beschikbaar gemaakt.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Ford

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen