Imposante luchttaxi heeft plek voor vier passagiers (maar geen piloot)

Tech Sabine Schults 8 okt 2022
Leestijd: 2 minuten

Vliegen eng? Wat dacht je van vliegen zonder piloot! Het bedrijf Wisk heeft alweer de zesde generatie van zijn luchttaxi onthuld. In deze volledig elektrische luchttaxi kunnen vier personen worden vervoerd en het beestje kan geheel zonder piloot vliegen.

Als het bedrijf daadwerkelijk passagiers wil vervoeren, moet het wel nog even toestemming regelen bij de Federal Aviation Authority in Amerika. Het nieuwe elektrische vliegtuig van Wisk is volgens het bedrijf de eerste ter wereld die verticaal kan opstijgen en landen.

Luchttaxi zonder piloot

Hoewel er geen piloot aan boord is, wil dat niet zeggen dat het elektrische vliegtuig niet in de gaten wordt gehouden. Het voertuig wordt voornamelijk door de autopilot bestuurd, maar een piloot zal alsnog vanaf een afstandje het overzicht houden.

De zesde generatie van de Wisk Aero heeft zowel aan de voorkant als aan de achterkant zes rotoren. De voorste rotoren kunnen horizontaal of verticaal draaien, terwijl de achterste rotoren enkel in een verticale stand kunnen draaien.

Wisk spreidt zijn vleugels

Volgens Wisk moet de luchttaxi een afstand van 140 kilometer kunnen afleggen en kan het vliegen op een hoogte van 762 tot 1.219 meter boven de grond. De kruissnelheid bedraagt ongeveer 222 kilometer per uur.

Als het aan Wisk ligt, wordt de Wisk Aero ooit gebruikt naast andere taxidiensten zoals Uber. Wisk hoopt in elk geval dat de dienst ergens in de komende vijf jaar van de grond komt.

Vliegend avondje uit

Welke gevolgen dit heeft voor andere autonome vliegtuigen of luchttaxi’s is onbekend. Maar aangezien we al sinds onze jeugd zitten te wachten op vliegende auto’s (Bladerunner, The Jetsons en zeker ook Back to the Future), is het hoog tijd dat we vliegend een avondje uit kunnen gaan en gewoon op het dak van ons huis gedropt worden, toch?

Aan de andere kant crashen Tesla-auto’s nog te pas en te onpas. Op zoveel meters hoogte rondflapperen met dat idee is nu niet heel relaxt. Al kun je natuurlijk wel lekker tukken tijdens de vlucht.

Tesla Robotaxi: futuristisch, autonoom en natuurlijk volledig elektrisch

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen