Hoe je Max Verstappen en Formule 1 dit weekend nog beter kunt bekijken

Pop-Culture Sabine Schults 17 mrt 2023
Leestijd: 3 minuten

Het Formule 1-seizoen is weer van start en dat betekent dat het hoog tijd is om de beeldinstellingen van je tv eens onder loep te leggen. Om tot de max te genieten van de GP’s van dit jaar, zetten we een aantal zaken op een rij die de beeldkwaliteit kunnen verhogen.

Of je de Formule 1-races nu via Viaplay of F1 TV Pro kijkt, de juiste beeldinstellingen zorgen ervoor dat je met nog meer plezier kijkt naar Max Verstappen die er misschien wel opnieuw met de wereldtitel vandoor gaat.

Ultieme tips om je Formule 1-ervaring te verbeteren

Tijd om de tips eens voor je op een rij te zetten.

Vermijd de Sport-modus

Deze eerste tip klinkt misschien tegenstrijdig, maar is toch echt een van de meest gemaakte fouten op het gebied van de beeldkwaliteit. Het is namelijk verstandig om de Sport-modus van je tv niet te gebruiken bij het kijken van Formule 1-races. Dat zit zo.

Deze Sport-modus toont belachelijk overdreven levendige kleuren, waarbij het contrast en de kleur tot de max wordt opgepompt en praktisch iedere dynamische instelling wordt vol open gegooid. Wat overblijft is een onrealistisch en teleurstellend beeld, wat al snel vermoeiend wordt voor je ogen. Dat wil je natuurlijk niet als er 2 uur (of soms zelfs langer) aan race op je wacht.

Max Verstappen Formule 1 GP Bahrain
Max in zijn bolide (Afbeelding: Red Bull)

Welke instellingen dan wel voor Formule 1?

In plaats daarvan kun je beter zelf de contrasten, verzadiging en kleurniveaus aanpassen in de instellingen. Bij het veranderen van de instellingen is het slim om de omgevingssituatie aan te passen aan het moment dat je naar de Formule 1 kijkt.

Kijk je bijvoorbeeld vaak ‘s avonds de races terug (in plaats van overdag), dan zullen je ogen je dankbaar zijn als je de helderheid bijvoorbeeld niet op een felle stand voor overdag hebt staan. Tenzij je graag verblind wil worden…

Het is daarnaast fijn om de beelden zo natuurlijk en realistisch mogelijk te laten ogen. Daarom is het een goede zet om Motion Smoothing uit te schakelen. Het is een technologie in tv’s waarbij de framerate kunstmatig wordt verhoogd. Dit kan bij snel bewegende beelden voor onnatuurlijke effecten zorgen.

Uiteraard is het allemaal een kwestie van smaak. Probeer vooral wat voor jou goed oogt. Speel met het aan- en uitzetten van bepaalde instellingen tot je iets vindt dat voor jou werkt. Heb je er een potje van gemaakt, dan kun je de instellingen eenvoudig weer terugzetten op de fabrieksinstellingen.

Precieze toekomst Formule 1-streamingdienst Viaplay zeer onzeker Max Verstappen
Max denkt er het zijne van. (Afbeelding: EPA/GIUSEPPE CACACE / POOL)

Grote tv niet per se beter

De kwaliteit van de beelden is uiteraard ook afhankelijk van de input. Helaas is het momenteel niet mogelijk om Formule 1 in 4K-kwaliteit te kijken. Zowel F1 TV Pro als Viaplay blijven bij 1080p, oftewel Full HD, hangen.

Heb je een grote tv, zoals een van 65″ of groter, dan zal deze mindere kwaliteit je sneller opvallen dan bij een 48″ tv of zelfs kleiner.

Legendarisch Formule 1-moment krijgt comeback door LEGO

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen