[REVIEW] Motorola razr 5G: minder nostalgie, meer prestatie

Smartphones Mark Hofman 23 nov 2020
Leestijd: 6 minuten

Begin dit jaar maakten we kennis met de Motorola Razr…de nieuwe dan. Een opvouwbare smartphone die het vooral van zijn nostalgie moest hebben. Maar het bedrijf komt met een opvolger, de Motorola razr 5G dat beschikt over hetzelfde prijskaartje van €1499. Van de nostalgie hoeft hij het niet meer te hebben, dus is de telefoon aanzienlijk verbeterd. Maar is het genoeg?

Ik ging een week lang aan de slag met de smartphone om jou het antwoord op die vraag te kunnen geven. Niet alleen in artikel-vorm, maar ook zeker in video-vorm. Geïnteresseerd in die laatste, check dan de video hierboven en lees anders lekker door!

Het vernieuwde ontwerp van de Motorola razr 5G

De Motorola razr 5G is duidelijk een verbeterde versie van de razr die we eerder dit jaar zagen. Het toestel ziet er over het algemeen meer uit als een solide smartphone dan dat het op een prototype lijkt. En zo voelt hij ook.

Ten eerste is de Motorola razr 5G in drie verschillende kleurenopties te verkrijgen:

  • Polished Graphite
  • Brush Gold
  • Liquid Mercury

Ten tweede zijn de scharnieren aangepakt. Best belangrijk, want dat ding moet vouwen. En dat werkt volgens sommige mensen iets makkelijker dan voorheen, maar ik loop af en toe nog steeds te hannesen met één hand. Maar goed, het blijft leuk natuurlijk. En zeker niet onbelangrijk: de vingerafdrukscanner is naar de achterkant verplaatst en zit nu in het Motorola-logo.

Het enige probleem is wanneer je de Motorola razr 5G openklapt. Dan hoor je een soort knikje dat, om heel eerlijk te zijn, niet heel erg geruststellend is. Niet erg, maar het helpt niet mee aan een “premium”-ervaring. Verder ziet de Motorola razr 5G er dus gewoon goed uit en is het echt een verbetering te noemen. Hij heeft een meer premium-gevoel, ligt uitstekend in de hand en is voorzien van een verbeterd tweede beeldscherm.

Het vouwbare beeldscherm

Dat beeldscherm is dit keer een 2.7-inch G-OLED scherm. Dat houdt in dat het OLED-scherm van glas gemaakt is. In tegenstelling tot het vorige model is deze variant wel echt volledig te gebruiken. Je kunt praktisch gezien iedere app gebruiken die je wilt. Even snel je mail checken, een kort bericht beantwoorden, je foto’s bekijken of snel een simpel spelletje spelen: het kan allemaal en dat is wel echt een voordeel te noemen.

Daarnaast heb je uiteraard ook toegang tot het 6.2-inch P-OLED scherm, wat dus staat voor Plastic-OLED. Qua kwaliteit zit het wel goed met het scherm. Het is niet een ongelofelijk indrukwekkend scherm, maar zeker mee te leven. Je kijkt video’s misschien wel in maximaal 720P, maar door de helderheid en kleurnauwkeurigheid is het minder belangrijk dan je misschien denkt.

Het probleem met een opvouwbare smartphone is overigens wel dat je een vouw in het scherm ziet. Motorola krijg het voor elkaar om deze vouw minder diep te laten zijn dan bij bijvoorbeeld de Galaxy Z Flip. Maar je moet het vervolgens wel met drie van die vouwen doen. Het is een keuze en jij moet puur voor jezelf bepalen wat je fijner vindt.

De prestaties van de Motorola razr 5G

Het probleem van de vorige opvouwbare Motorola razr was het feit dat de interne specificaties niet erg indrukwekkend waren. Dat is dit jaar gelukkig wel aanzienlijk verbeterd, maar de smartphone is wat dat betreft nog niet helemaal je van het.Dat heeft uiteraard allemaal te maken met het feit dat de telefoon moet vouwen, maar tegelijkertijd ook dun moet blijven. Daardoor zijn grotere componenten ook niet mogelijk. Logisch, maar je levert als consument dus wel in.

De Batterij

Dit is voornamelijk te merken aan de batterij. Met 2800mAh is deze zeker niet heel groot en dat zorgt er dus ook voor dat de Motorola razr 5G vrij rap leeg is. Bij rustig gebruik moet je na 15 uur ongeveer wel weer opladen. Doe je even fanatiek dan ben je na 12 uur weer aan het laden. En dan heb ik het niet over schermtijd.

Dat opladen kan met Turbo-charging, maar dat valt in de praktijk best tegen. Het is dan ook slechts een vermogen van 15W. Ter vergelijking: de OnePlus Nord laadt met 30W op en je iPhone met 20W. Het is wel iets sneller, maar het verschil is dus niet zo heel groot. Daarnaast ontbreekt er ook de mogelijkheid om draadloos te kunnen laden.

Ook allemaal weer logisch te verklaren door hoe deze telefoon in elkaar zit, maar het is wel jammer. Geen lange accuduur, niet snel laden en niet het gemak van draadloos laden: een van deze drie had wel een goede optie kunnen zijn.

Het camerasysteem van de Motorola razr 5G

Door de manier waarop de Motorola Razr 5G gebouwd is, heb je ook toegang tot slechts een enkele cameralens. Dat is niet veel, maar hij is ten opzichte van vorig jaar wel verbeterd. Het gaat dit keer om een 48-megapixel camera dat best wel goed weet te presteren.

Motorola Razr 5G
Lekker even in de bossen (Afbeelding: Mark Hofman / WANT)

Als ik het bijvoorbeeld vergelijk met mijn tijd met de Galaxy Z Flip, die toch het beste te vergelijken is, zijn de foto’s best wel goed. De helderheid is goed en de kleurnauwkeurigheid is prima. Je moet alleen niet teveel inzoomen.

Motorola Razr 5G
De herfst is mooi (Afbeelding: Mark Hofman / WANT)

Maar voor een smartphone met een enkele lens schiet de Motorola razr 5G echt goede plaatjes. Tel dat op bij de verbeterde interface, de goede videostabilisatie en functionaliteiten als Spot-Colour en je hebt echt een leuk systeem. Voor een enkele lens.

Motorola Razr 5G
Met de zon recht in je lens! (Afbeelding: Mark Hofman / WANT)

Je merkt het gebrek aan een tweede lens of een goede sensor voor fotografie in het donker of ultra-wide foto’s. Maar daar blijft het wat mij betreft ook bij.

Kracht onder de motorkap en meer

Verder kan ik ook op dit gebied zeggen dat de Motorola Razr 5G een verbetering is ten opzichte van het vorige model. De Snapdragon 765G zorgt voor meer kracht en 5G-ondersteuning. Er zit 8GB werkgeheugen in de smartphone en ook 256GB aan opslagcapaciteit.

De software van Motorola blijft wat mij betreft een heerlijke vorm van Android, al heeft deze soms nog wel wat moeite met het hele open en dichtvouwen. Soms lopen apps gewoon vast of duurt het lang voor het grote scherm apps overpakt.

Het enige wat ik nog kwijt wil over de prestaties is de speaker. Je muziek kan zeker luid afspelen, maar de kwaliteit lijkt wel minder te zijn geworden. Het is een beetje blikkerig en dat is best jammer.

Motorola Razr 5G: minder nostalgie, meer prestatie

Over het algemeen is de Motorola razr 5G een lekkere smartphone. Hij biedt een unieke vormfactor, maakt goede foto’s en is lekker snel. Maar is dit een goede opvolger ten opzichte van de Motorola razr van eerder dit jaar. Ja, en nee…

Ja, omdat de smartphone veel zaken beter aan weet te pakken. Laat ik het zo zeggen: als Motorola iets meer geduld had gehad en dit toestel als eerste versie op de markt had gebracht was het fantastisch geweest. Zoveel beter dus dan zijn voorganger. Dit is wel echt een aanzienlijk verschil.

Nee, omdat de Motorola razr 5G nog steeds €1499 kost en het grootste probleem van het vorige model nog niet aangepakt is: de prijs/kwaliteitverhouding. Zeker gezien de nostalgie toch minder een rol speelt bij dit tweede model, is het lastig om een smartphone met deze specificaties aan te raden. Hoe logisch het ook is dat ze niet heel veel hoger zijn. Maar voor €1499 mag jij als consument echt meer verwachten.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen