[Review] Samsung Galaxy Z Flip: groots in zijn klasse (maar wat zegt dat?)

Smartphones Mark Hofman 9 mrt 2020
Leestijd: 6 minuten

De Samsung Galaxy Z Flip is tot op heden de meest besproken smartphone van 2020. Wederom een opvouwbare smartphone, een andere vormfactor en lagere prijs. Maar krijg je genoeg waar voor je geld en heeft Samsung, met deze vorm van opvouwbare telefoons, de toekomst in handen?

Om dat uit te zoeken heb ik een week met de Samsung Galaxy Z Flip rondgelopen. Uiteraard keek ik hoe de telefoon presteerde als “normale” smartphone, maar lette ik ook voornamelijk op het display. Hoeveel voordeel haal ik uit deze nieuwe vormfactor, verandert de manier waarop ik een smartphone gebruik en hoe houdt dit scherm zich staande?

Dit zijn mijn bevindingen.

Samsung Galaxy Z Flip: de eerste indruk

De Samsung Galaxy Z Flip is een opvallende smartphone die op het eerste gezicht geniaal oogt. De opvouwbare hype is toegepast op de manier waarop wij onze smartphones van nu gebruiken. Zie het als een compacte variant van een hedendaagse smartphone.

Samsung Galaxy Z Flip gesloten
Dichtgeklapte Flip (Afbeelding: Dominick Vietor /WANT)

Kortom: ik was, net als negen van de tien mensen die hem te zien krijgen, bijzonder onder de indruk toen ik voor het eerst dit ding in handen had. De bouwkwaliteit oogde goed, het vouwen voelde solide aan en ik merkte niet heel veel verschil met een hedendaagse smartphone. Althans, buiten het feit dat je scherm dubbelklapt alsof het een vel papier is natuurlijk.

Maar hoe dacht ik na een week over deze dingen. Was ik nog steeds onder de indruk van het mechanisme en is de opvouwbare scherm wel zo solide als het in eerste instantie leek?

Kracht onder de motorkap

Ik kan bijna niet anders dan de Samsung Galaxy Z Flip te vergelijken met de Motorola Razr. De smartphones hebben een zelfde vormfactor, doen praktisch dezelfde dingen en zijn beide uniek. Ondanks het feit dat ik de Razr nog niet in handen heb gehad, kan ik slechts spreken voor de Razr en kijken naar de specificaties op papier.

En wat dat betreft wordt een groot verschil al snel duidelijk: de Samsung Galaxy Z Flip biedt aanzienlijk hoogstaandere specificaties dan de telefoon van Motorola. Sterker nog: je hebt echt een vlaggenschip in handen. Blijft de Galaxy Z Flip staande op het moment dat ik deze vergelijk met de nieuwe S20 serie. Waarschijnlijk niet. Maar hou deze naast de S10 serie en hij is net een kleine slag beter.

Opgeklapte Flip (Afbeelding: Dominick Vietor /WANT)

Iets dat ik in de afgelopen week ook zeker gemerkt heb. De telefoon doet zijn ding en voelt niet anders dan een reguliere smartphone. Voordat ik aan de slag ging met de Samsung Galaxy Z Flip gebruikte ik, voor de vergelijking, een tijdje de Galaxy S10+ van vorig jaar. Ik kan toch wel zeggen dat ik wat dat betreft weinig verschil heb gemerkt tussen de twee verschillende smartphones. En dat zegt wat als je naar de specificaties van die andere opvouwbare telefoon kijkt.

De batterij hielp me makkelijk de dag door en laadde snel op. De Galaxy Z Flip was krachtig genoeg voor het spelen van games en het streamen van content. En de camera wist mij precies te bieden wat ik wilde. Niet zoals een telefoon uit dezelfde prijsklasse dat weet te doen, maar het was acceptabel.

Kortom: voor de prijs van een geavanceerde smartphone krijg je geen specificaties van een middenklasser. Iets dat je als consument misschien verwacht, maar in vergelijking met de concurrentie wel degelijk een pluspunt is.

Samsung Galaxy Z Flip: camerasysteem maakt geen indruk

En dan komen we uit bij het camerasysteem van de Samsung Galaxy Z Flip. Twee 12 megapixel camera’s in een dual-camerasysteem en een selfiecamera aan de voorkant van 10 megapixel. Een paar jaar geleden zou deze samenstelling nog tot de top van de markt behoren. Anno 2020 klinkt het allemaal niet zo heel indrukwekkend. En dat is het eigenlijk ook niet.

Samsung Galaxy Z Flip selfiescherm
Camerasysteem van de Z Flip (Afbeelding: Dominick Vietor /WANT)

Voor de prijs van €1500 mag je deze telefoon wat mij betreft direct naast vlaggenschepen leggen. Wanneer je dat ook daadwerkelijk doet, valt het systeem simpelweg gewoon wat tegen. Het camerasysteem is in vergelijking met een iPhone 11 Pro Max of een Samsung Galaxy S20 Ultra gewoon echt een stuk minder te noemen. Daarvoor koop je als consument de smartphone uiteraard ook niet, maar het is wel degelijk goed om mee te nemen in je gedachtengang.

Het is een aardig camerasysteem en slechte foto’s zal je er niet mee maken. Maar voor €1500 heb je een smartphone met camerasysteem dat simpelweg geen indruk maakt.

Opvouwbaar de toekomst?

De hoofdvraag van deze review is natuurlijk: is opvouwbaar de toekomst? Hebben we hét ontwerp gevonden waarmee ons smartphone gebruik de komende jaar flink zal veranderen? Dat antwoord is iets gecompliceerder dan een simpele ja of nee.

Ik ben ten eerste heel erg te spreken over de manier waarop Samsung dit heeft aangepakt. In vergelijking met de Samsung Galaxy Fold is dit, naar mijn idee, wel echt een verbetering en een volgende stap. Daarbij denk ik dat deze vormfactor de gemiddelde consument een stuk meer aanspreekt, waardoor dit waarschijnlijk iets succesvoller zal worden. Het klappen geeft een fijn gevoel, de telefoon past met gemak in vrouwenbroekzakken (hebben we getest!) en het brengt een nieuwe dimensie in de huidige smartphones. Wat dat betreft zie ik dat hier echt een nieuwe stap gezet wordt en dat vind ik fijn.

Samsung Galaxy S20 Galaxy S10
Flip naast 20 (Afbeelding: Dominick Vietor /WANT)

Alleen is het prijskaartje van €1500 echt nog te hoog. Wanneer je de telefoon aanschaft en eens goed gaat kijken naar wat je voor dat extra geld terugkrijgt, zie je dat de verhoudingen scheef liggen. Dat heeft niet zo zeer met dit specifieke toestel te maken, maar wel degelijk met de nieuwigheid van de technologie. Opvouwbaar is nieuw en nieuw is duur. Zo is het nu eenmaal. Maar als je de Samsung Galaxy Z Flip wegzet tegenover een Galaxy S20 Ultra, dan weet je denk ik wel wat ik hiermee bedoel. Je krijgt qua specificaties niet het beste van het beste, iets dat ook geldt voor de camera. Maar qua prijs zou je dat, naar mijn idee, wel degelijk mogen verwachten.

Door de Samsung Galaxy Z Flip heb ik veel meer vertrouwen gekregen in de opvouwbare smartphone. Dat zonder meer. Alleen denk ik niet dat het huidige prijskaartje het waard is. Biedt een telefoon van dit formaat aan voor een prijs van rond de duizend euro (adviesprijs) en we hebben een heel ander gesprek. Een gesprek dat ik maar al te graag zou willen voeren.

Samsung Galaxy Z Flip: kopen of laten liggen?

Door het bovenstaande wordt denk ik wel duidelijk wat ik van de Samsung Galaxy Z Flip vind. Ik vind de innovatie fantastisch, ik vind dat Samsung het opvouwbare goed heeft uitgewerkt en ik vind dat we buiten het opvouwbare nog steeds met een uitstekende telefoon te maken hebben. Ik vind hem alleen te duur. Voor de prijs van €1500 is deze telefoon van jou, terwijl de compleet opgevoerde Galaxy S20 Ultra een startprijs van €1350 kent.

Wil je het nieuwste van het nieuwste hebben, pak dan die Galaxy Z Flip. Maar wil je simpelweg het meeste telefoon hebben voor je geld, dan zou je deze moeten laten liggen. Ook al is het heel aantrekkelijk om dat klapmechanisme voor altijd met je mee te dragen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen