[PREVIEW] Samsung Galaxy Z Flip: vouwsmartphone met extra’s

Smartphones Dominick Vietor 14 feb 2020
Leestijd: 4 minuten

De Samsung Galaxy Z Flip is de tweede generatie foldable van Samsung. Waar Samsung met de Galaxy Fold een tablet en smartphone probeerde te verenigen, probeert het bij de Galaxy Z Flip vooral extra features aan een smartphone toe te voegen. In deze Samsung Galaxy Z Flip preview checkt WANT hoe dat uitpakt.

De Samsung Galaxy Z Flip bouwt voort op wat Samsung geleerd heeft van de Galaxy Fold en is meer gericht op de massamarkt. Niet dat hij met zijn prijs van €1500 erg betaalbaar is, maar het is in ieder geval beter dan de €2000 van de Galaxy Fold. Bovendien is de form factor van de Z Flip wat toegankelijker.

Check hieronder onze videopreview van de Samsung Galaxy Z Flip. De tekst gaat verder onder de video. Bekijk ook het YouTube-kanaal van WANT voor meer tech-video’s.

Vouwen voor extra functies

Op het eerste gezicht lijkt het dubbel kunnen vouwen van een toch al niet zo grote smartphone misschien niet heel nuttig. Zelfs in open positie, kun je de Galaxy Z Flip nog wel in je broekzak kwijt. Veel groter dan een ‘reguliere’ smartphone is hij namelijk niet. Dat je hem kunt dubbelvouwen is technisch natuurlijk indrukwekkend, maar voor het formaat niet noodzakelijk. Om tóch het meeste uit het vouwbare scherm van de Z Flip te halen, heeft Samsung functioneel het een en ander toegevoegd.

Samsung Galaxy Z Flip half open
Afbeelding: WANT/Dominick Vietor

Het scharnier kan niet alleen in open of dichte stand geklapt worden, maar heeft genoeg weerstand om ook in een andere positie te gebruiken. Zo kun je de Galaxy Z Flip halfopen op tafel zetten. Dat kan het toestel herkennen; wat in sommige applicaties handige mogelijkheden biedt. Bijvoorbeeld tijdens het videobellen staat de Z Flip niet alleen in een ideale hoek, maar hebben beide schermhelften ook een eigen functie. Op de bovenste helft kun je de persoon waarmee je belt zien, de onderste helft bevat alle bedieningselementen.

Ontwikkelaars kunnen hier ook op inspelen, waardoor je bijvoorbeeld een game kunt ontwikkelen die het ‘scherm’ en de bedieningselementen op aparte schermhelften zet.

Samsung Galaxy Z Flip camera
Afbeelding: WANT/Dominick Vietor

Een andere handige toepassing van het halve scharnier is dat de smartphone een soort ingebouwd statief heeft. Leuk voor selfies of groepsfoto’s, maar ook om optimaal gebruik te maken van de nachtmodus van de camera. Voor selfies kun je overigens kiezen voor de 10-megapixel selfiecamera die in een klein gaatje in het scherm verwerkt zit, of voor de 12-megapixel hoofdcamera.

Samsung Galaxy Z Flip selfiescherm
Afbeelding: WANT/Dominick Vietor (Afbeelding: Dominick Vietor /WANT)

Die zit op de buitenkant van het toestel naast een klein schermpje. Hoewel het niet ideaal is, kun je dat schermpje als viewfinder gebruiken om zo selfies in hogere kwaliteit te maken. Het schermpje ondersteunt ook app continuity, waarmee je als je een melding binnenkrijgt direct die app op het binnenscherm kunt openen als je het toestel openklapt.

Verbeterde duurzaamheid

Een groot probleem van de Galaxy Fold was aanvankelijk dat hij snel kapot ging. Daar heeft Samsung van geleerd: de vernieuwde versie van de Fold was al een stuk duurzamer en de Galaxy Z Flip doet daar nog een schepje bovenop. Het toestel heeft een verbeterde scharnier met een soort microborsteltjes erin die helpen stof buiten te houden. Het scharnier wordt als het ware bij elke klapbeweging ‘schoongeveegd’.

Samsung Galaxy Z Flip scherm
Afbeelding: WANT/Dominick Vietor (Afbeelding: WANT / Dominick Vietor)

Nog belangrijker is dat Samsung het scherm van een ultradun glaslaagje heeft voorzien. Dat is zo dun dat het netjes meebuigt met het scherm en je voelt er bijna niks van. Tegenover de plastic schermen van de Galaxy Fold en Motorola Razr zou het wel een stuk minder snel moeten krassen. Of Samsung dat kan waarmaken is afwachten, maar het idee is in ieder geval goed.

Prima specs

Los van het vouwgebeuren, is de Galaxy Z Flip een vrij doorsnee high-endsmartphone van vorig jaar. Zeg maar niveautje Galaxy S10. Hij heeft een Snapdragon 855+ chipset, 8GB werkgeheugen, 256GB niet-uitbreidbare opslag, een 3300mAh met (reverse) draadloos opladen en een 12-megapixelcamera met een 12-megapixel groothoekcamera ernaast. Dat is natuurlijk helemaal prima voor een fijne gebruikservaring, maar ook duidelijk niet waar het toestel het van moet hebben.

Samsung Galaxy Z Flip gesloten
Afbeelding: WANT/Dominick Vietor (Afbeelding: Dominick Vietor /WANT)

Het scherm is een 6,7 inch full HD+ scherm dat er prachtig uitziet. We zijn natuurlijk niet anders gewend van Samsung. De vouw in het midden is duidelijk zichtbaar en ook voelbaar tijdens het scrollen. Dat is jammer, maar ik vind het ook niet echt storend.

Samsung Galaxy Z Flip preview conclusie

Het is goed om te zien dat Samsung na de Galaxy Fold doorpakt op het gebied van vouwbare smartphones en verschillende vormen uitprobeert. Technisch gezien is de Z Flip een duidelijke stap vooruit met zijn verbeterde scharnier en glazen scherm.

Is het dan een smartphone die je moet kopen? Als je de prijs meeneemt niet, maar heb je daar geen problemen mee dan kan het toestel zeker de moeite waard zijn. Het vouwmechanisme wordt in mijn ogen weliswaar minder goed ingezet dan bij de Galaxy Fold; de vorm van de Galaxy Z Flip betekent wel dat hij eigenlijk geen nadelen heeft tegenover een ‘gewone’ smartphone.

Samsung Galaxy Z Flip design
Afbeelding: WANT/Dominick Vietor (Afbeelding: WANT/Dominick Vietor)

Heb je dus veel geld over voor een smartphone en vind je het innovatieve ontwerp van de Z Flip belangrijker dan de nieuwste specificaties? Dan is de Samsung Galaxy Z Flip zeker een toestel om te overwegen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen