Waarom muggen volgens onderzoekers altijd jou moeten hebben

Wetenschap Dennis Mons 3 nov 2022
Leestijd: 3 minuten

Dankzij belangrijk onderzoek zijn wetenschappers er nu achter dat muggen sommige mensen eerder te pakken nemen dan anderen. En het vervelende is: daar kan je bar weinig aan doen.

Veel mensen hebben wel eens het idee dat ze vaker onder de muggenbulten zitten dan anderen. Dat werd vaak weggezet als een broodje aap, maar dankzij onderzoek is het nu toch echt bewezen dat sommige mensen zeker wel muggenmagneten zijn.

Muggen houden van je geurtje

Het komt er feitelijk op neer dat muggen vooral dol zijn op een behoorlijk specifieke lichaamsgeur en dat zit helaas nu eenmaal in je systeem. Die lichaamsgeur wordt gevormd door natuurlijke bacteriën. Als je huid hoge niveaus carbonzuur bevat ben je per definitie vaker het doelwit van de vliegende stekers dan anderen, zo blijkt uit een recentelijk gepubliceerd onderzoek in Cell.

“Er is een zeer grote associatie tussen grote hoeveelheden vettige zuren en het aantal muggensteken dat je krijgt”, stelt onderzoeker Leslie Vosshall, hoofd van The Rockefeller University’s Laboratory of Neurogenetics and Behavior in een nieuwsbericht.

muggen, onderzoek
Irritante %$#&# beesten! (Afbeelding: Unsplash/Shardar Tarikul Islam)

Rondwandelen met nylon stockings

Voor het onderzoek, dat drie jaar heeft geduurd, werden acht testpersonen gevraagd om nylon kousen over hun onderarm te dragen. Hen werd gevraagd dit zes uur lang op meerdere dagen te doen. Vervolgens verzamelden ze de armkousen en lieten de onderzoekers er muggen (Aedes Aegypti) op los om te zien welke zij het meest aantrekkelijk vonden.

Voor de muggentest gebruikten de onderzoekers een zelfgemaakte olfactometer waarmee geuren gemeten kunnen worden. Het apparaat bestond uit een ruimte van plexiglas met daarin twee buizen. Aan het einde van de buizen werden de armkousen geplaatst, waarna de muggen hun favoriete buis kozen.

Uit de steekproeven bleek dat Testpersoon 33 tot aan vier keer populairder was bij de muggen dan de eerstvolgende van de acht. De onderzoekers gebruikten vervolgens een chemische analyse om 50 moleculaire verbindingen in het talg van de huid te bestuderen. Het moge duidelijk zijn dat 33 veel meer carbonzuur in zijn talg had.

Muggenmagneten hebben pech

Als je dus over veel van die zuren beschikt, ben je flink de sjaak. En niet alleen dat; je blijft de sjaak. “Omdat we het onderzoek over meerdere jaren hebben gedaan, kwamen we erachter dat de muggen steeds de voorkeur bleven houden voor bepaalde mensen”, stelt onderzoeker Maria Elena De Obaldia. “Er had in de loop der tijd veel kunnen veranderen aan de testpersonen, maar dit bleef een constante.”

In de hoop de strijd beter aan te kunnen gaan tegen muggen bestaat de kans dat het antwoord ligt bij de minst mugaantrekkelijke testpersoon. “We hebben dat nog niet goed onderzocht”, zegt Vosshall. “Het is een moeilijk experiment. Maar als het zou werken moet de oplossing waarschijnlijk liggen in bijvoorbeeld een microbioom waarbij je bacteriën op de huid aanbrengt. Die zouden dan op een of andere manier interactie hebben met het talg. Maar dit is vooralsnog speculatief.”

Dus tot die tijd hebben muggenmagneten gewoon pech. Gelukkig hebben we 5 gadgets gevonden die wellicht helpen in de strijd tegen die nare beesten.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen