Mummie gevonden in bijzonder modderschild verbaast wetenschappers

Wetenschap Jeroen Kraak 4 feb 2021
Leestijd: 2 minuten

Wie aan een mummie denkt, ziet waarschijnlijk meteen het masker van Toetan Chamon en prachtige sarcofagen. Toch kan het ook anders.

Onderzoekers uit Australië hebben namelijk een ‘moddermummie’ ontdekt. Dit tot verbazing van archeologen, zij hadden niet verwacht om een mummie te vinden die in een harde schaal van modder was begraven. Volgens de onderzoekers onthult het een nieuwe begraafwijze van de oude Egyptenaren die nog niet bekend was, is te lezen in het wetenschappelijke tijdschrift Plos One.

Een mummie met een modderschild

Onderzoekers zijn benieuwd waarom de mummie is gevonden in als het ware een modderschild. Een van de redenen die wordt genoemd door de wetenschappers is dat de mensen dit deden om een mummie te stabiliseren nadat ze beschadigd waren. Een andere verklaring is dat de armere mensen de rituelen van de elite willen nabootsen.

Toch is er wel meer bijzonders aan de vondst. De mummie was namelijk beschadigd en begraven in een ‘verkeerde’ kist, meldt Science Alert. Deze was volgens de onderzoekers voor een vrouw bedoeld, aangezien haar naam op de sarcofaag stond. Het vrouwelijk stoffelijk overschot is echter 200 jaar ouder dan de kist zelf.

Mummie onderzoek
Links de mummie en rechts de sarcofaag. (Afbeelding: Plos One)

Een hypothese van de onderzoekers

Volgens de onderzoekers is het lichaam van de vrouw beschadigd door een nog onbekende reden. Grafrovers zou een reden kunnen zijn, waardoor de mummie opnieuw gerepareerd moest worden. Daardoor moesten ze haar ook opnieuw inpakken met opgevuld textiel. Mogelijk is daarna een modderschild aangebracht.

De modder is volgens de onderzoekers in vellen aangebracht toen het nog vochtig en buigzaam was. Daarna zijn er nog meer lagen en omhulsels aangebracht, waardoor het eerder niet duidelijk was dat er als het ware een modderschild was gevormd.

mummie
De CT-scan van de mummie (Afbeelding: Plos One)

Onderzoek in Australië

Dat het onderzoek in Australië wordt gehouden is niet vreemd. De sarcofaag was in eigendom van een verzamelaar die het in de 19e eeuw naar het land bracht. Uiteindelijk schonk hij het aan de universiteit van Sidney alwaar het is te zien in een museum.

De mummie was dus al langer in bezit in van het museum. In 1999 had men voor het eerst het idee dat de mummie anders was dan anders. Uit een CT-scan kwam naar voren dat er iets bijzonders zat in de mummie. Uit monsters bleek dat een soort modder te zijn. Daarop is het door een team in 2017 opnieuw onderzocht.

Volgens de onderzoekers is de nieuwe ontdekking een doorbraak over Egyptische mummificatie. “Deze studie helpt bij het opbouwen van een groter – en een meer genuanceerd – beeld van hoe de oude Egyptenaren hun doden behandelden en voorbereidden,” aldus een van de onderzoekers aan Science Alert.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen

Relevante artikelen