NASA diep in de problemen met Mars-helikopter

Wetenschap Wesley Akkerman 8 jun 2022
Leestijd: 2 minuten

Onlangs kregen we nog mooie beelden van het landoppervlak van Mars, van de Ingenuity-helikopter van NASA. Maar nu lijkt de helikopter in de problemen te zitten. En dat terwijl de reis tot nu toe al flinke problemen kende en er voorlopig nog flinke uitdagingen om de hoek staan.

Ingenuity, de Mars-helikopter van NASA, moet zich nu voorbereiden op de barre winter van Mars. Het team achter de Mars-robot bereidt zich daar nu op voor, maar loopt tegen een gloednieuwe uitdaging aan. Het navigatiesysteem van het apparaat houdt het voor gezien, vanwege de ontzettend lage temperaturen aldaar.

NASA-robot in de problemen

Het gaat in het bijzonder om de hellingsmeter. Daardoor weet de NASA-robot niet wat de richting ‘naar onderen’ of ‘beneden’ is. Het team achter de helikopter moet nu dus gaan uitvogelen hoe de robot, die onlangs nog prachtige plaatjes schoot, weet wat naar beneden is. Het systeem moet nagebootst worden.

NASA Ingenuity Mars
De schaduw van Ingenuity tijdens de vlucht. (Afbeelding: EPA/NASA/JPL-Caltech)

De hellingsmeter helpt bij het bepalen van waar de grond precies is. En die bepaling helpt weer bij het rechthouden van het ruimtevaartuig. De grote vraag is nu hoe NASA dit probleem kan oplossen en of dit wel op te lossen is. Er werken slimme koppen bij de North American Space Association, maar dit is een flink probleem.

Hoe kun je dit probleem oplossen?

Dat betekent niet dat het toestel nu opgegeven hoeft te worden. De NASA-technici kunnen bijvoorbeeld gebruikmaken van de IMU (inertial measurement unit). Die meet acceleraties en hoeksnelheden in drie richtingen. Door middel van een laser, camera en accelerometer kan de drone wellicht z’n vlucht maken.

Vooral de accelerometer moet een sleutelrol gaan spelen. Niet dat die de hellingsmeter compleet kan vervangen, maar de Ingenuity kan er misschien wel meer op gaan leunen en betere inschattingen maken. NASA hoopt de patch binnenkort uit te brengen voor de Mars-helikopter.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

NASA

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen