Netflix-killer staat op: Hollywood opgeschud door mega-fusie

Films & Series Jeroen Kraak 18 mei 2021
Leestijd: 2 minuten

WarnerMedia en Discovery gaan samen verder als een bedrijf. Het wordt daarmee een van de grootste bedreigingen voor Netflix en Disney+.

WarnerMedia ken je waarschijnlijk wel. Het is een van de grootste mediabedrijven in Hollywood. Het is eigenaar van onder andere HBO en Warner Bros. Filmfranchises als Harry Potter, Batman, maar ook series als Game of Thrones en Westworld zitten allemaal in het portfolio gigant. Door het samen te gaan voegen met Discovery bestaat een ware Netflix-concurrent.

Game of Thrones: HBO toont eerste beelden van House of the Dragon

Netflix krijgt flinke concurrentie

Discovery ken je natuurlijk van het gelijknamige kanaal waar vooral documentaires en avonturenseries centraal staan. Daarnaast is het ook eigenaar van TLC, Animal Planet en Eurosport waardoor het ook flink veel reality-series en sportrechten bezit. Door samen te gaan met WarnerMedia bestaat er dus een ontzettend breed bedrijf dat moet concurreren met Netflix en Disney+.

Op dit moment hebben beide bedrijven al hun eigen streamingdienst. WarnerMedia bouwt HBO Max flink uit, terwijl Discovery hetzelfde probeert met Discovery+. Als deze twee streamingdiensten ook samengaan krijg je natuurlijk een bijzonder breed aanbod van titels.

Dat naast de twee bedrijven ook hun twee streamingdiensten samengaan als een grote speler is niet bevestigd, maar lijkt natuurlijk de meest logische stap. Disney+ en Netflix hebben natuurlijk een ontzettend veel content en daardoor kunnen HBO Max en Discovery+ niet bij achterblijven. Door voor ieder wat wils te bieden kan het een interessante speler worden op de streamingmarkt.

Discovery+
Het logo van het nieuwe Discovery+. (Afbeelding: Discovery)

Miljardendeal

Bij de nieuwe deal tussen de twee bedrijven wordt met miljarden gegooid. Voor de fusie krijgt WarnerMedia eigenaar AT&T 43 miljard dollar en 71 procent van de aandelen. De overige 29 procent zijn voor de huidige eigenaren van Discovery. De voltooing van de fusie moet volgend jaar klaar zijn, meldt AT&T in een persbericht.

Wat de gevolgen zijn voor Nederland is nog niet bekend. In ons land is Discovery+ wel al actief, maar HBO Max nog niet. Die laatste streamingdienst verkoopt haar series nu nog aan Ziggo, maar dat contract loopt aan het einde van dit jaar af. HBO Max liet wel al plannen te hebben om uit te breiden naar Europa, dus het zou niet verrassend zijn als de dienst volgend jaar naar Nederland komt. Mogelijk worden de twee streamingdiensten dan zelfs één. Netflix en Disney+ kunnen dus hun borst natmaken.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen