Nextory: deze Netflix voor (audio)boeken is dé dienst voor boekenwurmen

Apps Mark Hofman 22 jan 2021
Leestijd: 4 minuten

Wie aan streamingdiensten denkt heeft het al snel over Netflix of Amazon Prime Video, maar de markt heeft veel meer te bieden. Dankzij de technologie van vandaag de dag is het mogelijk om op dit gebied verschillende doelgroepen aan te spreken. Zo ook de mensen die gek zijn op boeken! Maak kennis met Nextory!

Nextory is een dienst waar je, voor een vast bedrag per maand, toegang krijgt tot een groot aanbod aan e-books en audioboeken. Op papier erg handig, maar is dat in de praktijk ook het geval? Ik ging een maandje aan de slag met het platform en geef je in deze review antwoord op die vraag.

Nextory: een heerlijke app voor boekenwurmen

Bedenk je een fijne streamingdienst als Netflix, maar dan dat alle films en series plaats hebben gemaakt voor (audio)boeken. Het beeld dat je op dat moment waarschijnlijk in je hoofd hebt is exact wat Nextory is. Het platform zorgt er praktisch gezien voor dat lezen toegankelijker wordt dan ooit tevoren. Je sluit een abonnement af voor €11,99 per maand, download de app en logt in. Vervolgens krijg je toegang tot een gigantisch aanbod waar honderduizenden verhalen op je liggen te wachten. Nu is dat in theorie natuurlijk heel interessant en indrukwekkend, maar hoe worden al deze boeken aan je gepresenteerd?

Eigenlijk best wel overzichtelijk. Nextory sorteert boeken namelijk niet alleen op genre of releasedatum, maar ook op populariteit. Boeken die op dit moment veel gelezen worden zullen dus sneller in je boekentips-venster, wat het thuisscherm is van de app, verschijnen dan andere boeken. Persoonlijk vind ik dat erg prettig, want hierdoor heb ik toch al redelijk wat interessante boeken gezien die ik normaal gesproken nooit zou tegenkomen. Naast de standaard verzamelingen zijn er ook thema’s waarin goed gerecenseerde boeken naar boven komen. Denk bijvoorbeeld aan Lekker voorlezen!, Begin het jaar goed en Top 2000-tijd! Lees hier de muzikale verhalen. De kans dat je een boek tegenkomt dat je aanspreekt is behoorlijk groot dus.

Wat ik persoonlijk het fijnst vind is dat er ook rekening gehouden wordt met je smaak. Ik zou daarom ook aan willen raden om een aantal boeken te selecteren die je al gelezen hebt en leuk vond. Hierdoor komt namelijk de Aanbevolen voor jou-lijst bovenwater en is de kans groot dat je boeken gepresenteerd krijgt waar enthousiast over bent.

Nextory app
Harry Potter is aanwezig! (Afbeelding: Mark Hofman / WANT)

Nextory biedt de nodige informatie

Wanneer je een aantal boeken gevonden hebt die je aanspreken komt, naar mijn idee, de kracht van Nextory naar boven. Door een boek te selecteren krijg je toegang tot een nieuw scherm. Op dit scherm is een hoop informatie te vinden. Niet alleen over de schrijven van het boek, maar ook over het verhaal zelf. Je ziet bijvoorbeeld een beknopte samenvatting van het verhaal, hoelang het duurt om het boek uit te lezen en de beoordeling van andere gebruikers. Hierdoor weet je dus vrijwel direct of deze titel iets voor je is of niet.

Bevalt het je? Dan klik je op Lezen en kun je beginnen!

Audioboeken een fijne toevoeging

Wanneer je een boek hebt geselecteerd is het mogelijk om dit boek ook te luisteren. Een groot deel van het aanbod van Nextory is namelijk ingesproken. Een erg fijne toevoeging die het platform niet alleen interessant maakt voor mensen die zelf willen lezen. Als groot fan van podcast moet ik eerlijk bekennen dat ik nog weinig ervaring heb met audioboeken. Maar de functie heeft er wel voor gezorgd dat ik het flink ben gaan waarderen.

De player die geopend wordt op het moment dat je begint is uiterst overzichtelijk. Het is mogelijk om 15 seconden achteruit te spoelen of 15 seconden vooruit te spoelen. Uiteraard kan de luistersessie ook gepauzeerd worden en is er zelfs een mogelijkheid om een timer in te stellen. Wanneer jij voor het slapengaan dus lekker wil luisteren naar je boek, hoef je niet bang te zijn dat het verhaal de volgende ochtend al volledig is voorgelezen.

Nextory app
De player voor luisterboeken (Afbeelding: Mark Hofman / WANT)

Waar is de donkere modus?

Het enige kritiekpuntje dat ik heb heeft te maken met persoonlijke voorkeur. Ik ben bijvoorbeeld een groot fan van een donkere modus. Zeker wanneer ik boeken lees vanaf mijn iPad vind ik het fijn om geen wit scherm te zien. Dat maakt het lezen op bepaalde E-readers of via bepaalde apps zo fijn. Het is wat dat betreft jammer dat Nextory deze mogelijkheid niet biedt. Iets dat snel op te lossen is via een update, dus wat dat betreft echt geen dealbreaker.

Nextory: is deze streamingdienst de moeite waard?

Nextory is een uitstekend platform die veel te bieden heeft voor mensen die gek zijn op boeken of simpelweg meer willen lezen. Het maakt niet uit of je daadwerkelijk de letters wilt zien of dat je een verhaal wilt horen: de app biedt het je allemaal! Het aanbod is groot, de app overzichtelijk. Op dit moment is het mogelijk om de dienst 30 dagen gratis te proberen en daarna €9,99 te betalen in plaats van €11,99. Wat mij betreft een hele goede deal!

De app is wat mij betreft dus een dikke aanrader!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen