Nieuwe planeet ontdekt: op GJ 367b duurt een jaar slechts acht uur

Wetenschap Mark Hofman 3 dec 2021
Leestijd: 2 minuten

Wat zou je doen als een jaar niet 365 dagen, maar acht uur duurt? Het antwoord zal je krijgen wanneer je besluit om te verkassen naar GJ 367b: de nieuw ontdekte planeet die ontdekt is door het Deutsches Zentrum für Luft- und Raumfahrt.

Samen met 78 andere auteurs heeft astronoom Kristine Lam een paper geschreven over deze imposante planeet. Eentje die gezien wordt als een grote stap in de zoektocht naar “een tweede aarde”.

Nieuwe planeet: 8 uur = 1 jaar

Het nieuwe jaar komt er weer aan. We sluiten 2021 aan het einde van de maand af en starten met 2022. Hét moment waarop we allemaal de goede gewoontes weer uit de kast trekken en er vervolgens twee weken later niets meer van weten. Maar wat als je simpelweg geen tijd krijgt om je goede gewoontes te vergeten? Snelheidsduivel GJ 367b, een nieuw ontdekte planeet, is wat dat betreft de perfecte planeet. Het draait namelijk dusdanig snel om een ster heen, dat een jaar slechts acht uur duurt. Iedere acht uur krijg je dus weer de kans om je goede gewoontes uit de kast te halen.

Het Deutsches Zentrum für Luft- und Raumfahrt, beter bekend als de DLR of de German Aerospace Center, bracht gisteren een statement naar buiten over de planeet. Astronoom Kristine Lam, die behoort tot één van de 78 auteurs van de paper over GJ 367b, laat weten wat voor een planeet dit precies is. ‘Het lijkt veel overeenkomsten met Mercurius te hebben’, zegt ze. Het gaat om een rotsachtige planeet die gezien kan worden als ‘een grote stap richting het vinden van de “tweede Aarde”. Met de helft van de massa als de Aarde is deze jongen overigens wel een lichtgewicht te noemen. Sterker nog: het behoort tot één van de lichtste exoplaneten die tot nu toe ontdekt zijn.

Nieuwe planeet GJ 367b
Hallo! (Afbeelding: DLR)

GJ 367b is net iets groter dan Mars en is 31 lichtjaar van onze Aarde verwijderd.

Twee keer zo snel

De ontdekking is vrij opvallend te noemen. Vorige week werd namelijk een andere ontdekking met de wereld gedeeld: dat van TO-2109b. Deze planeet is een gasreus wat het leven onmogelijk maakt, maar is net als GJ 367b razendsnel. Waar je bij de nieuw ontdekte planeet een jaar in acht uur beleeft, is het jaar op TO-2109b binnen zestien uur achter de rug.

Astronomen ontdekken planeet waar een jaar 16 uur duurt

Meer weten over deze nieuwe ontdekking? Lees dan via de bovenstaande link zeker even het artikel van collega Jeroen!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen