Zo bizar veel raketten heeft SpaceX van Elon Musk al in 2023 gelanceerd

Ruimtevaart Sam Dille 8 okt 2023
Leestijd: 2 minuten

Elon Musk heeft met zijn SpaceX dit jaar een hoop raketten de lucht in gestuurd. Het zijn er alleen zo veel, dat het lastig is om allemaal bij te houden. Wij praten je helemaal bij.

SpaceX mikt erop om dit jaar 100 raketten te lanceren. Opnieuw een flinke stijging ten opzichte van wat het ruimtebedrijf van Elon Musk in 2022 deed. Dat betekent dat ze gemiddeld om de drie tot vier dagen moeten lanceren. Zal SpaceX het voor elkaar krijgen?

Alle SpaceX 2023 lanceringen in één oogopslag

Tot nu toe heeft SpaceX van Elon Musk in 2023 zeventig raketten gelanceerd, 66 Falcon 9’s, drie Falcon Heavies en één Starship.

Slagingspercentage lancering: 100 procent
Lanceringssnelheid: 3,96 dagen
Totale laadvermogenmassa: 849.102 kg (exclusief geclassificeerde en rideshare-missies of bemanning)
Totale bemanning: 12 (Overheid: 10, Commercieel: 2)
Aantal SpaceX-landingen: 70
Slagingspercentage landing: 100 procent
Grondlandingen: 13
Droneship landingen: 57

Record voor meeste bemande vluchten tot nu toe voor Elon Musk?

SpaceX is druk bezig met hun Falcon 9-raketten en Crew Dragon-ruimtevaartuig. Ze hebben in 2020 en 2021 al drie bemande vluchten gelanceerd, en dit jaar willen ze dat record verbreken met mogelijk vier, misschien zelfs vijf of zes bemande vluchten.

Twee van die vluchten brengen NASA-bemanningen naar het internationale ruimtestation ISS, genaamd Crew-6 en Crew-7. Een andere vlucht met de naam Polaris Dawn zal de eerste missie van het Polaris-programma zijn en moet de eerste ruimtewandeling van SpaceX opleveren.

SpaceX Starship Elon Musk
Het imposante ruimteschip (Afbeelding: SpaceX / AFP)

Het nieuwe record van SpaceX kan nog groter worden door de Axiom-missies. Vorig jaar ging Axiom 1 de lucht in met vier astronauten om onderzoek te doen op het ISS. In 2023 kunnen er tot drie Axiom-missies plaatsvinden. Goed nieuws voor Elon Musk dus.

In mei van dit jaar heeft SpaceX de Axiom 2 al gelanceerd. Daarmee is voor de zeshonderdste keer een mens in een baan om de aarde gebracht. Ook ging tijdens de missie voor het eerst een Saudische vrouw de ruimte in.

Elon Musk van Tesla wil knokken met Mark Zuckerberg van Facebook

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen