Dominick Vietor
Dominick Vietor | LinkedIn Tech 27 feb 2019

Nokia 9 PureView preview: terugkeer van een cameralegende

Bijzondere PureView camera

Voor het eerst heeft een smartphonefabrikant 5 camera’s op de achterkant van zijn toestel geplakt. Dat deed Nokia met maar één doel voor ogen: de beste smartphonefoto maken. De vijf 12-megapixelsensoren – drie zwart-wit-exemplaren en twee kleurenexemplaren – werken allemaal samen om 1 foto te produceren. Dat moet een ongeëvenaarde beeldkwaliteit bieden.

Hoge dynamische range

Het grootste voordeel van die vijf camera’s, is dat de Nokia 9 PureView in een keer een erg hoge dynamische range kan vastleggen. Het toestel maakt sowieso vijf foto’s, en kan dat wanneer de lichtomstandigheden erom vragen zelfs uitbreiden tot twintig exemplaren: 4 met elke sensor.
Nokia 9 PureView preview camera

Omdat de verschillende sensoren ook een andere lichtopbrengst hebben, kunnen zo de schaduwen en highlights allemaal goed vastgelegd worden. Je zou het kunnen zien als een soort hardwarematige super HDR.

Bovendien kunnen de camera’s van de Nokia 9 PureView samen 10x zoveel licht opvangen als een reguliere smartphonecamera, als we Nokia mogen geloven. Daardoor moeten ook de prestaties in low-light erg goed zijn.

1200 diepteniveaus

Nog een voordeel van die vijf camera’s: ze kunnen samen een uitgebreide diepte inschatting maken. Een foto bevat zelfs 1200 diepteniveaus, volgens Nokia. Dat brengt de portretmodus die we inmiddels eigenlijk van alle smartphones kennen naar een hoger niveau.

Wie echt serieus met fotografie bezig wil gaan, kan zijn foto’s in RAW-formaat schieten

Allereerst is er betere randherkenning, waardoor een ‘eenvoudige’ portretfoto met een geblurde achtergrond er natuurlijker uitziet. Omdat het toestel een betere inschatting van de diepte in de foto heeft, kun je ook nog meer doen. Zo kun je ook een ‘foreground blur’ toevoegen, waardoor ook de objecten voor je onderwerp onscherp worden. En je kunt achteraf beter instellen welk object in de foto scherp moet zijn.

Het lijkt allemaal erg goed te werken, hoewel de vroege software op het toestel dat ik in handen had de randherkenning nog niet perfect deed.

Fotobewerking in Lightroom

Wie echt serieus met fotografie bezig wil gaan op zijn Nokia 9 PureView, kan zijn foto’s in RAW-formaat schieten. Dat is op zich niet bijzonder: dat kunnen bijna alle smartphones. Nabewerken met Adobe’s Lightroom-app geeft je dan uitgebreide mogelijkheden om de foto zo te maken als jij hem wilt. Maar dat kan ook op iedere smartphone.

Op papier ziet de camera van de Nokia 9 PureView er indrukwekkend uit

Een verschil is dat Nokia speciale lensprofielen voor de Nokia 9 PureView in Lightroom heeft gemaakt. Zo wordt de output geoptimaliseerd voor de camera van deze smartphone.

Grote belofte

Op papier ziet de camera van de Nokia 9 PureView er indrukwekkend uit. In de officiële camerasamples van Nokia ook. En mijn eerste korte indrukken van de camera zijn ook erg goed.

Nokia 9 PureView preview camera

De camera van de Nokia 9 PureView heeft dus veel potentie. Toch blijft het voorlopig nog bij een grote belofte. Immers: er zijn wel meer smartphonecamera’s die een erg goede eerste indruk achter laten.

Uitgebreide praktijkervaring zal moeten uitwijzen of de Nokia 9 PureView het beter doet dan cameratelefoons als de Google Pixel 3, Huawei Mate 20 Pro en Apple iPhone XS. Het is nu simpelweg te vroeg om dat te zeggen.

Reageer op artikel:
Nokia 9 PureView preview: terugkeer van een cameralegende
Sluiten