Dominick Vietor
Dominick Vietor | LinkedIn Tech 27 feb 2019

Nokia 9 PureView preview: terugkeer van een cameralegende

Betaalbare high-end ervaring

Met zijn adviesprijs van €599 kost de Nokia 9 PureView ongeveer hetzelfde als een OnePlus 6T. Hij valt dus in de budgetregionen van het topsegment. Los van de camera, lijkt de ervaring die het toestel biedt eigenlijk ook best op die van de OnePlus 6T. Het toestel heeft een Snapdragon 845-chipset, een oledscherm en een in-display vingerafdrukscanner.

Ouderwets ontwerp, moderne touch

De Nokia 9 PureView heeft een klassieke glas- met metalen behuizing. Zoals we die eigenlijk in iedere smartphone zien tegenwoordig. Opvallend is de volledig vlakke afwerking van de camera’s aan de achterkant, wat er mooi uitziet. Ook opvallend: de smartphone heeft geen vingerafdrukscanner achterop. Die zit namelijk in het scherm verwerkt.

Nokia 9 PureView preview design

Dat is een moderne touch, in een verder wat verouderd ontwerp. Waar steeds meer smartphonefabrikanten streven naar een zo groot mogelijke screen-to-body ratio, gaat Nokia voor een vrij eenvoudig 18:9-scherm met ‘grote’ randen boven en onder. Echt groot zijn die randen niet, maar tegenover moderne toestellen met een punch hole- of druppelnotch is het verschil significant.

Het voordeel van dit ontwerp is dat je een ononderbroken scherm hebt. Het nadeel is dat het wat ouderwetser overkomt, en dat je een 6-inch scherm krijgt in een behuizing die grofweg zo groot is als die van de Galaxy S10 Plus met zijn 6,4-inch scherm. Dat scherm in de Nokia 9 PureView is trouwens een oledexemplaar met een quad HD+ resolutie dat er goed uitziet.

Generatieverschil

Qua specs heeft de Nokia 9 een verschil van 1 generatie met de andere high-end smartphones die hier op het Mobile World Congress aangekondigd werden. Er zit geen Snapdragon 855-chip in, maar een Snapdragon 845. Dat komt omdat het toestel lang in ontwikkeling is geweest, en de focus vooral naar de camera uitging.

Nokia 9 PureView preview design

Daar merk je nu weinig van in het dagelijks gebruik: de Nokia 9 loopt gewoon erg snel. Maar het zou best kunnen dat je over een jaar of twee wél een verschil merkt. De oudere hardware zorgt er simpelweg voor dat de Nokia 9 minder futureproof is. Ach ja; de prijs is er ook naar.

De software is trouwens wel erg goed, en helpt weer een beetje in het toekomstbestendig maken van de smartphone. Net als de andere Nokia-toestellen draait de 9 op Android One. Een schone versie van Android met 2 jaar upgradegarantie en zelfs 3 jaar zekerheid qua beveiligingsupdates.

Reageer op artikel:
Nokia 9 PureView preview: terugkeer van een cameralegende
Sluiten