OnePlus 10 Pro preview: voorzichtig tevreden met imposant vlaggenschip

Smartphones Mark Hofman 3 mrt 2022
Leestijd: 4 minuten

We hebben er even op moeten wachten, maar tijdens het Mobile World Congress 2022 kregen we dan toch echt de kans om met de OnePlus 10 Pro aan de slag te gaan. De smartphone werd in januari dit jaar aangekondigd voor de Chinese markt en verschijnt later deze maand pas in Europa. Is het iets om enthousiast over te zijn?

De OnePlus 10 Pro daadwerkelijk testen zat er op de beursvloer in Barcelona niet in, maar ik heb wel enige tijd met de smartphone kunnen spelen. Hoe goed is deze Europese versie en is hij het wachten waard? Ik deel mijn eerste ervaringen met je in deze preview.

OnePlus 10 Pro: minder heftig dan gedacht

In de afgelopen paar weken hebben we het voornamelijk met persmateriaal en beelden van andere media moeten doen. Niet heel voordelig, want de OnePlus 10 Pro ziet er uit als een vrij heftige smartphone. Een gevoel dat vooral opgeroepen wordt door het grote camerablok op de achterkant. Wat dat betreft is er goed nieuws: in het echt valt het mee.

De OnePlus 10 Pro ligt lekker in de hand. Dat heeft waarschijnlijk te maken met de matte afwerking die gebruikt wordt. Hierdoor ziet het toestel er niet alleen beter uit, maar is hij logischerwijs ook een stuk minder glad dan zijn voorganger. Om maar niet te spreken over de hoeveelheid vingerafdrukken dat dit scheelt. De OnePlus 10 Pro is overigens wel iets zwaarder dan het huidige vlaggenschip, maar het gewicht lijkt beter verdeeld te zijn. Hij is dus niet topzwaar, waardoor het net lijkt alsof hij lichter is. Ik kan me voorstellen dat dit in het dagelijkse gebruik prettig zal zijn.

OnePlus 10 Pro
Minder heftig dan gedacht (Afbeelding: Mark Hofman/ WANT)

Wie de afgelopen tijd foto’s heeft gezien van de OnePlus 10 Pro zal zonder twijfel gezien hebben dat er een nieuw camerablok op de achterkant zit. Qua uitstraling zeker een downgrade ten opzichte van het huidige vlaggenschip, maar in de praktijk zeker niet verkeerd. Het camerasysteem is mooi verwerkt en ziet er, in combinatie met de matte afwerking, best goed uit.

Keurig beeldscherm en uitstekende software

De OnePlus 10 Pro beschikt over een 6.7-inch LTPO AMOLED-beeldscherm met een verversingssnelheid van 120Hz. Deze is variabel, zodat je altijd over de juiste snelheid beschikt. Zoals we gewend zijn van een dergelijke technologie zorgt dit voor een uiterst prettige gebruikservaring. Op foto’s is het lastig te zien, maar net als bij het voorgaande model is het beeldscherm aan de zijkanten weer gebogen. Dit levert het toestel een prettige screen-to-body ratio van 90% op.

Het beeldscherm van de OnePlus 10 Pro heeft een resolutie van 1140 x 3216 en een pixeldichtheid van 525 ppi. In mijn beperkte ervaring met het toestel is het de kwaliteit die de aandacht weet te trekken.

Het grote verschil tussen de Chinese en de Europese versie van het vlaggenschip is de software. Waar OnePlus in Azië leunt op ColorOS 12.1, werkt het toestel bij ons gewoon op OxygenOS. Dat is prettig, want deze software heeft o.a. toch voor het succes weten te zorgen. Zoals ik gewend ben werkt de software op de OnePlus 10 Pro erg prettig. Het ziet er gelikt uit, werkt snel en is voorzien van de nodige exclusieve functionaliteiten.

OnePlus 10 Pro
De nieuwe smartphone komt eraan! (Afbeelding: Mark Hofman/ WANT)

Camera, batterij en prestaties

Op de beursvloer van het Mobile World Congress 2022 heb ik enige ervaring opgedaan met de OnePlus 10 Pro, maar echt kunnen testen heb ik het toestel dus niet. OnePlus heeft me ook geen foto’s op laten slaan, dus ik kan daar in deze preview niet heel veel van laten zien.

Het is wel goed om te weten dat het camerasysteem, ten opzichte van de OnePlus 9 Pro, onveranderd is. Het enige verschil is dat Hasselblad een aantal tweaks heeft doorgevoerd en nieuwe functionaliteiten introduceert. Denk aan de Master Mode of Fisheye-functie.

De OnePlus 10 Pro beschikt over een 5000mAh batterij die met een vermogen van 85W is op te laden. Wie liever draadloos aan de slag gaat kan met een speciale lader het laadvermogen van 50W halen. In hoeverre dit een succes is zal ik pas in de volledige review kunnen zeggen, maar gezien het eerdere succes van OnePlus op dit gebied liggen de verwachtingen hoog.

Het vlaggenschip wordt aangedreven door de Qualcomm Snapdragon 8 Gen 1 met minimaal 8GB en maximaal 12GB aan werkgeheugen. Ook op dit gebied zal de volledige test pas kunnen uitwijzen wat dit in de praktijk kan betekenen.

OnePlus 10 Pro
De herkenbare software (Afbeelding: Mark Hofman/ WANT)

OnePlus 10 Pro: voorzichtig tevreden

De eerste ervaring met de OnePlus 10 Pro is positief. De smartphone ziet er in de praktijk minder heftig uit dan op de foto’s en ligt erg lekker in de hand. Het beeldscherm weet indruk te maken en ook de overige specificaties liegen er niet om.

Het verschil met de voorganger is echter klein. Althans, op het eerste oog. Het succes van het vlaggenschip is volledig afhankelijk van het prijskaartje en de onderdelen die ik nog niet volledig heb kunnen testen.

Bevestigd: OnePlus 10 Pro verschijnt later deze maand in Nederland

Over het algemeen is het duidelijk: ik ben op dit moment al voorzichtig tevreden en positief over de OnePlus 10 Pro. Hopelijk weet de aankomende testperiode me volledig te overtuigen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen