OnePlus 10 Pro: tijd om het verleden eindelijk achter ons te laten

Tech reviews Mark Hofman 6 apr 2022
Leestijd: 7 minuten

De OnePlus 10 Pro zag in januari dit jaar al het daglicht. Helaas grepen we in Nederland mis en keken we vanaf de zijlijn naar het plezier wat Chinese consumenten er mee hadden. Inmiddels is het aan ons de beurt om te genieten.

In dit artikel leg ik je niet alleen uit hoe goed de nieuwe smartphone is, maar vertel ik je ook een beetje het verhaal erachter. Dat OnePlus alles behalve zichzelf gebleven is de afgelopen jaren staat vast, maar is dat persé iets slechts?

De opmars van OnePlus

In 2014 maakte we voor het eerst kennis met OnePlus. Een goede en interessante speler die het voor elkaar kreeg om relatief goedkope smartphones te voorzien van hoogstaande specificaties. Zo werd het bedrijf ook regelmatig de “Flagship-killer” genoemd. Bedrijven als Apple en Samsung konden hun borst natmaken, want dit bedrijf zou de markt zomaar eens door elkaar kunnen schudden.

OnePlus werd uiteindelijk datgeen wat het zwoor te vernietigen en brengt anno 2022 zelf vlaggenschepen op de markt. Niet voor niets dat het bedrijf de slogan ‘Never Settle’ heeft ingeruild voor ‘Fast & Smooth’. Want laten we eerlijk zijn: ze zijn redelijk gesetteld. Anno 2022 maakt het bedrijf nog steeds hele goede telefoons, maar simpelweg niet voor een hele lage prijs.

OnePlus 6T main foto
De 6T in actie (Afbeelding: WANT)

De nieuwe OnePlus 10 Pro

De nieuwe OnePlus 10 Pro is verkrijgbaar in de kleuren Volcanic Black en Emerald Forest. Voor 8GB werkgeheugen en 128GB opslagcapaciteit betaal je €899 en voor 12GB werkgeheugen en 256GB betaal je €999. Je hebt misschien geen 12GB werkgeheugen nodig, maar denk wel goed na over de opslagcapaciteit. Deze is bij dit nieuwe model niet uit te breiden door middel van een microSD-kaart.

Waar de OnePlus 10 Pro wel van voorzien is, dat is een aangepast ontwerp. De achterkant van de smartphone is dit keer voorzien van een matte afwerking in plaats van een glimmende. Dit maakt ‘em niet alleen minder gevoelig voor vingerafdrukken, maar je hebt ook iets meer grip. Al moet ik eerlijk bekennen dat de smartphone nog wel enigszins glad is.

Dat stoort niet, want de OnePlus 10 Pro is echt een genot om vast te houden. Door de matte afwerking heb je standaard al het gevoel dat hij in een hoesje zit èn het gewicht is prettig verdeeld. De smartphone weegt 200 gram, maar is ondanks het grote camerasysteem niet topzwaar. Iets dat ik in de afgelopen week wel echt heel prettig heb gevonden.

OnePlus 10 Pro
Lekker beeldscherm (Afbeelding: Mark Hofman / WANT)

Een opvallend camerasysteem

Kijk je naar de achterkant van de OnePlus 10 Pro, dan valt dat camerasysteem je waarschijnlijk direct op. Het is qua ontwerp misschien even wennen, maar ik moet eerlijk toegeven dat dit me minder stoort dan ik van tevoren had verwacht. Hij is dit keer als het ware om de rand heen gevouwen en de verschillende onderdelen zijn netjes in een vierkant verdeeld. Het zal niet ieders smaak zijn, maar ik vind het persoonlijk best wel mooi staan.

De OnePlus 10 Pro is voorzien van een 48-megapixel hoofdcamera, 50-megapixel ultra-wide camera en een 8-megapixel telefotolens. Die hoofdcamera schiet standaard 12-megapixel foto’s en de telefotolens levert 3x optische zoom. Beide leveren ze mooie, heldere foto’s af waar ik persoonlijk niet heel veel op aan te merken hebt.

OnePlus 10 Pro Android
Strak in het blauwe licht (Afbeelding: Mark Hofman / WANT)

De 50-megapixel ultra-wide camera is echter een ander verhaal. Dit is de grootste upgrade van het camerasysteem, maar is qua hardware zo goed als hetzelfde gebleven. Dit keer beschikt hij echter over drie verschillende standen: 112-graden ultra-wide, 150-graden ultra-wide en fisheye. Die laatste is een geinige toevoegingen, waar je met die eerste twee wel echt veel in beeld krijgt.

Prettig, maar het is wel een stap achteruit ten opzichte van vorig jaar. Het camerasysteem lijkt iets minder goed te presteren en dat is natuurlijk wel een beetje jammer.

Tweede camerasysteem van Hasselblad

De OnePlus 10 Pro beschikt ook over de tweede generatie Hasselblad camera. Deze doet voornamelijk zijn werk aan de softwarekant van het verhaal. Dat zie je terug in de OnePlus Billion Color Solutions voor 10-bit fotografie, de nieuwe RAW+ functie met Hasselblad Natural Color Solutions en 12-bit fotografie en de Master Styles waarmee je de instellingen van drie Hasselblad-fotografen gebruikt.

Met de Long Exposure-functie leg je op een toffe manier bewegende objecten vast. Denk bijvoorbeeld aan auto’s, wolken of licht.

OnePlus 10 Pro
Tweede generatie Hasselblad (Afbeelding: Mark Hofman / WANT)

Over het algemeen presteert het camerasysteem van de OnePlus 10 Pro naar behoren. Je krijgt wat je van het bedrijf verwacht, wat dus minder indrukwekkend is dan wat je bij Apple of Samsung krijgt. De gemiddelde consument gaat zonder twijfel uit de voeten kunnen met dit camerasysteem en leert er zelfs nog èèn of twee nieuwe trucjes bij.

OPPO’s invloed op de OnePlus 10 Pro

Wat bij OnePlus de afgelopen jaren ook is veranderd is de samenwerking met OPPO. De twee Chinese bedrijven vallen onder hetzelfde moederbedrijf en lenen al enige tijd functionaliteiten aan elkaar uit. Nu valt OnePlus, ondanks dat het als onafhankelijke partij opereert, onder OPPO.

Daar krijg je als consument wel wat fijne dingen voor terug. Denk bijvoorbeeld aan de SuperVOOC-technologie waarmee de 5000mAh batterij wordt opgeladen. Je laadt de smartphone met een vermogen van 80W op, wat simpelweg betekent dat je binnen 32 minuten een volle smartphone hebt. Ben jij iemand die zijn smartphone liever draadloos oplaadt? Dan is het goed om te weten dat de OnePlus 10 Pro voorzien is van AirVOOC en oplaadt met een vermogen van 50W. Twee keer zo snel als de iPhone bekabeld oplaadt, zonder dat je daar een speciale accessoire voor nodig hebt. Dat was bij de OnePlus 9 Pro nog wel het geval.

OnePlus 10 Pro Android
Past goed bij het zwarte Magic Keyboard! (Afbeelding: Mark Hofman / WANT)

Qua software is de samenwerking overigens ook goed zichtbaar. OnePlus wilde overstappen op OPPO’s ColorOS, maar de community heeft daar een stokje voor gestoken. Deze smartphone draait dus op OxygenOS 12, maar is wel voorzien van een aantal herkenbare elementen. Denk bijvoorbeeld aan icoontjes, de manier waarop de menu’s zijn vormgegeven en een functionaliteit als Shelf waarin je toegang krijgt tot een aantal handige widgets.

Persoonlijk vind ik het een prettige verandering. De software ziet er gelikt uit en werkt erg snel. Al kan ik me heel goed voorstellen dat niet iedereen daar zo over denkt.

Beeldscherm doet uitstekend zijn werk

Waar wel iedereen hetzelfde over zal denken is de kwaliteit van het beeldscherm. De OnePlus 10 Pro draagt een 6.7-inch QHD+-beeldscherm met zich mee dat voorzien is van de LTPO-technologie. Dit houdt simpelweg in dat de verversingssnelheid van 120Hz de batterij niet teveel belast, waar hij langer meegaat. Anderhalve dag is makkelijk te halen op een volle lading en dat vind ik persoonlijk erg prettig.

In de linker bovenhoek zit wederom een hole-punch notch met een camerasysteem. Dat is de 32-megapixel selfiecamera die ook de Hasselblad behandeling gekregen heeft. Je schiet foto’s met de juiste Skin Tone en beschikt over het nauwkeurige kleurenpalet van HB.

OnePlus 10 Pro
Genot met het beeldscherm (Afbeelding: Mark Hofman / WANT)

OnePlus 10 Pro: kopen of laten liggen?

OnePlus heeft er goed aan gedaan om ‘Never Settle’ te laten vallen. Het bedrijf heeft zich redelijk gesetteld en borduurt verder op een succesvolle formule. Ja, dat houdt inderdaad in dat de smartphone inmiddels minimaal €899 kost. Maar als je kijkt wat je daarvoor terugkrijgt is het wel echt een goede deal. De OnePlus 10 Pro heeft de zaken goed op orde. De smartphone heeft een heerlijk beeldscherm, met een aardig camerasysteem en een snelle processor. Drie dingen die gewoon goed zijn, maar niet heel veel bijzondere dingen doet.

Samsung Galaxy S22 Ultra: het plaatje is helemaal compleet

Ben jij fan van wat OnePlus je te bieden heeft en ben je helemaal verliefd op die imposante batterij? Dan kan ik bijna niet anders dan je aan te raden om deze smartphone te kopen. Hij is zonder twijfel het beste in zijn prijs. Zoek jij een telefoon die op alle fronten het beste van het beste biedt? Dan is het toch tijd om nog iets verder door te sparen, de portemonnee te trekken en bij de buren te kijken.

OnePlus 10 Pro

OnePlus

8.5 Score

Pluspunten

  • Strak ontwerp
  • Camerasysteem biedt veel functionaliteiten
  • Imposante oplaadtechnologie
  • Snelle software
  • Beeldscherm presteert goed

Minpunten

  • Camerasysteem legt het af tegen high-end concurrenten
  • Uiterlijk software is even wennen
  • Blinkt op niet veel gebieden uit

Ben jij fan van wat OnePlus je te bieden heeft en ben je helemaal verliefd op die imposante batterij? Dan kan ik bijna niet anders dan je aan te raden om deze smartphone te kopen. Hij is zonder twijfel het beste in zijn prijs. Zoek jij een telefoon die op alle fronten het beste van het beste biedt? Dan is het toch tijd om nog iets verder door te sparen, de portemonnee te trekken en bij de buren te kijken.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen