[PREVIEW] Oral-B iO: hoe high-tech kan een tandenborstel zijn?

Gadgets Dominick Vietor 4 mrt 2020
Leestijd: 4 minuten

Een tandenborstel is een tandenborstel, right!? Zo denk jij er misschien over, en zo dacht ik er lange tijd ook over. Bij Oral-B zien ze dat echter heel anders. In deze Oral-B iO preview checkt Dominick hoe high-tech een tandenborstel kan zijn en wat je daaraan hebt.

Het idee van een slimme tandenborstel is overigens niet nieuw; we maakten er zelfs al eens een WANT to Have over. Oral-B belooft echter dat de iO nóg slimmer is dan voorgaande modellen en bovendien een beter poetsresultaat levert.

Verbeterde poetstechniek

Oral-B toonde de iO aan de Europese pers tijdens een evenement in Barcelona. Voordat ik alle ins & outs over de borstel te horen kreeg tijdens het lanceringsevenement, mocht ik de Oral-B iO meenemen naar mijn hotelkamer om een avondje te poetsen. Ik moet eerlijk toegeven dat ik geen tandenborstelexpert ben. Misschien is het voor iemand die een handtandenborstel gewend is wel een beetje een open deur, maar ik moet zeggen: mijn gebit voelde na een poetsbeurt met de iO een stuk schoner dan ik gewend ben.

Oral-B iO preview
De Oral-B iO is ook nog eens stijlvol (Afbeelding: WANT/Dominick Vietor)

Dat heeft volgens Oral-B te maken met een herontworpen borstelkop en nieuwe aandrijftechniek. In plaats van een mechanische overbrenging, werkt de tandenborstel volledig met magneten. Dat betekent dat hij merkbaar minder trilt en herrie maakt. Mooi meegenomen, maar dat lijkt me niet heel belangrijk. Gelukkig betekent het ook dat de poetsresultaten beter zijn. De klassieke oscillerende roterende poetsbeweging wordt aangevuld met microtrillingen om vuil beter te bereiken en verwijderen.

Directe feedback

Wat ik zelf echt een toevoeging vind tegenover een standaard tandenborstel, is dat de Oral-B iO directe feedback geeft over hoe je poetst. Een gekleurde ring in het handvat geeft aan of je teveel, te weinig of precies genoeg druk uitoefent. Zo loop je nooit meer het risico om je tandvlees kapot te poetsen en zet je toch altijd voldoende druk om je gebit schoon te krijgen.

Het schermpje op de tandenborstel geeft achteraf aan of je poetsbeurt goed was. Een blije smiley lacht je toe als je lang genoeg gepoetst hebt en kijkt je teleurgesteld aan als je slecht bezig bent. Laten we eerlijk zijn: je wilt niet dat je tandenborstel teleurgesteld in je is. Een mooie motivatie om nog even door te poetsen.

Oral-B iO smart display
Poets je niet goed? Dan krijg je een teleurgestelde blik (Afbeelding: WANT/Dominick Vietor)

Wanneer je de Oral-B iO met je smartphone koppelt kun je nog meer feedback krijgen. AI position detection laat je op 16 zones precies zien welke plekjes in je mond je nog niet gehad hebt. Voor mijn gevoel mis ik nooit wat tijdens het poetsen en ik zou de iO langer moeten uitproberen om erachter te komen of dat echt zo is. Gezien tandenpoetsen een routineklusje is en je er niet bij nadenkt, is het wel fijn om bevestiging te kunnen krijgen dat je routine goed is.

Poetsroutines in de app

Over routines gesproken: de Oral-B iO-app kan je daar ook mee helpen. Er zijn allerlei routines in voorgeprogrammeerd, bijvoorbeeld om wittere tanden te krijgen of een slechte adem te lijf te gaan. Als je een van die dingen wilt bereiken kun je dat aangeven. De app helpt je dan om iedere dag voldoende en op het goede programma poetsen.

Van die programma’s heeft de iO er een heel aantal. Naast Daily Clean kun je bijvoorbeeld kiezen voor Sensitive, Whiten of Tongue. Op ieder programma beweegt de borstelkop net anders, wat moet helpen om het gewenste resultaat te bereiken.

Oral-B iO display
De Oral-B iO heeft verschillende poetsstanden (Afbeelding: WANT/Dominick Vietor)

Verder is de app erop gericht om tandenpoetsen leuker te maken. Want, zo zegt Oral-B, “als het leuk is poets je meer en beter.” Klinkt logisch. Daarom kun je bijvoorbeeld medailles krijgen als je iets bereikt, zoals tien dagen op rij goed poetsen. Is dat nodig? Zeker niet. Is het leuk? Ja. En dus heeft het in ieder geval de potentie om je beter te laten poetsen.

Een laatste handige feature van de app is dat hij je poetsresultaten bijhoudt. Als je dan gebitsproblemen hebt, kan je tandarts kijken of de oorzaak daarvoor misschien in je poetsroutine gevonden kan worden. Zo kun je mogelijk betere hulp van je tandarts krijgen met dank aan de iO.

Oral-B iO preview conclusie

Tegenover mijn traditionele handtandenborstel biedt de Oral-B iO in ieder geval heel wat leuke snufjes én een beter poetsresultaat. In die zin geloof ik er wel in dat zo’n high-tech tandenborstel ervoor zorgt dat mijn gebit beter schoon wordt. Vooral de poetsfeedback en mogelijkheid om bepaalde routines in te stellen en te volgen lijken me praktische toevoegingen.

Oral-B iO borstelkop
Trillingen zijn verleden tijd (Afbeelding: WANT/Dominick Vietor)

Of ik daar de ongeveer €300 die de Oral-B iO gaat kosten voor over heb? Waarschijnlijk niet, maar dat is natuurlijk geheel afhankelijk van je financiële situatie en hoeveelheid problemen met je gebit. In ieder geval is de iO een mooi stukje techniek dat zeker de moeite waard kan zijn als je naar de beste tandenborstel op zoek bent. Moet je wel even wachten trouwens: Oral-B verwacht hem pas eind deze zomer op de markt te hebben.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen