Maak kennis met de intrigerende paddenstoel die plastic kan vervangen

Wetenschap Dunke van Boekel 23 feb 2023
Leestijd: 2 minuten

Plastic blijft een groot probleem voor onze geliefde aarde. Van plastic op de straten tot de soep in de oceanen, we komen er maar niet vanaf. Het zou dus hartstikke mooi zijn als we een alternatief zouden hebben voor dit schadelijke materiaal. Nou, moeder natuur heeft voor ons deze… paddenstoel?

Een paddenstoel als plasticvervanger is wel degelijk mogelijk, zo blijkt uit een onderzoek dat werd gepubliceerd op Science Advances. De Fomes fomentarius zou namelijk de eigenschappen van een flink aantal materialen bezitten die gebruikt kunnen worden om duurzamer te leven.

Wat is dit voor paddenstoel?

Duizenden jaren lang hebben mensen deze paddenstoel (die eruit ziet als een paardenhoef die aan een boom groeit) gebruikt om vuur mee te maken. Nu lijkt het erop dat wetenschappers het ook kunnen gebruiken om plastic-achtig materiaal te maken.

Deze paddenstoel heeft drie lagen met aparte kwaliteiten waar de onderzoekers van hopen dat die van pas zullen komen. De buitenlaag, die erg stevig is, de zachtere laag aan de binnenkant die een vervanger voor leer kan zijn en de binnenste laag, die op hout lijkt.

Het voordeel van het gebruik van paddestoelen in plaats van plastic is natuurlijk omdat dit materiaal biologisch afbreekbaar is. Als een object dat van paddenstoelen is gemaakt wordt weggegooid verdwijnt het dus vanzelf. Een scherp contrast met plastic dus, waar dat met een beetje pech nog wel eens vijfhonderd jaar of langer kan duren.

paddenstoel, plastic
Hier willen ze dus plastic van maken. (Afbeelding: Ultimate Mushroom)

Wanneer vervangt deze fungus plastic?

Het gaat absoluut nog een flinke tijd duren voordat we volledig overstappen op paddenstoelen in de productie van onze producten. De fungus moet nog verder bestudeert worden. Ook moeten  er nog bepaalde aanpassingen worden gedaan aan de kwaliteiten om een goede vervanger van plastic te worden. En dan maar hopen dat het ook daadwerkelijk biologisch afbreekbaar blijft.

Daarnaast kunnen we de paddenstoelen niet zomaar uit het bos gaan plukken, gezien dat teveel schade zou doen aan het ecosysteem. Voordat een massa-productie voor de fungus is opgezet zijn we alweer een tijdje verder.

Toch blijven we dichterbij komen. Zo hebben de wetenschappers al een prototype gemaakt van een koptelefoon die ook uit het materiaal mycelium (ook veel voorkomend in paddenstoelen) bestaat.

NASA stelt dat een zwart gat een remspoor trekt door het heelal

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen