Jeroen Kraak
Jeroen Kraak Films & Series 1 mei 2021
Leestijd: 3 minuten

Peacock heeft grootse plannen: wanneer komt de Netflix-concurrent hier?

We hebben in Nederland met Netflix, Disney+ en Amazon Prime al drie grote streamingdiensten. Toch komen er binnenkort meer bij, waarschijnlijk ook Peacock.

Het streaminglandschap raakt steeds verder versplinterd. Tot iets meer dan een jaar geleden hadden we alleen nog Netflix en Videoland in onsland. Inmiddels hebben we ook Amazon Prime Video, Apple TV+, Discovery+ en Disney+ erbij. Bij die diensten blijft niet, want ook HBO Max, Paramount+ en Peacock komen er vermoedelijk snel aan. Wij nemen de toekomstige diensten verder onder de loep. Eerder deden we dat al met HBO Max en nu gaan we verder met Peacock.

Dit is Peacock

Je hebt vast wel eens van mediabedrijven HBO en Paramount gehoord. De eerste maakt natuurlijk de Game of Thrones-series, terwijl de tweede achter films als Interstellar en Titanic zit. Peacock doet je waarschijnlijk geen belletje rinkelen, maar toch staat er een enorme filmmaatschappij achter.

Peacock is eigendom van de Amerikaanse kabelgigant Comcast. Dat mediabedrijf is onder andere eigenaar van filmstudio’s Universal, Dreamworks, de Amerikaanse zender NBC en (sport)zender Sky. Een enorm bedrijf wat dus in zekere zin vergelijkbaar is met een Disney en TimeWarner (HBO/Warner Bros.). Het volgt daarmee een trend van andere filmmaatschappijen om ook met een eigen streamingdienst te komen.

Peacock is in juli 2020 gestart in de gehele Verenigde Staten en bestaat nu dus net wat meer dan een jaar. Volgens de laatste resultaten heeft Peacock nu 42 miljoen abonnees, waarmee het dus razendsnel groeit.

Keuze tussen gratis en Premium

Peacock heeft een interessant verdienmodel. Er is een gratis abonnement met advertenties waar gebruikers toegang hebben tot een gelimiteerd aantal films en series. Er is ook een premium versie met volledige content en daarnaast ook toegang tot NBC Sports en het WWE Network. Het biedt dus ook sport aan.

Maar Peacock heeft ook nog iets anders in petto dan de bestaande streamingdiensten. Zo heeft het ook dagelijkse en wekelijkse tv-shows die je kunt kijken. Zo komen de uitzendingen van Jimmy Fallon en Seth Meyers voorafgaand aan de tv-release eerst op de streamingdienst.

Wil je Peacock Premium? Dan betaal je in de Verenigde Staten 4,99 dollar per maand. Wel heb je dan nog steeds reclame (5 minuten per uur). Wil je volledig reclameloos streamen? Dan kost een abonnement 9,99 dollar per maand.

Deze series en films zie je op Peacock

Natuurlijk ben je vast benieuwd wat je op Peacock kunt verwachten. De streamingdienst heeft met NBC en Universal natuurlijk een behoorlijke bibliotheek. Zo zie je op Peacock onder andere The Office, Vikings, Parks and Recreation, Brooklyn Nine-Nine, Modern Family en The Blacklist. Series die je in Nederland vooral vindt op Netflix.

Naast de bekende series heeft het ook een aantal Originals in ontwikkeling. Natuurlijk zijn het er nog niet zoveel omdat de dienst net gestart is. Wellicht zijn de bekendsten Brave New World en de remake van Saved by the Bell. Er komen nog aantal andere bijzondere namen aan. Zo heeft Peacock de rechten binnengehaald voor de spin-off van The Fresh Prince of Bel-Air en een reboot van Battlestar Galactica.

Wanneer komt het naar Nederland

Zoals gezegd is Peacock op dit moment niet actief in Nederland. Er schijnen plannen voor Europa te zijn, maar die staan nog steeds in de kinderschoenen. Als die er komen, dan zal het waarschijnlijk eerst zijn in de landen waar Sky actief is, zoals Groot-Brittannië en Duitsland. Tot nu toe zijn veel van de series en films die op Peacock zijn te zien nu te streamen via Netflix en Amazon Prime Video. Laten we ook hopen dat met Peacock Originals zo zal zijn totdat de streamingdienst naar Nederland komt.

Wij hebben NBCUniversal Nederland gevraagd naar de plannen voor Peacock in ons land. Daarover kon het mediabedrijf helaas nog niets zeggen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!