Antwoord van Photoshop op Dall-E brengt imposante toekomst tot leven

Tech Wesley Akkerman 20 okt 2022
Leestijd: 2 minuten

Adobe wil met Photoshop vooraan staan als het gaat om nieuwe technieken met betrekking tot beeldverwerking, op wat voor manier dan ook. Maar het bedrijf had waarschijnlijk niet de populariteit van tekst-naar-beelddiensten, zoals Dall-E, kunnen zien aankomen. Maar dat betekent niet dat het bedrijf zich niet voorbereidde.

Tijdens het evenement genaamd Adobe Max 2022 presenteert de softwaremaker verschillende ideeën en projecten waar gebruikers wat aan hebben. Zo is er onder meer aandacht voor Photoshop uiteraard. Want wat blijkt: de nieuwste bèta beschikt over een functionaliteit genaamd Backdrop neural filler. Juist.

Photoshop gaat strijd aan met Dall-E

Wat kun je met die filler? Nou, net als met Dall-E kun je een omschrijving geven van een achtergrond, die vervolgens tot leven komt binnen het programma. Daarmee komt de functie nog niet in de buurt van Dall-E en aanverwante diensten. Maar duidelijk is dat Adobe oplet en alvast een fundering neerlegt.

Photoshop Dall-E
Zelf achtergronden tevoorschijn toveren met Photoshop (Afbeelding: Adobe)

Tijdens het evenement laat David Wadhwani, Adobe’s directeur van Digital Media Business, weten al te beschikken over de technieken waar de tekst-naar-beeldgenerators gebruik van maken. “Maar we kiezen ervoor die techniek nog niet volledig toe te passen.” Het bedrijf wil die eerst namelijk verder uitwerken.

Breder aanpakken dan de concurrentie

Uiteindelijk wil Adobe met apps als Photoshop dit soort diensten breder aanpakken. Zo moet je bijvoorbeeld de Sensei (de AI-engine van Adobe) kunnen vragen of een programma als Lightroom dag in nacht verandert. Schaduwen verplaatsen zich dan en het weer veranderen is ook al mogelijk met hedendaagse technologie.

Voordat Adobe dergelijke technologie en masse uitrolt, wil het bedrijf er zeker van zijn dat iedereen hier goed mee om kan gaan en dat alles werkt zoals dat zou moeten. Het duurt dus nog wel even voordat de ware kracht van dit soort diensten naar Photoshop komt — maar als het zover is, dan worden het magische tijden.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Adobe

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen