[PREVIEW] Man of Medan: nieuwe game van Until Dawn-ontwikkelaar

Games Jelle van Es 12 jul 2019
Leestijd: 5 minuten

Eén van de belangrijkste redenen voor mij om te gamen is omdat ik op die manier een verhaal kan beleven waar ik zelf invloed op heb. De laatste jaren zijn er heel wat verschillende boeiende verhalende games verschenen. Op de PlayStation 4 is Until Dawn nog altijd een aanrader. De game is gemaakt door Supermassive Games, die nu het plan hebben om onder de naam van The Dark Pictures een aantal games met horrorverhalen uit te brengen. De eerste is Man of Medan en die game hebben wij onlangs kunnen spelen.

Man of Medan is een game die in zijn basis doet denken aan Until Dawn. Net als die game draait het echt om het verhaal en maak je onderweg keuzes, die uiteindelijk weer gevolgen hebben. Misschien niet gelijk, maar wel op een langere termijn. Wat de game echter uniek maakt ten op zichte van Until Dawn is dat je de game niet alleen in je eentje kunt beleven, maar ook samen met iemand anders online. Zodoende gingen wij met een wildvreemde aan de slag om het verhaal te doorlopen. Dit zijn de vijf punten die ons in deze hands-on zijn opgevallen.

Toffe setting

Man of Medan begint in een tijd na de Tweede Wereldoorlog, waarbij een Amerikaans marineschip is aangemeerd in China. Je maakt daarbij kennis met twee matrozen, die aan land eerst hun toekomst laten voorspellen om vervolgens dronken aan boort te stappen. De één wordt daarbij in de gevangenis gegooid, terwijl de andere naar de ziekenboeg gaat. Terwijl ze op hun eigen plek zitten, komt de boot terecht in slecht weer en zorgt een blikseminslag er voor dat een gevaarlijke lading aan boord wordt geraakt, waarna er een nachtmerrie ontstaat en iedereen er aan gaat.

Man of Medan

Na deze introductie neemt de game je mee naar de hedendaagse tijd. Een groep van vijf wil gaan duiken. Het gaat om twee broers, waarvan de ene de vriend is van een meisje, die op haar beurt weer haar broer mee heeft genomen. Daar bovenop is er ook nog de vrouwelijke kapitein die is ingehuurd om de groep naar zee toe te varen en dat met enige tegenzin lijkt te doen. En zo begint het verhaal in de game.

Rustige opbouw van het verhaal

Het fijne van de speelsessie van Man of Medan is dat het zich rustig opbouwt. Uiteindelijk ga je terechtkomen op het schip van het begin van de game, maar dat gebeurt pas aan het einde van de speelsessie, na zo’n anderhalf uur. Tot die tijd heb je de ruimte om de verschillende personages te leren kennen en hoe de relaties met elkaar zijn. Het leuke daaraan is dat je regelmatig van personage verwisselt en zo dus zelf kunt bepalen hoe hun rol gespeeld wordt. Daarnaast leer je op die manier omgaan met het feit dat de speler waarmee je speelt zijn of haar eigen keuzes maakt. Daar heb je geen invloed op en het is aan jou om daar mee om te gaan.

Man of Medan

Op zoek naar de toekomst

Hoewel Man of Medan erg draait om het verhaal, zijn er stukken in de game waarbij je wat vrijheid hebt om rond te lopen, om op die manier bijvoorbeeld een bepaald object te pakken dat nodig is. Tijdens die momenten kun je op zoek gaan naar plaatjes, welke je een blik geven in de toekomst. Op die manier zie je hoe bepaalde dingen compleet mis kunnen gaan. En daar kun je dan weer je keuzes op afstemmen. Voorbeelden laat ik hier even achterwege in verband met spoilers, maar er was in elk geval al één moment die ik op die manier zag aankomen en een bewuste keuze wist te maken.

Man of Medan

Schrikmomenten

Uiteraard zijn er ook genoeg momenten waarop de game je laat schrikken. In bepaalde gevallen gebeurt dat via het script en kun je het soms zien aankomen. Maar doordat bepaalde dingen dan alsnog gruwelijk zijn of het gevolg lijken te zijn van je eigen keuzes, hakt het er toch behoorlijk in. Daarnaast zijn er ook stukken waarbij je via een quick time event iets moet doen. Druk je te laat op de juiste knop, dan kan dat er voor zorgen dat je een object tegen je kop krijgt of dat iemand anders van je groep pijn krijgt. Dat laatste zorgt er weer voor dat je relatie met die persoon een deuk oploopt, wat later in de game weer belangrijk kan zijn.

Ervaringen delen

Tot slot was het aan het einde van de speelsessie leuk om de ervaringen te delen met de andere speler. Tijdens het spelen had ik geen contact en was het interessant om te zien hoe hij bepaalde stukken van de game had beleefd. Er zijn namelijk momenten waarop de wegen tussen de twee spelers zich scheiden en de één hele andere dingen doet dan de ander. Door dat verschil in perspectief geloof ik nu al dat het het waard is om de game voor een tweede keer te spelen.

Man of Medan

Met zijn allen op de bank

Tot slot kent Man of Medan nog een Horror-movie modus. Daarbij kun je met maximaal vijf spelers op de bank zitten. Iedereen speelt dan de rol van een personage, waarbij het zaak is dat je de controller steeds doorgeeft. Je kunt goed gaan samenwerken en zodoende alles goed voltooien. Maar je kunt ook de andere spelers naaien en iemand het loodje laten leggen. Vriendschappen komen op die manier scherp te staan.

Op 30 augustus is The Dark Pictures: Man of Medan beschikbaar voor de pc, PlayStation 4 en Xbox One. Wil je meer lezen over gaming? Bezoek dan hier onze overzichtspagina.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen