Crypto update: prijs BTC en crypto crasht. Wat nu? BTC en goud? Paniek?

Tech Robert Kroes 24 feb 2022
Leestijd: 4 minuten

Terwijl de wereld in de greep is van de Russische militaire acties is het ook weer gewoon lunchtijd. Wij bekijken de live Bitcoin prijs en de prijzen van de top 25 crypto. Daarna bekijken we uiteraard de impact die de Russische actie op de cryptomarkt heeft. Ook bekijken we of de Bitcoin haar reputatie als ‘digitaal goud’ waar kan maken. Tot slot bekijken we wanneer er echte paniek ontstaat voor crypto.

We beginnen uiteraard met de live Bitcoin prijs en de prijzen van de top 25 crypto.

Live Bitcoin prijs crasht, prijzen top 25 crypto crashen harder

Op het moment van schrijven noteert de live Bitcoin prijs EUR 31.103,52 ($ 35.015,59). Dit is 9,72% lager dan tijdens onze crypto lunch van gisteren.

Ook de prijzen van de top 25 crypto crashen hard. Afgezien van enkele stable coins zien we alleen (zware) koersdalingen. Het grootste verlies in de top 25 crypto is vandaag tot nu toe voor ChainLink (LINK) en Shiba Inu (SHIB) die  beide 19,06% verliezen. Op de site van Tradeincrypto.com kun je alle live cryptoprijzen bekijken.

Bitcoin en crypto onderuit door Rusland. Wat kunnen we nu verwachten?

Voor de oorzaak van de crypto crash hoeven we niet ver te zoeken. Na de Russische inval in de Oekraïne zien we wereldwijd verliezen op de diverse financiële markten. Van risicovolle beleggingen verlegt men de focus naar meer zekere beleggingen zoals grondstoffen en goud.

Voor de cryptomarkt is dit natuurlijk geen goed nieuws. De onzekerheid leidt tot vragen. Wat kunnen we nu verwachten? Wat wordt de invloed van de sancties en zijn er kansen dat de vraag naar Bitcoin en crypto toch stijgt? Onze collega’s van Tradeincrypto.com beantwoorden al die vragen in een uitgebreide analyse en vooruitblik.

Maakt Bitcoin haar veilige reputatie als digitaal goud waar?

In het verleden werd de Bitcoin vaak beschreven als ‘digitaal goud’. Ook zou de crypto een veilige haven zijn in geval van economische onzekerheid. De voortdurende onzekerheid over inflatie en de politieke onzekerheid naar aanleiding van de Russische acties bieden, hoe erg de situatie ook is, de ideale gelegenheid om deze veronderstellingen aan de praktijk te toetsen.

BTC (nog) geen veilige haven bij politieke onrust

We zien dat de Bitcoin als veilige haven bij politieke onrust voor veel investeerders nog geen optie is.

In de onderstaande Tweet zien we hoe de goud- en Bitcoin prijs na de inval van Rusland uit elkaar lopen. Daaruit kunnen we concluderen dat de beleggers wel naar echt goud, maar niet naar digitaal goud vluchten.

Zoals de schrijver van de Tweet doet ligt het voor de hand om hiermee ook conclusies te trekken over de vraag of Bitcoin het digitale goud is.

Bitcoin als digitaal goud?

Gezien de inflatiecijfers zou je verwachten dat de Bitcoin als ‘digitaal goud’ populair is. Voordat vannacht de inval begon zagen we al dat er momenteel weinig vraag in de cryptomarkt is. Nu we bovenstaand plaatje erbij pakken en zien hoe de correlatie tussen goud en Bitcoin steeds minder wordt op de grafiek is het voor de hand liggend om te concluderen dat de Bitcoin als digitaal goud verkeerd gekwalificeerd is.

Toch is het wat te vroeg om deze user case af te schrijven. Als we namelijk op Tradingview.com de correlatie BTC – Gold bekijken zien we een heel ander plaatje.

Bitcoin Goud correlatie
De correlatie tussen Bitcoin en goud in de tijd. Tradingview.com

Ten eerste is het rendement op de Bitcoin sinds 2000 veel hoger dan het rendement op goud. Vervolgens zien we dat de Bitcoin-prijs weliswaar veel volatieler (beweeglijker) is dan de goudprijs, maar sinds eind 2020 boven de goudprijs kwam en is gebleven. Daarmee is de statistiek in de Tweet niet geschikt om iets te concluderen over de correlatie goud-Bitcoin.

Is er crypto paniek?

Natuurlijk likken investeerders hun wonden na de financiële dreunen die vanmorgen zijn uitgedeeld. Daarbij lijkt het einde van de spanningen nog zeker niet in zicht. Sancties en verdere Russische actie kunnen tot allerlei economische gevolgen leiden.

Als we echter de orderboeken op grote beurzen bekijken zien we dat er nog genoeg support voor Bitcoin en andere crypto is op het niveau van $ 30.000,-. Daar liggen namelijk grote kooporders. Analisten gaan zich dan ook pas echt zorgen maken als de BTC koers onder $ 30.000,- komt. Vooralsnog blijft het dus zaak de markt vol spanning te volgen en je voor te bereiden op het handelen in onzekere omstandigheden.

Op de hoogte blijven van de laatste koersontwikkelingen?

Je kunt de ontwikkelingen zelf steeds volgen met onze WANT crypto-analyses of de achtergrondartikelen en vooruitblikken op de cryptomarkt en Bitcoin. Uiteraard kun je ook de live-koersen 24 uur per dag volgen als je real-time op de hoogte wilt blijven. Ben je naast crypto ook geïnteresseerd in andere beleggingen? Dan is onze wekelijkse koersverwachting op maandagmorgen wellicht een leestip. “Let op: Wij geven nooit financieel advies, dus onze bijdragen kun je ook niet zo interpreteren. Doe altijd jouw eigen onderzoek en beslis op rationele gronden of, wanneer, waarin en hoeveel je wilt investeren.” 

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen