Bitcoin prijs daalt, crypto plus, BTC tracking, tip PlanB & Bull/Bear scenario

Tech Robert Kroes 24 feb 2022
Leestijd: 4 minuten

Inmiddels zijn de Amerikaanse markten gesloten. Wij bekijken de live Bitcoin prijs en de prijzen van de top 25 cryptomunten. Daarna bekijken we een nieuw fenomeen, Bitcoin tracking. Daarna analyseren we de tip van Plan B en bekijken we een bullish en bearish scenario voor de BTC.

We beginnen uiteraard met de live Bitcoin prijs en de prijzen van de top 25 cryptomunten.

Live Bitcoin prijs daalt, prijzen top 25 cryptomunten positief

Op het moment van schrijven bedraagt de live Bitcoin prijs EUR 32.903,29 ($ 37.3499,31). Dit is 1,61% lager dan toen de Amerikaanse markten gisteren sloten.

De koersen van de top 25 cryptomunten zijn overwegend positief. Er zijn wel enkele verliezers. Het grootste verlies van de dag is voor ChainLink (LINK) met -3,58%.  De meeste cryptokoersen schrijven echter groene cijfers. De grootste winst is voor Terra (LUNA) met + 10,34%. Op de site van Tradeincrypto.com kun je 24 uur per dag alle live cryptoprijzen volgen.

Chainalysis en BNY gaan in Bitcoin tracking

De Bank of New York (BNY) gaat voor klanten een crypto-bewaarservice bieden. Omdat zij moeten voldoen aan compliance-regelgeving gaan zij samenwerken met on-chain data bedrijf Chainalysis. Hierdoor krijgt BNY de beschikking over diverse tools zoals KYT (Know Your Transaction) in plaats van KYC (Know Your Customer). Dit betekent dat de bank saldi kan bevriezen als deze een dubieuze herkomst hebben (zoals bijvoorbeeld opbrengsten van een Ransomware-aanval).

Ook kan de bank uitgaande transacties annuleren als de ontvangende adressen bijvoorbeeld gelinkt zijn aan personen of entiteiten op sanctielijsten. Daarnaast biedt Chainalysis ook tools om fysieke bedrijven te controleren.

De trading tip van Plan B

De Nederlandse analist Plan B liet vandaag weer van zich horen. Hij laat zien dat het voortschrijdend gemiddelde over 200 weken nog steeds toeneemt. Daaruit kan je concluderen dat er meer gekocht dan gehandeld wordt, hetgeen een bullish teken is.

De tip van Plan B is dan ook duidelijk: focus je niet op de volatiliteit op korte termijn, maar richt je op de trend (die dus volgens zijn analyses nog steeds bullish is). Als je meer wilt weten over voortschrijdende gemiddeldes in crypto leggen onze collega’s van Tradeincrypto.com daar graag meer over uit.

Bullish en Bearish scenario voor Bitcoin in slappe markt

Uiteraard is het de vraag of het advies van PlanB verstandig is. Een eenvoudig antwoord is niet te geven. Vanmiddag was de Bitcoin op weg naar de weerstand rond $ 39.000,-, maar die werd niet gebroken. In plaats daarvan kwam er een lichte correctie, die nu nog plaatsvindt.

Analisten zijn dan ook verdeeld over de richting die de markt opgaat. Daarom schetsen wij zowel een bearish als een bullish scenario. Voordat we dat doen moeten we wel opmerken dat de cryptomarkt momenteel een slappe markt is. Het handelsvolume daalt. Dit zien we aan de Real BTC Daily Volume indicator. Deze wees afgelopen zaterdag ‘slechts’ 1,7 miljard aan en dat was het laagste sinds 7 december 2020. Van FOMO is dus duidelijk geen sprake.

Bearish BTC: gebrek aan vraag houdt markt klein

Als we de dalende vraag op basis van on-chain analyses betrekken in een historische vergelijking zien we dat de markt geen kans krijgt om sterkt te stijgen. Het gebrek aan vraag zorgt dat er geen aanbod ontstaat. Hierdoor kunnen we niet van een bullish trend spreken. Sterker nog, een stijgende koers bij veel actieve BTC-adressen zou op een bull-trap kunnen duiden.

Daar komt op de korte termijn bij dat de markt in een consolidatiebandbreedte zit tussen $ 35.000,- en $ 45.000,-. Door de relatief kleine vraag is de markt vatbaar voor onverwachte gebeurtenissen. De correctie naar aanleiding van de situatie heeft dan ook impact op de technische indicatoren voor de Bitcoin. Zo dook de koers onder het voortschrijdend gemiddelde over 50 dagen en zien we een fors negatief momentum.

Hierdoor zien we dat de Bitcoin binnen de consoliderende bandbreedtes aan de onderkant van de trendlijn beweegt. Om weer bullish te komen zal de koers via een zogenaamd ‘hoger’ ‘hoger’ koerspatroon naar de top van de trendzone moeten bewegen, waarna we na een consolidatieperiode verdere stijging kunnen verwachten (de groene lijn in de grafiek bij de analyse). Door het gebrek aan vraag lijkt dit echter niet waarschijnlijk. Hierdoor ontstaat de mogelijkheid dat de Bitcoin de richting van de onderste trendlijn volgt en daarmee ook negatief uit de consolidatiebandbreedte breekt. Het blijft dus spannend.

Op de hoogte blijven van de laatste koersontwikkelingen?

Je kunt de ontwikkelingen zelf steeds volgen met onze WANT crypto-analyses of de achtergrondartikelen en vooruitblikken op de cryptomarkt en Bitcoin. Uiteraard kun je ook de live-koersen 24 uur per dag volgen als je real-time op de hoogte wilt blijven. Ben je naast crypto ook geïnteresseerd in andere beleggingen? Dan is onze wekelijkse koersverwachting op maandagmorgen wellicht een leestip. “Let op: Wij geven nooit financieel advies, dus onze bijdragen kun je ook niet zo interpreteren. Doe altijd jouw eigen onderzoek en beslis op rationele gronden of, wanneer, waarin en hoeveel je wilt investeren.” 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen