Crypto lunch: prijs BTC & crypto daalt, geen cryptoban Rusland, scam-alert

Tech Robert Kroes 28 feb 2022
Leestijd: 4 minuten

Inmiddels is het weer lunchtijd, dus bekijken we de live Bitcoin prijs en de prijzen van de top 25 crypto. Daarna bekijken we hoe Rusland en de Oekraïne ook via crypto de strijd met elkaar aanbinden. Tot slot delen we een scam-alert waar Tron (TRX) en Shiba Inu (SHIB) bij betrokken zijn.

We beginnen uiteraard met de live Bitcoin prijs en de prijzen van de top 25 crypto.

Live Bitcoin prijs en prijzen top 25 dalen en boeken negatief resultaat

Op het moment van schrijven noteert de live Bitcoin prijs EUR 34.191,48 ($ 38.364,14). Dit is 2,74% lager dan gisteren rond deze tijd en ook iets lager dan tijdens de cryptolunch van vrijdag.

Ook voor de prijzen van de top 25 crypto is het sentiment negatief. We zien op Solana (SOL), dat +0,11% noteert, na alleen negatieve dagresultaten bij de top 25 crypto. Het grootste verlies is voor Polkadot (DOT), met -8,21%.

Hoewel grote terugval uitbleef heeft de correctie van vorige week toch haar sporen nagelaten op de cryptobeurzen. Zo noteert de Bitcoin over 7 dagen een verlies van 0,51%, maar weet zij het resultaat over de afgelopen 30 dagen met + 1,23% wel positief te houden.

De grootste winst van de afgelopen week was voor Terra (LUNA) met + 48,91%. Ook het beste resultaat over de afgelopen 30 dagen was voor Terra (LUNA) met + 45,81%. De slechtst presterende cryptomunt uit de top 25 was deze week de Dogecoin (DOGE), die 9,55% verloor. Het grootste verlies van de maand was voor Cardano (ADA) met -16,55%. Op de site van Tradeincrypto.com kun je 24 uur per dag alle resultaten en alle live cryptoprijzen analyseren.

Rusland en Oekraïne strijden ook op de cryptomarkt

Vorige week zagen we al dat veel Russen hun toevlucht zochten tot de cryptomarkt om gevolgen van de internationale sancties te voorkomen. Nu heeft ook de Oekraïne aangekondigd dat zij donaties in crypto accepteren om de strijd te kunnen bekostigen.

Daarnaast deed de minister van digitale transformatie van de Oekraïne een oproep aan ‘alle grote cryptobeurzen’ om de account van Russische gebruikers te blokkeren. Hiermee zouden de Russen ook meer moeilijkheden ondervinden om op de internationale cryptomarkt te handelen.

Cryptobeurzen reageren: geen crytoban voor Russische gebruikers

Inmiddels reageren de grootste beurzen op het verzoek van Fedorov. De reactie is niet zoals hij ongetwijfeld had gehoopt. De grootste beurzen laten weten dat zij buiten eventuele wettelijk verplichte stappen geen extra maatregelen nemen. Dit enerzijds omdat dat gezien kan worden als partij trekken. Anderzijds is het nu juist één van de fundamenten onder de cryptomarkt dat de markt wars is van politiek en centraal bestuur.

Onder andere de bestuurders van Kraken (Jesse Powell) en Binance lieten weten dat zij uiteraard orders opvolgen om mensen en instanties op zwarte lijsten het gebruik te ontzeggen, maar dat zij geen onschuldige gebruikers weren puur op basis van hun nationaliteit.

Shiba Tron Token (SHIBT) een scam? Alert!

Dit weekend werd de Shiba Tron Token (SHIBT) gelanceerd. Deze nieuwe cryptomunt had ineens veel gebruikers en de koers schoot omhoog. Ook maakte de munt, die gelanceerd is op de Binance blockchain, bekend dat prijstrackting van de munt op Binance en Coinbase beschikbaar is en daarmee bouwde de munt klaarblijkelijk vertrouwen op. De koers schoot meer dan 16.000% omhoog en ook het handelsvolume nam snel toe.

Inmiddels blijkt dat investeren een stuk makkelijker gaat dan uitbetalen. PeckShield ontdekte namelijk dat hier sprake is van een zogenaamde ‘honeypot’ scam. Dit betekent dat iedereen mag investeren, maar dat het opnemen van rendementen alleen is voorbehouden aan adressen/gebruikers die vooraf zijn goedgekeurd (whitelisted). Dit zijn vaak wel de initiatiefnemers en financiers, maar niet de beleggers die vol vertrouwen instappen. Of er echt sprake is van een scam en of er schade is moet de toekomst uitwijzen, maar een gewaarschuwd mens telt voor 2, dus bij deze.

Wel beleggen maar niet in crypto?

De spanningen rondom de Oekraïne hebben natuurlijk niet alleen impact op de koers van Bitcoin en crypto, maar ook op andere beleggingen. Ben jij benieuwd wat je de komende week kunt verwachten van de prijs van aandelen, goud, olie, FOREX en andere gangbare beleggingen? Wij blikken vooruit in onze wekelijkse koersverwachting op MANNERS.nl.

Op de hoogte blijven van de laatste koersontwikkelingen?

Je kunt de ontwikkelingen zelf steeds volgen met onze WANT crypto-analyses of de achtergrondartikelen en vooruitblikken op de cryptomarkt en Bitcoin. Uiteraard kun je ook de live-koersen 24 uur per dag volgen als je real-time op de hoogte wilt blijven. Ben je naast crypto ook geïnteresseerd in andere beleggingen? Dan is onze wekelijkse koersverwachting op maandagmorgen wellicht een leestip. “Let op: Wij geven nooit financieel advies, dus onze bijdragen kun je ook niet zo interpreteren. Doe altijd jouw eigen onderzoek en beslis op rationele gronden of, wanneer, waarin en hoeveel je wilt investeren.” 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen