Cryptolunch: prijs BTC en crypto vlak, EU-regels, Rusland en whale update

Tech Robert Kroes 15 mrt 2022
Leestijd: 4 minuten

We bekijken uiteraard weer de live Bitcoin prijs en de prijzen van de top 25 crypto. Daarna bekijken we wat de meest recente EU-wetgeving voor Bitcoin en andere crypto betekent. Ook zien we hoe investeerders in cryptomunten vluchten door de oorlog in Rusland. Tot slot zien we opvallende whale transacties.

We beginnen uiteraard met de live Bitcoin prijs en de prijzen van de top 25 cryptomunten.

Live Bitcoin prijs en prijzen top 25 crypto vlak

Op het moment van schrijven noteert de live Bitcoin prijs EUR 35.225,60 ($ 38.700,-). Dit is 0,48% lager dan gisteren rond lunchtijd en ook iets lager dan tijdens onze crypto lunch van afgelopen vrijdag.

Ook voor de rest van de top 25 crypto zijn de prijzen overwegend vlak. De grootste winst is voor Tron (TRX) met +0,50%. De grootste daling is voor Avalanche (AVAX) met -4,41%. Op de site van Tradeincrypto.com kun je alle live cryptoprijzen bekijken.

Wat betekent nieuwe crypto regelgeving EU voor de cryptomarkt?

Gisteren stemde de Europese Unie voor nieuwe cryptowetgeving. Dit zogenoemde Markets in Crypto Assets (MiCA) framework baarde zorgen voor crypto-investeerders. Zo was er zelfs even sprake van een crypto-ban, maar die ging al eerder van tafel.

De stemming werd spannend toen men vrijdag op het laatste moment een amendement indiende waarmee cryptomunten waarvan de blockchain validatie op basis van Proof of Work verloopt zouden worden gesanctioneerd of verboden in verband met de impact op het milieu. Hierdoor zou dit gevolgen kunnen hebben voor de grootste cryptomunten, zoals Bitcoin (BTC) en Ethereum (ETH). Echter, het raamwerk werd goedgekeurd, maar dit amendement niet. Daarmee worden veel zorgen over het raamwerk in ieder geval voorlopig weggenomen. Het huidige wetsontwerp lijkt werkbaar, maar uiteraard is het afwachten hoe de diverse landen deze wetgeving gaan implementeren als deze definitief wordt. Dit traject kan echter nog lang (misschien zelfs jaren) gaan duren.

Investeerders grijpen naar crypto door situatie Rusland

Eerder was er al discussie of Russische investeerders nu wel of niet teruggrepen naar crypto om aan de sancties tegen Rusland te ontkomen. Na twijfel bleek dit wel het geval. Nu blijkt dat, ondanks dat crypto als een belegging met hoog risico gezien wordt, ook investeerders uit andere landen naar crypto grijpen als investering.

Uit onderzoek blijkt dat investeerders juist uitstappen bij traditionele laag-risicobeleggingen, zoals obligaties. In plaats daarvan kiezen ze massaal voor cryptomunten, waarbij de miljarden in de markt vloeien. Ook blijkt dat de cryptomarkt sinds de start van de oorlog in Rusland rendabel blijft. Waar de S&P500 sinds het conflict 3,2% steeg, stegen Bitcoin en Ethereum respectievelijk 14,5% en 13,5%.

Opvallende whale transacties: oude whale en stable coin whales

De markt is nog steeds in een consoliderende fase. Daardoor kijkt men nadrukkelijker naar de grote spelers, de whales. Er zijn enkele opvallende transacties te zien. Zo werd een 11 jaar oude Bitcoin whale actief. De wallet, die op 28 oktober 2010 actief werd, verplaatste 489 BTC. De waarde van de transactie, die in 2010 $ 50,- bedroeg, was ruim $ 220,2 miljoen.

Overigens leidde deze transactie niet tot de onrust die we eerder wel zagen als oude whales actief werden. Het adres was namelijk geen zogenoemd ‘Satoshi-adres’, er werd wel BTC gekocht in de afgelopen jaren en de transactie was niet naar beurzen, dit duidt dus ook niet op een verkoopsignaal. Wat overblijft is een fabelachtig rendement.

Overigens zijn er meer whales die op koersstijgingen speculeren. Zo kochten Ethereum (ETH) whales liefst 42 miljoen Terra (UST) crypto. Dit wordt vaak gedaan op momenten dat zij goedkoop stable coins willen kopen om deze bij stijgende markt om te zetten in reguliere crypto.

Uiteraard doen wij vanavond verslag van de ontwikkelingen in Amerika als de Amerikaanse markten gesloten zijn.

Op de hoogte blijven van de laatste koersontwikkelingen?

Je kunt de ontwikkelingen zelf steeds volgen met onze WANT crypto-analyses of de achtergrondartikelen en vooruitblikken op de cryptomarkt en Bitcoin. Uiteraard kun je ook de live-koersen 24 uur per dag volgen als je real-time op de hoogte wilt blijven. Ben je naast crypto ook geïnteresseerd in andere beleggingen? Dan is onze wekelijkse koersverwachting op maandagmorgen wellicht een leestip. “Let op: Wij geven nooit financieel advies, dus onze bijdragen kun je ook niet zo interpreteren. Doe altijd jouw eigen onderzoek en beslis op rationele gronden of, wanneer, waarin en hoeveel je wilt investeren.” 

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen