Samsung haalt opvallende camerasensor uit aankomende Galaxy S22

Als we de nieuwste geruchten mogen geloven, dan stopt Samsung geen 3D Time of Flight-sensor in de aankomende Galaxy S22-smartphones. Het Zuid-Koreaanse bedrijf zou die technologie overslaan, omdat het naar verluidt niet duidelijk is welke technische voordelen dergelijke sensoren opleveren.

Sinds 2018 komen we geregeld smartphones tegen die beschikken over een 3D Time of Flight-sensor. Met zo’n sensor aan boord zijn camerasystemen op smartphones in staat veel accurater de afstand tussen objecten op te meten. Dat is handige voor diepte-effecten, maar bijvoorbeeld ook voor augmented reality.

Samsung Galaxy S22 zonder Time of Flight-sensor

Samsung deed vrolijk mee met die trend, totdat de sensor schitterde in afwezigheid bij de Galaxy Note 20 en Galaxy S20-series. Nu blijkt uit nieuwe berichtgeving dat de aankomende Galaxy S22-serie het ook zonder die sensor moet doen. Dat meldt althans een bron die bekend zou zijn met de ontwikkelplannen.

Het bedrijf zou hiertoe besloten hebben, omdat de reactie op smartphones zonder 3D Time of Flight-sensor, niet “zo slecht” zou zijn geweest. Daarnaast is het voor de fabrikant niet duidelijk wat nou precies de grote voordelen zijn van zo’n sensor op een smartphone; daarom heeft de S21 hem bijvoorbeeld ook niet.

Veel gedoe voor smartphone-fabrikanten

Maar wat mis je dan? Smartphones met zo’n 3D Time of Flight-sensor zijn in staat betere foto’s te maken met diepte-effecten, zoals portretfoto’s met het bokeh-effect. Ook kunnen apps met augmented reality aan boord veel beter functioneren. De sensor kan namelijk de afstand tussen objecten nauwkeurig opmeten.

Samsung brengt opvouwbare smartphone naar nog hoger niveau

Smartphone-fabrikanten moet daarvoor wel gebruikmaken van hulpcamera’s (dieptesensors, telelenzen), betere autofocus-technologieën en eventueel aangepaste camerasoftware om ervoor te zorgen dat alles soepel loopt. Dat is dus een hoop gedoe en waarschijnlijk denkt Samsung er nu net zo over.

Samsung presteert ook zonder Time of Flight-sensor

Daarnaast is het de vraag of je zo’n sensor nodig hebt voor fotografie, als de basis van de hardware op orde is. De Galaxy S21 Ultra kan bijvoorbeeld prima foto’s met diepte-effect maken, dankzij zijn grote camerasensor. Dan houd je alleen augmented reality over als argument voor zo’n Time of Flight-sensor.

ET News

Reageer op artikel:
Samsung haalt opvallende camerasensor uit aankomende Galaxy S22
Sluiten