Samsung Galaxy A50 preview: middenklasser raakt juiste snaar

Tech Dominick Vietor 26 feb 2019
Leestijd: 3 minuten

Hoewel de Samsung Galaxy S10-serie het Samsung-nieuws duidelijk domineerde de afgelopen week, liet de fabrikant stilletjes nog een interessante smartphone zien. De Samsung Galaxy A50 is een middenklasser die een aantal belangrijke features van de Galaxy S10 naar de massamarkt brengt.

Infinity U

Samsung introduceert dit jaar verschillende oplossingen om een groter scherm in een kleine behuizing te stoppen. Bij de S10 zagen we al het Infinity O-display; met de Galaxy A50 introduceert Samsung het Infinity U-display in Nederland. In niet-Samsung-termen is dat een scherm met een druppelnotch: een kleine uitsparing in het midden waar alleen de selfiecamera in zit.

Samsung Galaxy A50 preview design

Tel daar een vingerafdrukscanner in het scherm bij op, en je hebt een smartphone met een modern en mooi ontwerp. Bijna de hele voorkant is scherm, en de achterkant is zo goed als vlak. Daar hoeft immers geen vingerafdrukscanner meer te zitten. Bovendien heeft de achterkant van de A50 wat leuke kleuren gekregen. Denk aan een opvallende blauwe versie of een zwarte variant die licht reflecteert in een soort regenboogpatroon.

Samsung Galaxy A50 preview design

In grote lijnen is het ontwerp van de Galaxy A50 dus erg mooi. Toch is er een nadeeltje. Het toestel ziet eruit alsof hij een glazen achterkant en aluminium frame heeft, maar in werkelijkheid is hij helemaal van plastic. Dat voelt een beetje goedkoop aan voor een toestel van €349.

Drie camera’s

Achterop de Galaxy A50 prijken drie camera’s. De 25-megapixel hoofdcamera wordt bijgestaan door een 8-megapixel groothoekcamera en een 5-megapixel dieptesensor. Laat ik eerst even zeggen dat ik erg blij ben met die groothoekcamera: dat is wat mij betreft een nuttige toevoeging.

De dieptesensor lijkt me overbodig: je kunt ook de voor- en achtergrond onderscheiden met de groothoekcamera. Maar goed, wellicht werkt het beter met een speciale camera en natuurlijk staat zo’n 3e lens ook leuk op het specificatielijstje.

Samsung Galaxy A50 preview camera

Kwalitatief ben ik nog niet helemaal overtuigd van de camera’s, maar echt goed kon ik dat ook niet beoordelen op de beursvloer. Of de camerakwaliteit voldoende is voor dit geld, moet dus nog blijken.

Prima specs

Wat in ieder geval wel goed is voor dit geld, is de rest van de specificaties. De Galaxy A50 heeft een 6,4-inch full HD+ scherm dat gebruik maakt van amoledtechnologie. Dat betekent spetterende kleuren, een hoog contrast en diepe zwartwaarden en ziet er mooi uit.

Onder de motorkap tikt een nieuwe chipset: de Exynos 9610 Octa. Op het eerste gezicht zet die goede prestaties neer, hoewel ik moet zeggen dat het openen van Bixby nog weleens haperde. Aan de ene kant is dat een bekend probleem bij Samsung, aan de andere kant leek de nieuwe One UI dat juist opgelost te hebben. Niet in dit toestel dus.

Samsung Galaxy A50 preview design

Gelukkig is Bixby toch niet bijzonder nuttig, dus heb je daar in de praktijk niet echt last van. Verder is de nieuwe One UI over Android 9.0 wel mooi en fijn in gebruik.

Nog een voordeel: de 4000mAh-batterij. Natuurlijk is het na een korte beursontmoeting nog niet te zeggen hoe die presteert, maar zo’n hoge capaciteit in een middenklasser zou ruim voldoende moeten zijn.

Conclusie: moderne middenklasser

Uiteindelijk kan ik voorlopig alleen maar concluderen dat de Samsung Galaxy A50 een goede middenklasser is. Normaal kleeft daar bij Samsung een net wat te hoog prijskaartje aan, maar zelfs dat gaat in dit geval goed.

Samsung Galaxy A50 preview design

Voor €349 krijg je een toestel dat uitblinkt in zijn moderne ontwerp met een vingerafdrukscanner in het amoledscherm verwerkt en zijn groothoekcamera. Ook de processor, software en batterij zijn dik in orde. De plastic behuizing is een minpuntje en de camerakwaliteit blijft een vraagteken. Zelfs met die punten in het achterhoofd, is de A50 echter een prima allrounder.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen