Dominick Vietor
Dominick Vietor | LinkedIn Tech 27 jan 2019

Samsung Galaxy A9 2018 review: dure middenklasser schiet tekort

Prachtig scherm, mooie inhoud

Laat het maken van mooie schermen maar aan Samsung over. Net als de meeste telefoons uit de designcentra van de Koreanen, heeft de A9 een prachtig amoledscherm. Ook de kleurrijke en niet te drukke interface van de Galaxy A9 die het scherm tevoorschijn tovert is netjes.

Goede kleuren, groot contrast

Voorop de Galaxy A9 2018 prijkt een groot 6,3-inch scherm met een full HD+ resolutie. Niet super scherp, want het amoledscherm dat Samsung gebruikt heeft een pixelindeling met minder sub-pixels. Je moet gelukkig wel erg kieskeurig zijn om daar last van te hebben.

Je kunt voor hetzelfde geld ook smartphones met high-end hardware krijgen

Veel belangrijker is dat het scherm helder is, mooie kleuren weergeeft en een oneindig contrast heeft. De kleuren zijn spetterend en erg verzadigd, maar komen toch niet onrealistisch over. Ook de witbalans is netjes en het scherm van de Galaxy A9 2018 scoort totaal dus erg goed.

Prestaties in de middenmoot

De Samsung Galaxy A9 2018 kost ruim €400. Helaas hoef je niet te verwachten dat daar high-end prestaties tegenover staan. De telefoon is voorzien van een Snapdragon 660-chipset en 6GB werkgeheugen. Dat laatste is vrij veel en een prettige toevoeging. Maar de achtkernige Snapdragon 660-chip is niet om over naar huis te schrijven.

Niet dat hij slecht scoort: in het dagelijks gebruik werkt de A9 prettig. Soms kom je een kleine hapering tegen, maar het is niks om je zorgen over te maken. Alleen je kunt voor hetzelfde geld ook smartphones met high-end hardware krijgen. Die scoren beter in bijvoorbeeld games en zware apps, maar ook in het dagelijks gebruik lopen die toestellen gewoon net wat sneller.

Samsung Galaxy A9 2018 screenshot batterij

De batterij van de Galaxy A9 – met een capaciteit van 3800mAh behoorlijk groot – zet een vergelijkbaar beeld neer. Je komt er goed de dag mee door en voor het dagelijks gebruik is het prima. Tegelijk heeft de Galaxy A9 zeker niet het beste uithoudingsvermogen dat je in deze klasse kunt krijgen.

Oude software, nieuwe snufjes

In principe draait de Galaxy A9 op de software die we kennen van de Galaxy S9-serie. De Samsung Experience-schil ligt nog over Android 8.0 Oreo en dat is anno 2019 niet iets om trots op te zijn. Nou ja, een update is in de maak en heel storend is het ook niet.

Samsung Galaxy A9 2018 screenshot interface

De software zelf is immers zoals altijd bij Samsung fijn. Er zijn wat handige extra opties en instellingen toegevoegd en de interface ziet er goed uit. Nieuw is dat je de telefoon nu ook met gebaren kunt bedienen. De knoppen onderaan het scherm veranderen dan in kleine balkjes; als je daarover omhoog veegt wordt de functie van de knop uitgevoerd. Het is niet de meest intuitive gebarenbediening die ik ooit gebruikt heb, maar als je er even aan went werkt het wel en het scheelt weer schermruimte.

Reageer op artikel:
Samsung Galaxy A9 2018 review: dure middenklasser schiet tekort
Sluiten