Jeroen Kraak
Jeroen Kraak Smart Home 29 sep 2021
Leestijd: 2 minuten

Samsung krijgt megaboete voor benadelen Nederlandse consument

Heb je de afgelopen jaren een Samsung-televisie gekocht? Dan ben je keihard… in het ootje genomen op zijn zachtst gezegd volgens de ACM.

Toezichthouder Autoriteit Consument & Markt heeft Samsung een boete opgelegd van 39 miljoen euro. De reden daarvoor is dat het bedrijf kunstmatig de prijzen heeft beïnvloed van zijn televisies die online zijn verkocht. Het is een van de hoogste boetes ooit in Nederland voor een dergelijk feit.

Samsung dreef de prijzen op

Volgens de ACM dreef Samsung de prijzen op van januari 2013 tot en met december 2018. Zeven verkopers zouden onder druk zijn gezet om de televisies van het merk voor meer geld te verkopen dan dat ze zelf zouden willen. Dat deed Samsung onder het mom van een prijsadvies. Als een verkoper daar onder zat werden ze aangesproken door het Koreaanse bedrijf.

Een prijsadvies klinkt misschien onschuldig, maar dat is het volgens de ACM niet. Samsung wist dat het zich niet mocht bemoeien met de prijzen, maar hun ‘advisering’ was volgens de ACM niet vrijblijvend. Door middel van webcrawlers hield het bedrijf de prijzen in de gaten. Als het ontdekte dat een prijs onder het advies lag kon de webwinkel meteen een telefoontje verwachten.

Tesla klopt op de deur van Samsung en wil hulp bij Full Self Driving

Omgekeerd gebeurde de controle echter ook. Als een winkel zag dat een concurrent een televisie van Samsung onder het prijsadvies aanbood koppelde ze dit terug naar Samsung, die vervolgens weer een belletje voerde naar de andere partij om de prijs omhoog te krijgen. De ACM heeft appjes en mailberichten in handen als bewijs.

Mogelijke gevolgen

De prijsafspraken hebben mogelijk gevolgen voor Samsung, maar zo ver is het op dit moment nog niet. De ACM kan geen compensatie afdwingen voor klanten die een televisie hebben gekocht, maar het kan wel een startpunt zijn voor een gang naar de rechter voor consumentenorganisaties. Zij kunnen een claim indienen via een civiele procedure. Het lijkt dan ook waarschijnlijk dat deze er zal komen.

In beroep

Samsung is het niet eens met de boete en gaat in beroep. Tegen de NOS laat het weten: “Wij vinden dat Samsung de mededingingsregels in de Nederlandse televisiemarkt niet heeft geschonden.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!