Klein schepje suiker over je broccoli doet om opvallende reden wonderen

Gezondheid Sam Dille 2 jul 2023
Leestijd: 2 minuten

Het klinkt misschien gek, maar suiker is eigenlijk best gezond. Sterker nog: volgens onderzoekers word je minder snel ziek als je er een schepje van bij je broccoli doet.

Oké, het zit iets complexer in elkaar. Het heeft allemaal te maken met gezonde stoffen die in de broccoli zelf zitten, polyfenolen. Nieuw onderzoek laat zien dat je gezonder wordt als je deze stoffen combineert met het zoete voedingsmiddel.

Polyfenolen zijn niet oplosbaar

Polyfenolen zitten in veel plantaardige producten. Denk aan broccoli, druiven, uien en thee. Maar het zit ook in bijvoorbeeld rode wijn. De gezonde stoffen voorkomen celschade in het lichaam en kunnen zelfs de kans op ziektes als kanker of hartaandoeningen verkleinen. Maar het probleem is dat veel van deze stoffen, in tegenstelling tot suiker, niet oplossen in water. Daardoor neemt ons lichaam ze in de meeste gevallen niet makkelijk op.

Onderzoekers van de Utah State University vonden hier een oplossing voor. Ze willen polyfenolen beter oplosbaar maken door ze kunstmatig aan te passen. Door deze aanpassing kunnen je darmen de stoffen verwerken en alle gezondheidsvoordelen optimaal benutten.

Rode wijn
Ook in een goed glas rode wijn zitten polyfenolen (Afbeelding: Helena Lopes/Pexels)

Suiker is de oplossing

Hierbij komt suiker om de hoek kijken. De methode wordt ‘glycosylering’ genoemd en dit is hoe het werkt: onderzoekers koppelen suikerdeeltjes, die wél oplosbaar zijn, aan de polyfenolen. Door deze structuren aan te passen, kunnen mensen de gezonde stoffen makkelijker verteren.

Deze methode draagt ook bij aan onderzoek naar medicijnen. Wetenschappers bestuderen de processen van polyfenolen, om effectievere glyco-medicijnen te maken. Dit zijn medicijnen die suikerdeeltjes bevatten en het medicijn helpen om beter opgenomen te worden door het lichaam. Ze kunnen ervoor zorgen dat een medicijn langer effect heeft.

Moet je nou écht een schepje suiker bij je broccoli doen?

Er zijn inmiddels een paar manieren ontwikkeld om polyfenolen aan een suikerdeeltje te koppelen. Maar het is nog niet zo makkelijk om dat op grote schaal te doen. Toekomstig onderzoek zal zich richten op het verbeteren van het productieproces, zodat het allemaal makkelijker verloopt.

Tot die tijd is het misschien wel handig om een schepje suiker bij je broccoli te doen. Het is misschien niet helemaal hetzelfde, maar het werkt wel een beetje op dezelfde manier. Eet smakelijk!

Waarom die ene snack tussendoor zoveel gevolgen voor je heeft

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen